top of page

Pajzsmirigy kezelése természetesen - Biofeedback - Neurofeedback




Kedves Olvasó!


Ebben az írásomban széleskörűen és közérthetően összefoglalom a legfontosabb információkat a pajzsmirigy témával kapcsolatban. Fontos, hogy megismerd, hogy pontosan hogyan működik a pajzsmirigyed, mire - miként reagál a szervezeted, mik az idegrendszeredre a hatások és mik a túl- illetve az alulműködés tünetei és a legfontosabb, hogy én miben tudok Neked segíteni a praxisomban.


Ez egy igazi kis pajzsmirigy Kisokos.

INGYEN olvasható, letölthető és megosztható.


Miért írtam meg ezt a Kisokost? Immár 25 éve foglalkozom a pajzsmirigy körüli tünetekkel, problémákkal és a természetes gyógyításával. Mivel családon belül is láttam a felmerülő napi problémákat, átérzem az érintett személy gondjait, tudom milyen fontos az információ átadás. A bejegyzés végén kitérek arra is, hogy a praxisomban miként tudom támogatni és segíteni a pácienst az egészség felé vezető úton.




A pajzsmirigy feladata

A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy, mely a nyakon, a légcső illetve a gége előtt két oldalt található. A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza.


A pajzsmirigy élettani feladata a pajzsmirigy hormon termelése. A pajzsmirigy hormon szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben, az agyi működésben. Szinte nincs olyan szerv, ami funkcióját ne befolyásolná. A pajzsmirigy hormon termelődése szükséges az élethez, a túltermelődése viszont életveszélyes állapotot, sőt halált is eredményezhet.


A pajzsmirigybetegségek rendkívül változatos tüneteket okozhatnak. A legsúlyosabb pajzsmirigybetegségek van, hogy semmilyen panaszt nem okoznak a betegnek. Az is előfordul, hogy a legsúlyosabb tünetek mögött nincs kimutatható szervi betegség.


A diagnosztizálás mindenképpen szakorvos feladata és kiemelt fontossággal bír, hogy a pajzsmirigy vizsgálatára sor kerüljön. A betegség feltárásában pajzsmirigy laborvizsgálat, valamint ultrahang vizsgálat nyújt segítséget.



Ebben a blogbejegyzésben összeállítottam a pajzsmirigy rendellenes működéséből eredő tüneteket illetve a leggyakoribb a stressz által okozott problémák terápiás kezelési módszereit.


Pajzsmirigybetegségek okozta tünetek

Elsősorban a pajzsmirigy működésének zavara okoz változatos típusú és súlyosságú tüneteket. A pajzsmirigy az anyagcsere és a vegetatív idegrendszer szervező középpontja, mely a szívműködésre, a hőháztartásra, az idegrendszeri érzékenységre, az emésztőrendszeri működésre, a táplálék-hasznosításra és a menstruációs ciklusra alapvető befolyással van. Ennek megfelelően, a leggyakrabban ezen funkciók illetve szervműködések zavarában nyilvánul meg a pajzsmirigy működésének zavara.



Szív-érrendszeri tünetek.

A pajzsmirigy-túlműködésnek a gyorsabb szívműködés az egyik legfontosabb tünete. Erre az a jellemző, hogy nemcsak egy-egy alkalommal gyorsul fel a szívműködés, hanem nyugalomi állapotban is, azaz a pulzusszám az egyénre jellemző "normálisat", átlagosat meghaladja.


Az emberek egy részénél, alkattól és fizikai állapottól függően előfordulhat, hogy a súlyos pajzsmirigy-túlműködés csak minimális mértékben emeli a pulzusszámot. A pajzsmirigy-túlműködés, a szívműködés felgyorsulása mellett, ritmuszavarra is hajlamosít. Idősebb emberek esetében egyáltalán nem ritka, hogy a ritmuszavar az egyetlen tünete a túlműködésnek. Fontos tünet lehet a vérnyomás emelkedése.


Az idegrendszer érzékenysége alulműködés esetén csökkent, túlműködés esetén fokozott. Másrészt minél súlyosabb az alulműködés, annál gyakrabban fordulhat elő ritmuszavar is.



