top of page

Állandóan fáradt és stresszes vagy? Lehet, hogy ez az oka!


Szervezetünkben a mellékvese termeli az anti-stressz hormonként is ismert kortizolt. Tartós leterheltség, a folytonos stressz hatására a mellékvese kimerülhet, és megjelennek a kortizol hiány tünetei. Stresszes szituációkban gyors reakcióra van szükségünk. Ebben a mellékvese által termelt két hormon van segítségünkre. A mellékvese páros szerv, melynek velőállománya az ADRENALINT, a külső része, többek közt a KORTIZOL nevű hormont is termeli.


figyelemzavar ADHD

A stresszhelyzetek kezelése e két hormon összehangolt működésének köszönhető: az adrenalin megemeli a pulzust, így a szív gyorsabban dobog, több vér jut az izmokhoz, nagyobb erő kifejtésére leszünk képesek.


Az ehhez szükséges energiát a kortizol biztosítja: növeli a cukrok szintjét a vérben, fokozza az agy glükózfelhasználását, és növeli a szövetek helyreállításához szükséges anyagok mennyiségét.


Ha a stressz a mindennapjaink részévé válik, az a hormonrendszer működésén is meglátszik. A tartós konfliktusok és a stressz leküzdéséhez a szervezet folyamatosan stressz hormont termel.

A folyamatos igénybevétel miatt a mellékvese tartalékai kimerülnek, hosszabb-rövidebb idő után megjelennek a „mellékvese fáradtság” tünetei.


A kortizol szint csökkenésének első jele a fáradtság. Az érintettek reggel is nehezen ébrednek, napközben is nyomottabbak, lehangoltabbak lehetnek.


Romlik a stressztűrő képességük, szorongás, ingerlékenység, alvászavarok jelentkezhetnek.


Nők esetében a kortizol hiány a teherbeesés elmaradásához is vezethet. A megtermékenyített petesejt beágyazódását, megmaradását a progeszteron hormon biztosítja. Kortizol hiány esetén azonban a szervezet minden energiát – a progeszteron termelés rovására is - a hiányzó hormon előállítására fordít, így nem ritka, hogy a betegség diagnózisára a gyermekáldás elmaradásának vizsgálata során derül fény.


A felsorolt panaszok esetén érdemes laborvizsgálatot végeztetni. Fontos hangsúlyozni, hogy a laborérték önmagában kevés, azt mindig a beteg panaszaival, tüneteivel összhangban kell értelmezni.


A HRV biofeedback kezelésről itt olvashatsz részletesen.


Szeretnél egy vizsgálatot, felmérést? Keress bizalommal, segítek!

Időpont kérés e-mailben: rehab@ergoterapeuta.hu

Telefonon: h - sz - p, 17-19 óráig a 06301237760 telefonszámon.




99 views
bottom of page