top of page

Tükörterápia



ergoterápia
Tükörterápia

Hogyan használjuk a tükörterápiát például a stroke utáni rehabilitációban?


A tükörterápia érdekes módszert kínál az agyvérzés utáni mozgásképesség visszanyerésére – még akkor is, ha a kéz és a kar lebénult. A folyamat működésének megértéséhez ismerni kell a tükörneuronokat és a neuroplaszticitást. Mind a kettőt elmagyarázom.



Hogyan működik a tükörterápia a stroke-rehabilitációban?

A tükörterápiában egy asztali tükröt használunk a kar vagy a kéz visszatükröződéséhez.


A tükröt mindig a sérült oldal mellé helyezzük úgy, hogy az egészséges oldal a visszatükröződésben legyen. Ezután a beteg az egészséges karjával-kezével különböző gyakorlatokat végez, miközben a tükörben figyeli a mozdulatokat. Ez arra készteti az agyat, hogy azt gondolja, hogy például mozgatja a sérült karját, noha nem.


Annak megértéséhez, hogy ez hogyan segíti a stroke utáni motoros "helyreállítást", beszéljük át röviden, hogy hogyan és honnan indult el a tükörterápia.


Eredetileg a tükörterápiát a fantomvégtag fájdalmak enyhítésére használták (amikor az amputált olyan fájdalmat tapasztal az amputált végtagjában, amely valójában "nincs ott").


A tükörterápia segít enyhíteni ezt a fájdalmat (számos alkalom után) azáltal, hogy segít az agynak felismerni és „megérezni” a kart. Ennek eredményeként a fájdalom már pár hét alatt csökken. De hogyan?


A válasz a motoros neuronok és a tükörneuronok közötti különbségben rejlik.


A kar mozgatása érdekében motoros neuronok tüzelnek az agyban, amelyek arra utasítják a kart, hogy mozogjon. A tükörneuronok mások. Akkor tüzelnek, amikor mozgást végzünk, illetve amikor a mozgást látjuk.


A tükörterápia a tükörneuronok tüzeléséhez szükséges vizuális visszacsatolást biztosítja. Ennek eredményeként az agy megkapja a szükséges visszacsatolást a neuroplaszticitásnak nevezett újrahuzalozási folyamat elindításához.



A tükörneuronok az agy motorrendszerének részét képezik, és akkor tüzelnek, amikor egyszerűen csak mozgást látunk. A tükörterápia pontosan ezt hasznosítja.



Neuroplaszticitás és tükörterápia

A neuroplaszticitás az agy azon képessége, hogy "újra szervezze" magát, és ez a sarkokköve a stroke utáni felépülésnek.


Minden új beérkező információ és tapasztalat átrendezi az idegsejtek közötti viszonyokat, azaz minden új élmény áthuzalozza, átszervezi az agyat. Ennek köszönhetően lehet új készségeket megtanulni. Ez főleg akkor válik látványossá, ha egy sérülés vagy egyéb károsodás után az agy újratanulja az elveszett működéseket, például egy agyvérzés után újra kell tanulni beszélni.


Az agy egész életünkben arra törekszik, hogy hatékony legyen azáltal, hogy különféle "utakat" hoz létre. Ahogy az utak "erősödnek", úgy válik könnyebbé az adott feladatnak az elvégzése.


A stroke után ezeknek az utaknak egy része megsérül. Bár nem lehet újraéleszteni a sérült agyszövetet, a neuroplaszticitás lehetővé teszi, hogy az agy egészséges részei átvegyék az elveszett funkciót.


Például, ha egy stroke után az agynak nehézségei vannak jelek küldésével a karnak vagy a kéznek, a neuroplaszticitás lehetővé teszi, hogy az agy új területei átvegyék ezt a funkciót.


A neuroplaszticitást az ismétlődő inger aktiválja. Például, amikor újra és újra kézterápiás gyakorlatokat végzünk, ez segít az agynak újrahuzalozni magát, és megerősíti a kézműködést irányító utakat.



Az agy ismétlődő ingerek alapján képes újrahuzalozni magát. Stroke után ez a folyamat lehetővé teszi az agy számára az elveszett funkciók helyreállítását.



A tükörterápia előnyei

Íme a tükörterápia előnyei a stroke-os betegek számára:


A kéz- és/vagy karbénulás javulhat. A tükörterápia leggyakoribb alkalmazása a felső végtagok működésének javítása. Itt áll rendelkezésünkre a legtöbb klinikai bizonyíték. És ami a legjobb az egészben: a betegeknek nincs szükségük meglévő mozgásra, hogy részesüljenek a terápiából.


A mindennapi élet tevékenységei könnyebbé válnak. A legtöbb terapeuta arra törekszik, hogy segítse a betegeket abban, hogy jobban teljesítsenek az öngondoskodási feladatokban, mint például az Activities of Daily Living (ADL). A tükörterápia javítja a páciens önellátási képességét.


A láb működése javulhat. Bár a tükörterápiát gyakran alkalmazzák a felső végtagokon, a lábműködés javítására is használható. Csak egy nagyobb tükörre lesz szükségünk.


A stroke utáni fájdalom javulhat. Egy tanulmány kimutatta, hogy a tükörterápia segít enyhíteni a stroke utáni fájdalmat.


Alacsony kockázatú kezelés. A tükörterápiát nagyon biztonságosnak és megfizethetőnek tartják, mivel csupán egy asztali tükörre van szükség illetve a terapeuta részérő óvatos, gyengéd gyakorlati vezetésre.


Mindezen előnyök mellett nem csoda, hogy a tükörterápia gyorsan népszerűvé válik a stroke klinikákon és ergoterápia praxisokban. 2022 áprilistól a magánpraxisomban is elérhető kezelés!



ergoterápia
Tükörterápia



88 views
bottom of page