Mi az ergoterápia?


Segítségnyújtás abban, hogy a korábban rutinszerűen végzett tevékenységek területén a rehabilitálandó személy a lehetőségekhez mérten ismét függetlenné váljon elsősorban a „hogyan lehet" kérdésre keresi a választ, és nem pedig a „miért nem lehet"-re.


Az ember alapvető igénye a cselekvés, és a cselekvés önmagában is elősegíti a szellemi és fizikai egészség létrejöttét.
Mi az ergoterápia célja?

Az alkalmazkodásra képtelen személyt társadalmi és egyéni szempontból maximális önállósághoz juttatni és azt fenntartani funkcióképesség helyreállításának és maximális használatának előmozdítása annak érdekében, hogy segítse az érintett embert a munkahelyi, társadalmi, személyes és otthoni elvárásainak megfelelni és az életben a lehető legteljesebb mértékben részt venni.


Az ergoterápia területei:

- a gondozás

- a rehabilitáció

- a reedukáció

- a megelőzés

- az ápolás


Az ergoterápia abból az elvből indul ki, hogy az ember alapvető igénye a cselekvés, és a cselekvés önmagában is elősegíti a szellemi és fizikai egészség létrejöttét. Az ergoterapeuták olyan különböző életkorú emberekkel foglalkoznak, akiknek a legkülönfélébb testi, lelki, intellektuális, szenzoros vagy emocionális sérülésük van, és ennek következtében akadályozottak az élet tevékenységeinek képességében. Nehézségeik, problémáik lehetnek az önellátás-önkiszolgálás, tanulás-munka, játék-rekreáció területén és a társadalom életében való rész- vételben. Az ergoterapeutákat az érdekli, hogy egy adott sérülés és a környezeti tényezők együttesen hogyan befolyásolják az egyén mindennapi tevékenységeit, kapcsolatait, a családi életben betöltött szerepét, a munkát, a tanulást, a szabadidős tevékenységekben való részvételt.


Az ergoterápia abban nyújt segítséget, hogy a korábban rutinszerűen végzett tevékenységek területén a rehabilitálandó személy a lehetőségekhez mérten ismét függetlenné váljon.


Ennek a terápiának igen fontos jellemzője az, hogy az akadályozott embert nem csupán a diagnózisa alapján közelíti meg, hanem vele együttműködve keresi a legoptimálisabb megoldást az adott cselekvés kivitelezéséhez. Bevonja a rehabilitálandó embert a problémák megoldásába, támogatást nyújt abban, miként tudja hasznosítani meglévő képességeit.


Elsősorban azokra a tevékenységekre fókuszál, amelyek az emberi élet szempontjából fontosak. Szem előtt tarja személyes tényezőket: az egyén életkorát, nemét, képzettségét, szokásait. Figyelembe veszi a környezet akadályozó vagy támogató befolyásolását is, legyen szó akár az épített környezetről, vagy akár a család befogadó, esetleg kevésbé segítő magatartásáról.


Az ergoterapeuta, amennyiben pszichológia és neurológia szakterületen végzett tanulmányokat, foglalkozhat Neuro- és Biofeedback terápiás kezelésekkel.


A terápiás lehetőségekről az alábbi linken olvashat részletes információkat: www.ergoterapeuta.com/neurofeedback-biofeedback-bejegyzések