Nehézlégzés

A pajzsmirigy-működésnek és ezáltal a szív munkájának bármilyen irányú eltérése csökkenti a szervezet teljesítőképességét. Ennek leggyakoribb jele, hogy az ember fullad, nehézlégzése van.


Az idegrendszer aktivitásának változása. A keringési rendszer előbb említett tüneteit jelentős részben a szimpatikus idegrendszer működésében bekövetkező változások idézik elő. Ennek a rendszernek a fokozott aktivitását idézi elő a pajzsmirigy-túlműködés és ez okozza a kézremegést, a fokozott ingerlékenységet és az alvászavart. A csökkent pajzsmirigy-működés ennek ellenkezőjét okozza: az ember tompává, közönyösebbé válik, aluszékony lesz, feledékenyebbé válik és a szexuális aktivitása, érdeklődése csökken.



Fáradtság, álmatlanság

„Gyakran fáradt vagyok és kimerültnek érzem magam.”

Pajzsmirigy-alulműködés esetén gyakori, hogy napi 8-10 óra alvás után is fáradtan, erőtlenül kelünk ki az ágyból. Túlműködés esetén a nappali fáradtságérzet oka pedig ennek ellenkezője, az éjszakai álmatlanság.



Az anyagcsere változása

„Az elmúlt hónapokban híztam és nem tudom hogy miért!?”

„Nehezen fogyok, pedig diétázni is megpróbáltam!”


Az alapanyagcsere szabályozása által a pajzsmirigy rendellenes működése testsúlyunkra is hatással van. Alulműködés esetén hízás jelentkezhet, a túlműködés pedig súlyvesztést okozhat. A pajzsmirigy-túlműködés az alapanyagcserét fokozza, azaz a bevitt kalória jóval nagyobb részét égeti el a szervezet az anyagcsere folyamataiban. Ennek tünetei a megnövekedő étvágy ellenére fogyatkozó testsúly, a fokozott izzadékonyság, a testhőmérséklet emelkedése, a meleg-tűrő képesség csökkenése. A csökkent pajzsmirigy-működésre ezek ellenkezője a jellemző: a gyengébb étvágy ellenére is gyarapodó testsúly, bőrszárazság, a testhőmérséklet csökkenés, a hideg-tűrő képesség csökkenése.



Hangulati ingadozások

Depresszió, szorongás, idegesség, vagy napjaink egyre gyakoribbá váló tünetegyüttese, a pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működéséből adódóan. Erről részletesen lentebb még írok.



Magas koleszterinszint

Most lehet, hogy felhúzod vagy ráncolod a szemöldöködet, de igen! A pajzsmirigy alulműködés bizony okozhat magas koleszterinszintet. Ha az értékek rendszeres mozgás, diéta hatására sem csökkennek, pajzsmirigy-alulműködésre is gyanakodhatunk. Túlműködés mellett alacsony koleszterint szint jelentkezhet.



Menstruáció, fogamzóképesség zavarai

„Erős a vérzésem illetve van, hogy ki is szokott maradni a menstruációm.”

„Le vagyok sújtva, termékenységi problémáim vannak.”


A pajzsmirigy működése befolyásolja a menstruációs ciklust és a termékenységet. Nőknél a menstruáció szabálytalanná válása jelentkezik a pajzsmirigy-működés súlyosabb zavaránál. A túlműködés gyakoribbá, az alulműködés ritkábbá teszi a menstruációt.


A fogamzóképességet mindkét irányú hormon-eltérés csökkenti, teherbeesés esetén szintén bármilyen irányú hormonális eltérés gyakoribbá teszi a vetélést. Amennyiben volt már vetélésed, mindenképp egyeztess a szakorvosoddal és kérjél egy pajzsmirigy vizsgálatot.


A korábbinál erősebb, elhúzódó menstruáció pajzsmirigy alulműködést jelezhet. A ritkábbá váló vérzések, a hosszabb ciklus túlműködésre utalhat. Gyakran a meddőség hátterében is pajzsmirigy probléma áll.





Bélpanaszok

„Az emésztésem annyira lelassult, hogy nincs minden nap székletem.”

Általában a székrekedés az alulműködésre enged következtetni, míg a hasmenés és az irritábilis bél-szindróma okozója a pajzsmirigy túlműködése is lehet.



