top of page

Mi az a neurofeedback?


pszichológia neurofeedback


A neurofeedback (EEG-biofeedback), napjaink egyik legmodernebb kezelési módszerének számít. Az emberi agy számos pszichés megbetegedés esetén egy elvárttól eltérő agyhullám mintázatot mutat. A neurofeedback kezelések során az eltérő agyhullámok amplitúdójának csökkentését és növelését segítem, hogy ezáltal a problémák megszűnjenek és az agy működése harmonikussá váljon.



EZ EGY TUDATOS TANULÁSI MÓDSZER amikor is az agy megtanulja, hogy egy adott viselkedés egyedi következményekkel jár. Más néven operáns kondicionálás. A neurofeedback egy gép által vezérelt figyelemfejlesztési eljárás. A mérések és a kezelések folyamán EEG-vel dolgozom, ahol a kliens fejére szenzorokat helyezek fel, amivel monitorozom az egyes agyhullámokat.


A KEZELÉSI FOLYAMAT egy alapméréssel, ún. baseline vizsgálattal kezdődik. Az agy hullámait a különböző lebenyek egyes pontjain mérem be, a fej különböző részein felhelyezett szenzorok által. Fontos kiemelni, hogy elektromosság nem éri a pácienst, kizárólag jeleket, visszacsatolásokat kapok az elektródákon keresztül. Az elektróda egy mérőeszközként funkcionál, mint például egy hőmérő használata a hőmérsékletet mutatja meg, az elektróda leegyszerüsítve az agyi aktivitást méri.


Végezetül, az állapotfelmérés alapján kiértékelem az eredményeket és egy kezelési tervet készítek.

Az állapotfelmérésről, az anamnézisfelvételről, a kiértékelésről és az árakról itt olvashatsz bővebben.



A KEZELÉSEK SORÁN A PÁCIENS egy filmet vagy animációt néz egy monitoron, én pedig egy szoftver segítségével visszacsatolást kapok az agyhullám mintázatairól. Figyelem a páciens agyi EEG működését és egyben a fizikai reakcióit is. Beállítom azokat a küszöbértékeket, amiben fókuszált és egyből az agyműködést optimalizálom. A praxisomban NeXus 10 eszközt és BioTrace szoftvert használok.



MINDIG A HATÁRÉRTÉKEKET MOZGATOM ezzel is arra késztetve az agyat, hogy az idegrendszer áthuzalozásával az idegsejtek között új kapcsolatokat építsünk. A beállítások típusa a panasztól függ, de ha például figyelemzavarról van szó és a páciens figyelme elkalandozik, a monitorján a film leáll.


Amint a páciens visszaviszi figyelmének fókuszát és agyi hullámai megfelelő határértéken belülre rendeződnek, a film folytatódik. A páciens ez alapján sajátítja el a tanulási mechanizmust. Konkrétan meg kell tanulnia kialakítani a tudatos figyelmet, ezzel késztetve az idegrendszert a helyes és megfelelő működésre.



EZ EGY TANULHATÓ TECHNIKA

Az agy, a plaszticitásából adódóan képes szerkezetileg és funkcionálisan is a normál állapotába visszarendeződni és ezzel együtt a fizikai és pszichés tünetek is csökkennek illetve megszűnnek. Átlagosan 20-40 fejlesztő alkalomra van szükség, egy tartós és maradandó eredmény így érhető el.



NAGY SIKERREL ALKALMAZHATÓ TÖBB TERÜLETEN mint például gyerekek esetében, akik figyelmi-koncentrációs-viselkedési problémával vagy akár idegrendszeri éretlenséggel rendelkeznek. Kiválóan alkalmazható depresszió, szorongás, tanulási nehézségek vagy akár alvászavarok esetében is.



FELNŐTTEKNÉL IS ALKALMAZHATÓ ezeken a területeken, valamint stressz (pajzsmirigy-perimenopauza-környezeti hatások), migrén, agyi sérülések és stroke rehabilitáció kiegészítő terápiája is lehet. Sokoldalúságának köszönhetően, élsportolók és menedzserek csúcsteljesítmény növelésére is ideális. A pszichoterápiát nem helyettesíti, viszont nagyszerű kiegészítő segítséget jelenthet.



Mi az ami nem mondható biofeedback és neurofeedback kezelésnek?

A honlapon található információk a biofeedback és neurofeedback eljárásokról szólnak. Valamennyi eljárást hivatalos orvostechnikai eszközzel végzik szerte a világon. Biofeedback kezelést, csak az arra kiképzett, hivatalos papírral rendelkező terapeuta végezhet. Ausztriában, Németországban, Svájcban és még számos országban a Biofeedback és Neurofeedback kezelések főképp ergoterápia praxisokban elérhető.



Félreértések elkerülése végett, fontos megkülönböztetni, mi az ami NEM biofeedback-neurofeedback kezelés. Alább egy kis összesítés.


Biorezonancia

A „bio” szó jelentése élő, életfolyamatokkal kapcsolatos. Ez a szó megtalálható a biofeedback kifejezésben is , ahol az életfolyamatok visszacsatolását jelzi, míg a biorezonancia az életfolyamatok rezgését jelöli.


A biorezonancia az alternatív gyógyászatban használt diagnosztikai és terápiás módszer, mely az emberi szervezetben mért rezgéseket vizsgálja, egy mikroprocesszorral felszerelt biorezonanciás készülék segítségével. A test állapotának felmérését követően a rezgések helyreállítását is végzik.



Agytréner

Az agytréner gép audiovizuális stimulációt használó relaxációs készülék. FONTOS: az ingereket nem az egyén aktuális fiziológiai állapota alakítja, hanem egy előre meghatározott stimuláció történik. Tehát nem egyénre szabott és nem visszacsatoláson (feedbacken) alapuló eljárás.



Orvosi EEG vizsgálat

Az EEG ugyanúgy mint a Neurofeedback (EEG-biofeedback) egy non-invazív orvosi vizsgálat. Az eljárás alatt az agy elektromos tevékenysége kerül rögzítésre. A fejre 16-25 elektródát helyeznek fel, melyek segítségével „nyers” EEG hullámokat regisztrálnak. Az orvosi EEG vizsgálat diagnosztikai és NEM terápiás eljárás. Nem történik visszacsatolás, tehát nem feedback kezelés.




"Az elektroenkefalográfia (EEG) tágabb értelemben véve egy pszichofiziológiai mérőeljárás, melynek segítségével a pszichés működés élettani hátterét vizsgálhatjuk meg; szűkebb értelemben pedig egy elektrofiziológiai mérőeszköz, mely az idegsejtek elektromos aktivitásának regisztrálására szolgál valós időben."


Amennyiben van kérdésed vagy időpontot szeretnél segítő beszélgetésre, biofeedback - neurofeedback kezelésre, keress bátran az alábbi elérhetőségeken.


T.: 06.30.123.77.60

E-mail: rehab@ergoterapeuta.hu




Köszönöm a figyelmet! Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel, szeretteiddel, hogy minél többen értesüljenek erről a hatékony és nagyszerű kezelési módszerről.



Kapcsolódó linkek:


456 views
bottom of page