Tükörterápia


Hogyan használjuk a tükörterápiát a stroke utáni rehabilitációban?


A tükörterápia érdekes módszert kínál az agyvérzés utáni mozgásképesség visszanyerésére – még akkor is, ha a kéz és a kar lebénult.


A folyamat működésének megértéséhez ismerni kell a tükörneuronokat és a neuroplaszticitást. Mind a kettőt elmagyarázom.Hogyan működik a tükörterápia a stroke-rehabilitációban?

A tükörterápiában egy asztali tükröt használunk a kar vagy a kéz visszatükröződéséhez.


A tükröt mindig a sérült oldal fölé helyezzük úgy, hogy az egészséges oldal a visszatükröződésben legyen. Ezután a beteg az egészséges karjával különböző gyakorlatokat végez, miközben a tükörben figyeli a mozdulatokat. Ez arra készteti az agyat, hogy azt gondolja, hogy például mozgatja a sérült karját, noha nem.


Annak megértéséhez, hogy ez hogyan segíti a stroke utáni motoros helyreállítást, beszéljük meg gyorsan, hogyan és honnan indult el a tükörterápia.


Eredetileg a tükörterápiát a fantomvégtagfájdalmak enyhítésére használták (amikor az amputált olyan fájdalmat tapasztal az amputált végtagjában, amely valójában "nincs ott").


A tükörterápia segít enyhíteni ezt a fájdalmat (számos alkalom után) azáltal, hogy segít az agynak felismerni és „megérezni” a kart. Ennek eredményeként a fájdalom már pár hét alatt csökken. De hogyan?


A válasz a motoros neuronok és a tükörneuronok közötti különbségben rejlik.


A kar mozgatása érdekében motoros neuronok tüzelnek az agyban, amelyek arra utasítják a karját, hogy mozogjon. De a tükörneuronok mások. Akkor tüzelnek, amikor mozgást végzel, és amikor egyszerűen csak mozgást látsz.


A tükörterápia a tükörneuronok tüzeléséhez szükséges vizuális visszacsatolást biztosítja. Ennek eredményeként az agy megkapja a szükséges visszacsatolást a neuroplaszticitásnak nevezett újrahuzalozási folyamat elindításához.Gyors összefoglaló

A tükörneuronok az agy motorrendszerének részét képezik, és akkor tüzelnek, amikor egyszerűen csak mozgást látunk. A tükörterápia ezt hasznosítja.Neuroplaszticitás és tükörterápia

A neuroplaszticitás az agy azon képessége, hogy "újraszervezze" magát, és ez a kulcsa a stroke utáni felépülésnek.


Minden új beérkező információ és tapasztalat átrendezi az idegsejtek közötti viszonyokat, azaz minden új élmény áthuzalozza, átszervezi az agyat. Ennek köszönhetően lehet új készségeket megtanulni, és ez főleg akkor válik látványossá, ha egy sérülés vagy egyéb károsodás után az agy újratanulja az elveszett működéseket, például egy agyvérzés után újra kell tanulni beszélni.


Az agy egész életében arra törekszik, hogy hatékony legyen azáltal, hogy különféle "utakat" hoz létre és erősít. Ahogy az utak erősödnek, úgy válik könnyebbé vagy másodlagosabbá ennek a feladatnak az elvégzése.


A stroke után ezeknek az utaknak egy része megsérül. Bár nem lehet újraéleszteni a sérült agyszövetet, a neuroplaszticitás lehetővé teszi, hogy az agy egészséges részei átvegyék az elveszett funkciót.


Például, ha az agynak nehézségei vannak jelek küldésével a karnak vagy a kéznek a stroke után, a neuroplaszticitás lehetővé teszi, hogy az agy új területei átvegyék ezt a funkciót.


A neuroplaszticitást ismétlődő inger aktiválja. Például, amikor újra és újra kézterápiás gyakorlatokat gyakorolsz, ez segít az agynak újrahuzalozni magát, és megerősíti a kézműködést irányító utakat.Gyors összefoglaló

Az agy ismétlődő ingerek alapján képes újrahuzalozni magát. Sztrók után ez a folyamat lehetővé teszi az agy számára az elveszett funkciók helyreállítását.A tükörterápia előnyei

Íme a tükörterápia előnyei a stroke-os betegek számára:


A kéz- és/vagy karbénulás javulhat. A tükörterápia leggyakoribb alkalmazása a felső végtagok működésének javítása. Itt áll rendelkezésünkre a legtöbb klinikai bizonyíték. És ami a legjobb az egészben: a betegeknek nincs szükségük már meglévő mozgásra, hogy részesüljenek ebből a terápiából.


A mindennapi élet tevékenységei könnyebbé válnak. A legtöbb terapeuta arra törekszik, hogy segítse a betegeket abban, hogy jobban teljesítsenek az öngondoskodási feladatokban, mint például az Activities of Daily Living (ADL). A tükörterápia javítja a páciens önellátási képességét.


A láb működése javulhat. Bár a tükörterápiát gyakran alkalmazzák a felső végtagokon, a lábműködés javítására is használható. Csak egy nagyobb tükörre lesz szüksége.


A stroke utáni fájdalom javulhat. Egy tanulmány kimutatta, hogy a tükörterápia segít enyhíteni a stroke utáni fájdalmat.


Alacsony kockázatú kezelés. A tükörterápiát nagyon biztonságosnak és megfizethetőnek tartják, mivel csupán egy asztali tükröt és óvatos, gyengéd gyakorlatokat foglal magában.


Mindezen előnyök mellett nem csoda, hogy a tükörterápia gyorsan népszerűvé válik a stroke klinikákon. 2022 áprilistól a magánpraxisomban is elérhető kezelés.