top of page

Mi az a neurofeedback?


pszichológia neurofeedback


A neurofeedback, napjaink egyik legmodernebb kezelési módszerének számít. Az emberi agy számos pszichés megbetegedés esetén egy elvárttól eltérő agyhullám mintázatot mutat. A neurofeedback kezelések során az eltérő agyhullámok amplitúdójának csökkentését és növelését segítem, hogy ezáltal a problémák megszűnjenek és az agy működése harmonikussá váljon.EZ EGY TUDATOS TANULÁSI MÓDSZER amikor is az agy megtanulja, hogy egy adott viselkedés egyedi következményekkel jár. Más néven operáns kondicionálás. A neurofeedback egy gép által vezérelt figyelemfejlesztési eljárás. Agyi EEG-vel dolgozom, ahol a kliens fejére szenzorokat helyezek fel, amivel monitorozom az egyes agyhullámokat.A KEZELÉSI FOLYAMAT egy alapméréssel, ún. baseline vizsgálattal kezdődik. Az agy hullámait a különböző lebenyek egyes pontjain mérem be, a fej különböző részein felhelyezett szenzorok által. Fontos kiemelni, hogy elektromosság nem éri a pácienst, kizárólag jeleket, visszacsatolásokat kapok az elektródákon keresztül. Az elektróda egy mérőeszközként funkcionál, mint például egy hőmérő használata a hőmérsékletet mutatja meg, az elektróda leegyszerüsítve az agyi aktivitást méri.


Végezetül, az állapotfelmérés alapján kiértékelem az eredményeket és egy kezelési tervet készítek.

Az állapotfelmérésről, az anamnézisfelvételről, a kiértékelésről és az árakról itt olvashatsz bővebben.A KEZELÉSEK SORÁN A PÁCIENS egy filmet vagy animációt néz egy monitoron, én pedig egy szoftver segítségével visszacsatolást kapok az agyhullám mintázatairól. Figyelem a páciens agyi EEG működését és egyben a fizikai reakcióit is. Beállítom azokat a küszöbértékeket, amiben fókuszált és egyből az agyműködést optimalizálom. A praxisomban NeXus 10 eszközt és BioTrace szoftvert használok.MINDIG A HATÁRÉRTÉKEKET MOZGATOM ezzel is arra késztetve az agyat, hogy az idegrendszer áthuzalozásával az idegsejtek között új kapcsolatokat építsünk. A beállítások típusa a panasztól függ, de ha például figyelemzavarról van szó és a páciens figyelme elkalandozik, a monitorján a film leáll.


Amint a páciens visszaviszi figyelmének fókuszát és agyi hullámai megfelelő határértéken belülre rendeződnek, a film folytatódik. A páciens ez alapján sajátítja el a tanulási mechanizmust. Konkrétan meg kell tanulnia kialakítani a tudatos figyelmet, ezzel késztetve az idegrendszert a helyes és megfelelő működésre.EZ EGY TANULHATÓ TECHNIKA

Az agy, a plaszticitásából adódóan képes szerkezetileg és funkcionálisan is a normál állapotába visszarendeződni és ezzel együtt a fizikai és pszichés tünetek is csökkennek illetve megszűnnek. Átlagosan 20-40 fejlesztő alkalomra van szükség, egy tartós és maradandó eredmény így érhető el.NAGY SIKERREL ALKALMAZHATÓ TÖBB TERÜLETEN mint például gyerekek esetében, akik figyelmi-koncentrációs-viselkedési problémával vagy akár idegrendszeri éretlenséggel rendelkeznek. Kiválóan alkalmazható depresszió, szorongás, tanulási nehézségek vagy akár alvászavarok esetében is.FELNŐTTEKNÉL IS ALKALMAZHATÓ ezeken a területeken, valamint stressz (pajzsmirigy-perimenopauza-környezeti hatások), migrén, agyi sérülések és stroke rehabilitáció kiegészítő terápiája is lehet. Sokoldalúságának köszönhetően, élsportolók és menedzserek csúcsteljesítmény növelésére is ideális. A pszichoterápiát nem helyettesíti, viszont nagyszerű kiegészítő segítséget jelenthet. Megjegyzés: a depresszió-szorongás témában hamarosan indul egy 5 napos INGYENES mini tanfolyam - a csoporthoz csatlakozás és további részletek itt.Amennyiben van kérdésed vagy időpontot szeretnél segítő beszélgetésre, biofeedback - neurofeedback kezelésre, keress bátran az alábbi elérhetőségeken.


T.: 06.30.77.686.04

E-mail: rehab@ergoterapeuta.huKöszönöm a figyelmet!


Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel, szeretteiddel, hogy minél többen értesüljenek erről a hatékony és nagyszerű kezelési módszerről.Kapcsolódó linkek:

Biofeedback HRV

Biofeedback EMG


bottom of page