Stresszmenedzsment


Stressz, Burnout, Stressz diagnosztika

poszt covid stressz agresszivitás figyelemzavar
Biofeedback Neurofeedback

Stressz és Burnout


A Biofeedback a stressz és a burnout megelőzésére (prevenció), illetve az ilyen panaszok kezelésére szolgál. Valójában az összes korábban említett biofeedback módot, például az EMG-tréninget, a légzéstréninget, a HRV-t etc. alkalmazzák.


Stressz diagnosztika


A biofeedback terápiát az általános stresszdiagnosztika részeként is használják. A terápia alattsszegyűjti a kliens egyéni stresszreakcióit vizsgáljuk, hogy hogyan reagál stresszes helyzetekben. A terhelhetőség meghatározásához rövid stresszteszteket (pl. fejszámolás) vagy hosszú távú méréseket (legfeljebb 24 óráig) használnak.Biofeedback diagnosztika – a stresszteszt

A stressztesztet (jelenleg stressz- és felépülési profilnak nevezik) általában az első (vagy az elsők egyike) biofeedback munkamenetben végzik el. A kliens váltakozik az erőfeszítés (pl. fejszámolás, bosszantó zaj vagy stresszes helyzetekre való gondolkodás) és a felépülés fázisai között. A szervezet stresszre adott alapreakciója mellett a relaxációs fázis is különösen érdekes.


A stresszprofilt többek között a következő kérdések megválaszolására használják:

• Melyik testrendszer reagál a legerősebben a pszichés stresszre?

• Melyik testrendszer mutat késleltetett felépülést a stresszor után?

• Mely tartalmak váltják ki a legnagyobb fiziológiai stresszreakciót vagy relaxációt?jó stresszprofil

A jó stresszprofil: miután a páciens az akklimatizációs fázisban (alapmérés) ellazult, a kliensek gyakran magasabb értékekkel kezdenek, mert még kissé idegesek, a stressz fázisban reagálnak az ingerre. Ez pozitívumként értékelendő, egy bizonyos mértékű stressz normális a kihívásokkal teli helyzetekben. A relaxációs fázisokban a kliens felépülhet, akár egy második „körre”.
kiemelt figyelmet igénylő stresszprofil

Kiemelt figyelmet igénylő stresszprofil: az úgynevezett „lépcsőformában” erős reakciót tapasztalunk a páciensben a stresszorra. Különösen szembetűnő azonban, hogy a relaxációs fázisokban a páciens nem tud újra megnyugodni. A második stresszor ezután úgymond az elsőre épül, és a stresszteszt végén a páciens még egy utolsó relaxációs fázis után is emelkedett értékeket mutat.


A terápia menete és időtartama

Példa bemutatása a stresszmenedzsment terápa alapján: a biofeedback kezelések gyakran hasonló mintát követnek. Az első ülésen a páciens megismeri a módszert: átbeszéljük az elvet, és egyszerű vonalábrázolások segítségével magyarázom el a páciensnek, hogyan reagál szervezete a stresszre és a relaxációra.


Ezután egy úgynevezett stresszprofilt készítek, mely segítségével "látható lesz", hogy a páciens hogyan reagál a stresszre és mindenekelőtt, hogy ellazul-e újra és milyen gyorsan.


A felmérés alapján elkészítem a biofeedback terápiás tervet. A tréning részeként a páciens általában egy kényelmes karosszékben ül és megfigyeli az agy és a test funkcióit és megpróbálja befolyásolni azokat. Az ülések általában 20 percig tartanak. Végezetül közösen kiértékeljük a terápia aznapi eredményét és egyeztetünk egy következő dátumot a tréning folytatására.Az állapotfelmérés folyamata az alábbi három szakaszból áll:


1. Jelentkezés: telefonon vagy e-mailben


2. Vizsgálat: személyes találkozás keretében a rendelőben. (anamnézis, baseline felmérés)


3. Tanácsadás: újabb személyes találkozás keretében a rendelőben, a vizsgálat eredményének kiértékelésével, a kidolgozott terápiás terv megbeszélésével.


Az állapotfelmérés tartalmazza az anamnézis felvételét (panaszok meghallgatása, kórlap-vizsgálati eredmények áttekintése), a vizsgálatot (egyszeri alkalom baseline mérést), a tanácsadást (vizsgálat értékelését) és igény szerint a terápiás tervet.


Az állapotfelmérés ára: 15.000.-Ft


Az állapotfelmérést követi a terápiás tréning, melyet a baseline mérés alapján, valamint a tüneteket és a mért agyhullámok mintázatát is alapul véve, az egyeztetett terápiás terv szerint a megfelelő agyterületen neurofeedback eszközzel végzek.


Biofeedback és Neurofeedback árak: 15.000.-Ft/alkalom

10 alkalmas terápia előre utalással: 12.500.-Ft/alkalom

20 alkalmas terápia előre utalással: 10.500.-Ft/alkalomGYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Miként zajlik az első alkalom? Az első alkalommal egy beszélgetéssel kezdünk, melyet egy bemérés követ. Attól függően, hogy milyen panasszal jelentkezett 1-1,5 órát vesz igénybe. Mi történik az első terápia alkalmával? A tréning során, az adott eszközöket rögzítem a kliens testére, aki egy kényelmes fotelban ül, a monitor előtt. A tréning során a kliensnek nincs más dolga, mint a képernyőn látható visszajelzést figyeli. (video, animáció, direkt visszajelzés) Az elektródákat hogyan rögzítik? A neurofeedback elektródákat egy speciális paszta segítségével kerül rögzítésre a fejbőrhöz, mely vízzel könnyen letörölhető. A biofeedback eszözök pántok, illetve csipesz segítségével kerülnek rögzítésre az adott testrészre. Vezetnek-e áramot a testbe? Nem! Az elektródák kizárólag a test jeleit érzékelik, majd átalakítva továbbítják a számítógépbe. A visszajelzés vizuálisan, a monitoron keresztült történik. A biofeedback és neurofeedback tréninggel lehet diagnosztizálni? Nem. Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel. A baseline mérés alapján kiértékelés és kezelési terv készül. Hány alkalom szükséges? A kliens állapota, a baseline mérés, a kezelési terv illetve az elérni kívánt eredmény határozza meg a szükséges alkalmak számát. Neurofeedbackből javasolt minimum 20 alkalom, biofeedbackből 10 alkalom. Heti hány alkalom ajánlott? Kezdetnek heti 2-3 alkalom szükséges a kívánt eredmény eléréséhez, majd lehet csökkenteni az alkalmak számát. Egyénre szabva létezik intenzív tréning heti 3-5 alkalom és heti 1 alkalmas tréning, azonban ilyenkor otthoni feladatok egészítik ki a módszert. Tartós az eredmény? Az agy által megtanult új mintázatokat nem felejti el. Van mellékhatása a terápiás tréningnek? A tréningnek káros mellékhatása nincs. Azonban az első alkalmak folyamán átmenetileg felerősítheti a tüneteket.