Rehabilitációs Pszichológia - Ingyenes Online Esemény


Esemény dátuma: 2022. 09. 23.

Kezdés: 18 óra

neurofeedback pszichológia
Ingyenes Online Esemény

Sokak számára a pszichológia egyet jelent a mentális betegségekkel, ha pedig az egészségügyi rendszerre gondolnak, akkor a pszichiátriai osztályok képei jutnak róluk eszükbe. Manapság a pszichológia szükségessége ezen jóval tovább mutat. Egy ilyen a többség számára kevésbé ismert terület a rehabilitáció.


A különféle traumák és betegségek kezelésének és időbeli lefolyásának közös jellemzője, hogy az elsődleges kezelést és ellátást követően az érintett személyt a teljes gyógyulás érdekében rehabilitációra küldik. Ezeken a rehabilitációs osztályokon a betegség vagy trauma típusától függően kerülünk elhelyezésre. Belgyógyászati problémák esetén krónikus belgyógyászati rehabilitációs osztályokra, szív- és érrendszeri problémák esetén kardiológiai rehabilitációra, légzőszervi megbetegedések esetén tüdőgondozó osztályokra, szanatóriumokba, mozgásszervi és idegrendszeri károsodások esetén mozgásszervi és neurorehabilitációs osztályokra stb.


Ezen osztályok közös jellemzője, hogy az ide bekerült emberek már túl vannak az elsődleges orvosi ellátáson, állapotuk viszonylag stabil, nincsenek már kitéve életveszélynek, viszont még egészségesnek sem minősülnek, mivel valamilyen alapvető, a hétköznapi élethez elengedhetetlen képességben, nem képesek jól funkcionálni, azaz nem vagy csak részlegesen tudnak megfelelni a hétköznapi élet elvárásainak. Ilyenkor a rehabilitáció elsődleges célja a hiányzó funkciók helyrehozása, hogy az egyén újra alkalmassá váljon az önálló életre, mentálisan és fizikálisan egyaránt. Ez az ergoterapeuta feladata.


A rehabilitációs osztályokon dolgozó ergoterapeutáknak ezeknek a sérült vagy hiányzó funkcióknak és megváltozott képességeknek a helyrehozatalában van rendkívül fontos szerepe.


Egy súlyos betegség vagy baleset óriási teherként nehezedik a betegre. Az ezzel való szembenézés, elfogadás, megküzdés és "helyreállítás" pedig rengeteg erőt, kitartást és terápiás munkát igényel. Ilyenkor segít egy tapasztalt ergoterapeuta támogatása és terápiás beavatkozásai. Az ergoterapeuta nem kizárólag a finommotorika fejlesztéséért felelős. Az ergoterapeuta általában olyan módszerekkel és eljárásokkal dolgozik, melyek a beteg önbizalmát, énképét, önmagához és környezetéhez való hozzáállását, a problémákkal való megküzdést is segítik visszaállítani az eredeti állapotra. A terapeuta állandó jelenléte és tudatos, tervszerű beavatkozásai hatékony segítséget nyújtanak ilyenkor a gyógyuláshoz, hiszen a mentális rehabilitációt nem lehet különválasztani a fizikális rehabilitációtól.


Mozgásszervi és agysérülések vagy egyéb pszichiátriai betegség esetén megváltozhatnak a személy pszichológiai képességei, személyisége, tulajdonságai. Ilyen esetekben is fontos szerep jut a terapeutáknak. Az agy és az idegrendszer sérülésekor (például nagyon gyakran agyvérzés vagy baleset esetén) sérülhetnek az alapvető kognitív funkciók (kognitív értsd gondolkodási és megismerő funkciók mint pl. figyelem, emlékezet, észlelés, gondolkodás stb.). Ilyenkor elsődleges szerepe van az orvosi ellátás mellett a terapeutának, aki a különböző agyi betegségek vagy sérülések által okozott mentális zavarok felmérésében és rehabilitációjában szakosodott ergoterapeuta. Az ergoterapeuta felméri a személy képeségeit és aktuális állapotát és terápiás tervet készít, a sérült funkciók helyreállításához és a megváltozott életkörülményekhez való alkalmazkodás kialakításához szükséges beavatkozásokról.


Fontos még megjegyezni, hogy a terápiás munka nem mindig különül el élesen egymástól. A terápiás munka mindig Team munkában történik az osztály többi dolgozójával. Egy rehabilitációs team tagjai általában orvosok, gyógytornászok, ergoterapeuták, szociális munkások, ápolók, nővérek stb. A Team tagjai pedig együtt, egymással szorosan együttműködve és kommunikálva alakítják ki és segítik a betegek gyógyulását.

De mi történik egy privát Ergoterápia Praxisban? Miben kaphatunk segítséget?

Tedd fel a kérdésedet, szívesen válaszolok egy élő előadás keretén belül.


Előzetesen már írhatsz nekem kérdéseket: mindenről amit valaha tudni akartál, az ergoterápiáról, a neurofeedbackről és a biofeedbackről.


Íme pár ötlet, irányadás, az alábbi kérdések a praxisomban szinte mindennaposak.


• Gyerekenek miben segíthet az ergoterápia? És felnőtteknek? Mi a különbség terápiás szempontból?

• Depresszióval, szorongással fordulhatok ergoterapeutához?

• Pontosan hogyan működik a neurofeedback?

• Miben tud segíteni a biofeedback?

• Mi a különbség az EEG és az EMG között?

• Ergoterápia: gyerekenek és felnőtteknek is lehetséges?

• Mi az a kézterápia?

• Lyme-kór miatt lebénult az arcom, jöhetek kezelésre?

• A finommotorika fejlesztése: az ergoterapeuta gyerekeknek is segít pl. írásmotorikában vagy inkább csak felnőtteknek pl. agyvérzés után?


Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.


A Facebookon az esemény ÉRDEKEL vagy OTT LESZEK bejelölése nem biztosít hozzáférést ill. csatlakozást az előadáshoz.


A regisztráció menete:

1. A kapcsolat menüpontban add meg az adataidat.

2. A tárgy mezőbe írd be: ingyenes előadás regisztráció.

3. Küld el az üzenetet.


További teendő nincsen, minden információt megküldök számodra a megadott elérhetőségen!

Várlak szeretettel az eseményen!