Tükörneuronok - véletlennek köszönhető felfedezés


INTERPERSZONÁLIS NEUROBIOLÓGIA


A homloklebeny, az empátia, vagyis a "beleérző" képességünk székhelyéül is szolgál. A modern idegtudomány egyik legszenzációsabb felfedezésére 1994-ben került sor, amikor olasz tudósok egy szerencsés véletlennek köszönhetően specializált sejteket azonosítottak az agykéregben, amelyek tükörneuronokként váltak ismertté.


A kutatók elektródákat rögzítettek egy majom premotoros agykérgi területén elhelyezkedő neuronokra, majd összekötötték egy számítógéppel, hogy pontosan megfigyelhessék, mely neuronok tüzelnek, amikor a majom felvesz egy mogyorót vagy megfog egy banánt. A kísérlet egy pontján az egyik kutató épp szárazeledelt töltött egy dobozba, amikor felpillantott a számítógép monitorára.


A majom agysejtjei pontosan azon a területen tüzeltek, ahol a mozgatóparancsot kiadó idegsejtek találhatók. Ám a majom se nem evett, se nem mozgott. A kutatót figyelte, és az agyra közvetve tükrözte annak cselekedeteit.


Ezt világszerte számos más kísérlet követte, és hamar világossá vált, hogy a tükörneuronok magyarázatul szolgálnak az elme sok olyan aspektusára, melyekre korábban nem találtak magyarázatot.figyelemzavar ADHD
Tükörneuronok - INTERPERSZONÁLIS NEUROBIOLÓGIA


Ilyen többek közt az empátia, az utánzás, a szinkronicitás vagy akár a nyelvfejlődés. Egy kutató a "neurális wifihez" hasonlította a tükörneuronokat - nemcsak a másik személy mozdulatait érzékeljük, hanem az érzelmi állapotát és a szándékait is.


Amikor az emberek egymásra vannak hangolódva, hajlamosak hasonlóképpen állni vagy ülni, és a hangjuk ugyanazt a ritmust veszi fel. Ám a tükörneuronjaink sebezhetővé is tesznek bennünket mások negativitásával szemben, ezért dühösen reagálunk valaki más dühére vagy lehangolttá válunk a depressziója hatására.


Bárki aki dolgozott már agykárosult emberekkel, vagy gondoskodott demenciával küzdő szülőkről, a saját bőrén tapasztalhatta, hogy a jól működő homloklebeny meghatározó a harmonikus emberi kapcsolatok szempontjából.


A két- és hároméves gyermekek fejlődésében hatalmas lépést jelent annak felismerése, hogy mások másképpen gondolkodhatnak és érezhetnek, mint ők. Megtanulják megérteni mások motivációit, s ily módon alkalmazkodhatnak és biztonságban maradhatnak olyan csoportokon belül, melyeknek tagjai más látásmóddal, más elvárásokkal és más értékrendekkel rendelkeznek.


Rugalmas aktív homloklebeny híján, az emberek a megszokás rabjaivá, a kapcsolataik pedig felületessé és rutinszerűvé válnak. Hiányzik belőlük a találékonyság, az újító szellem, a felfedezés és a csodálat.


A homloklebenyünk (néha, de nem mindig) meg is akadályozhat bennünket abban, hogy olyasmit tegyünk, ami kínos helyzetbe hozna minket vagy sértene másokat. Nem kell mindig ennünk, amikor éhesek vagyunk, megcsókolnunk bárkit, aki felébreszti bennünk a vágyat vagy felrobbanni, amikor dühösek vagyunk. Ám pontosan az impulzív és az elfogadható viselkedés közti határmezőn kezdődik a legtöbb problémánk. Minél erősebb az érzelmi agyból érkező zsigeri, szenzoros inger, annál kevésbé képes a racionális agy lecsillapítani azt.


www.tudatosagy.hu


neurofeedback rövid összefoglaló
.pdf
Download PDF • 100KB

Forrás: Bessel van der Kolk

A test mindent számon tart.

Könyvajánló.