top of page

Pszichofiziológiás Stressz Profil - Biofeedback - neurofeedback - baseline vizsgálat


BioNeuro Akadémia BioNeuro Medical Biofeedback Neurofeedback
Biofeedback Neurofeedback


Mit jelent a stressz profil?

A biofeedback és neurofeedback kapcsán már hallhattál a pszichofiziológiás vizsgálatról. A stressz profil baseline vizsgálat olyan páciensen végzett mérés, akinek az életében a stressz hatására már érezhető testi-lelki tünetek jelennek meg (például szorongás, alvászavar, emésztési problémák, remegés, szédülés), melyek rontják az életminőséget illetve nem állnak a tünetek hátterében betegségek. Utóbbi kizárása esszenciális a stressz profil vizsgálat előtt.


A vizsgálat során megmérjük a test egyes fiziológiai változóit, mint például az izomtónust, a pulzust, a légzést, a bőrhőmérsékletet és a bőrellenállást.



Miért készítünk stressz profilt?

A stressz profil megmutatja, hogy mérhető-e fiziológiai szinten feszültségre utaló jel már a baseline vizsgálat közben. A vizsgálat megmutatja, hogy van-e extrém intenzitású válasz a stresszorra, képes-e a páciens a stresszor utáni fiziológiai felépülésre, továbbá jelen vannak-e veszélyek, kockázatok, vannak-e olyan működési eltérések a stresszre adott válaszokban, ami kimerülés vagy betegség kockázatára hívják fel a figyelmet.



Mikor érdemes eljönni a egy baseline vizsgálatra?

A vizsgálat és a felmérés célja, hogy egy személyre szabott stresszkezelést lehessen kidolgozni a páciens számára. A stressz profil segít meghatározni, hogy milyen élettani illetve fiziológiás területeket kell megcélozzunk és hogyan.


Egy pszichológusnak, pszichiáternek, vagy például egy ergoterapeutának, segít felállítani egy kezelési tervet és meghatározni a modalitások sorrendjét, ami mindig egy fontos kérdés: Mivel is kezdjem el a stresszkezelést?



Mit tudunk meg a stressz profil vizsgálatból?

Első és legalapvetőbb információnk, a páciens "alap" működési jellemzői. Ez konkrétan azt jelzi, hogy érkezéskor az első mérés alkalmával, egy ingerszegény környezetben, de éber állapotban (nyitott szemmel) milyen biofeedback neurofeedback értékeket kapunk.


Utána, a vizsgálat folyamán vizsgáljuk és mérjük a páciens különböző célzott stresszekre adott reakcióit illetve, hogy milyen gyorsan képes az egyensúlyt visszaállítani egy-egy stressz után. Konkrét "válasz mintázatot" kapunk a stresszre való reagálásáról és felépüléséről, továbbá egy általános képet kapunk az önszabályozás képességéről.



Összefoglalva: a stressz profil vizsgálat megmutatja, hogy mennyire képes a páciens a stressz és a nyugalmi állapotok közötti rugalmas váltásra és pontosan milyen biofeedback neurofeedback technikákkal és milyen területen érdemes elkezdeni a stresszkezelést.


A stresszre például reagálhatunk szapora légzéssel, izomfeszüléssel, extrém izzadással, szédüléssel. Biofeedback-el ez mind szépen kezelhető.


A pszichofiziológiás stressz profil vizsgálat ára: 38.900,- HUF

Az ár tartalmazza a mérést, a kiértékelést és a terápiás terv elkészítését.



pszichógia stressz






Forrás:


Együttműködő partnerünk a biofeedback neurofeedback cikk megírásában a BioNeuro Akadémia és a BioNeuro Medical.



BioNeuro Akadémia együttműködő partner
BioNeuro Akadémia



204 views
bottom of page