Presbyopia


Mi is az a presbyopia?

A presbyopia latin eredetű szó. "Tudományosan" leírva: a presbyopia a szem elöregedésével összefüggő fiziológiás alkalmazkodási elégtelenség, amely a közeli tárgyakra való egyértelmű fókuszálási képesség fokozatos romlásához vezet. Jujj, már itt is van a "szép szó", elöregedés.


neurofeedback

Az öregszeműség, avagy presbyopia

Szemgolyónk egy igazán érdekes és összetett szervünk. Formája "optimális esetben" gömb alakú, víztartalma magas, szerkezete pedig rugalmas. Az öregszeműség, vagyis presbyopia akkor következik be, amikor a szemlencsének ezen rugalmassága csökken, ezáltal pedig a szem fókuszáló képessége gyengül. Ez egy természetes élettani folyamat, melyet előbb vagy utóbb, mindenki megtapasztal.


Oka, ahogy a jelenség elnevezése is mutatja, a kor előrehaladására vezethető vissza: a szemek ilyen formájú romlása bizonyos életkor után elkerülhetetlen. Ezen a ponton szeretném megjegyezni, hogy szerintem nem jogos az öregszeműség megnevezés, hiszen van akinél 40-45 éves korban jelenik meg, és ez még korántsem mondható öreg kornak.


Miről ismerhetőek fel a presbyopia tünetei?

Jellemzően 40-45 éves kor felett figyelhetünk fel először a jelenségre, hogy olvasáskor mintha nehezebben tudnánk fókuszálni a betűkre, és kicsit távolabb kell tartanunk a könyvet, újságot (bizonyos ponton a karunk már nem elég hosszú, én ekkor fordultam szemészhez...), hogy szemünk alkalmazkodni tudjon a távolsághoz. A közeli látást igénylő munkát is megnehezítheti, sőt, meg is akadályozhatja azt, és akár fejfájás is felléphet a fókuszprobléma következtében. A tünetek az idő előrehaladtával fokozódnak, mígnem körülbelül 60 éves korunkra a szemlencse alkalmazkodó képessége teljesen megszűnik, az egykor rugalmas szemlencse keménnyé válik és elérkezünk a presbyopia állapotába.


Presbyopia: tehetünk bármit ellene?

Látószerveink öregedése – akár csak az összes többi szervünké – egy természetes folyamat, ezért nem tekinthető betegségnek. A presbyopia kezelése ennek ellenére többféle módon is lehetséges: van lehetőség műtéti beavatkozásra lézeres korrekció, vagy a szemlencse műlencsére történő cseréje által. Ám, ha nem szeretnénk műtétnek alávetni magunkat, akkor is van megoldás: egy jó olvasószemüveg, vagy a multifokális kontaktlencse használata segít az új élethelyzet kezelésében.


Az olvasószemüveg nem csak az olvasást, de a monitor előtti munkavégzést is megkönnyíti.


Az öregszeműség gyógyítása habár nem lehetséges, hiszen egy elkerülhetetlen folyamat eredménye, különböző módszerek alkalmazásával mégis egy jól kezelhető állapot.


Tetszett a bejegyzés? Immár a Facebookon is követhető az Ergoterápia Praxis! Íme az elérhetőség: www.facebook.com/Neurofeedback.Biofeedback