Bőr és hajproblémák

„Megváltozott a bőröm, száraz és durva tapintású, előfordul, hogy viszket.”

A pajzsmirigy betegségei a haj és a bőr állapotában is több elváltozást okozhatnak. Gyakori panasz a haj hullása, szárazzá, töredezetté válása, a bőr kiszáradása. Az előbb már említett tüneten (a túlműködés fokozott izzadékonysággal, az alulműködés a bőr szárazságával jár) kívül jellemző tünet a fokozott hajhullás, a köröm töredezetté válása. A szemöldök oldalsó szélének kihullása jellegzetes tünete a csökkent pajzsmirigy-működésnek. Az igen gyakori és a betegeknek nem egyszer komoly aggodalmat okozó hajhullás a legtöbb esetben nem visszafordíthatatlan. Keletkezésében azonban nemcsak a működési zavar játszik szerepet, hanem az is, hogy feltehetően a hajhagymák ellen is termelhet a szervezet ellenanyagot, ami hasonlóan autoimmunnak nevezett, de a pajzsmirigy működési zavarától független betegség.


A pajzsmirigy autoimmun betegségeinek, azon belül is a Basedow-kórnak jellegzetes tünete a testen bárhol, foltokban megjelenő pigment-hiány. Ezek a néhány cm-es, ritkán akár tenyérnyi világos bőrfoltok általában végleg megmaradnak.


A következő részben elsősorban a pajzsmirigy megnagyobbodása okozta nyomási tünetekről lesz szó. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a pajzsmirigy-túlműködés okozta szimpatikus idegrendszeri aktivitás nyaki vérbőséget előidéző hatása helyi panaszokban jelentkezhet.



Izom- és ízületi fájdalmak

Az izmok és ízületek fájdalma mellett pajzsmirigybetegségre utalhatnak az ún. kéztőalagút szindróma tünetei is: a mutató- és a középső ujj bizonyos időközönként fellépő zsibbadtsága.



Gombóc-érzet a torokban, nyaki szorító érzés

A pajzsmirigy betegség egyik gyakori formája a pajzsmirigy megnagyobbodása, köznéven ismert - strúma vagy golyva. Kialakulásának egyik lehetséges – és egyben leginkább kivédhető – oka az alacsony jódfogyasztás. A stressz és jódhiány kapcsolatáról a következő fejezetben (lásd alább) részletesen kitérek!


A látható jeleken túl jelentkezhetnek egyéb tünetek is, melyek egy pajzsmirigy betegség jelenlétére utalhatnak. Ez pajzsmirigy szempontból egészséges embereken is gyakran jelentkező tünet. Ilyen esetben alkatilag, gyakran labilisabb emberekről van szó vagy fokozott stressz helyzetről, melyre a szervezet a szimpatikus idegrendszer aktivitásának fokozásával reagál. Ez idézi elő a nyaki szervek és különösen a pajzsmirigy duzzanatát.



Nyakfeszülés

A pajzsmirigy a megnagyobbodás következtében nyomást gyakorol a légcsőre és a nyelőcsőre, így nyelési és légzési nehezítettség jelentkezhet. Időszakos rekedtség is előfordulhat.



Nehézlégzés

A pajzsmirigy megnagyobbodása által okozott légcső-szűkület gyakran igen előrehaladott állapotban okoz tünetet, mivel ez lassan évtizedek alatt szokott kialakulni. Továbbá a hirtelen kialakuló, jelentős nagyságú pajzsmirigy-ciszta is okozhat nehézlégzést.



Nyelési zavar

A nyelési zavart a pajzsmirigy nagyobbodás okozta nyelőcső szűkület idézi elő. Szemben a légcsővel, a nyelőcső izmos falú, változó átmérőjű szerv, mely jobban tud alkalmazkodni a külső nyomáshoz, ezért sokáig csak időszakos nyelési zavar jelentkezik, viszont az egyre nagyobbá váló golyva esetén egyre gyakrabban okoz problémát a darabos étel lenyelése.



A hangszín megváltozása

A pajzsmirigy tokja közelében futó és a hangszalagot ellátó ideget nyomva, a hangszín mélyebbé válása gyakori tünet a megnagyobbodott pajzsmirigy estén. Súlyosabb esetben az ideg bénulása miatt csak suttogva tud beszélni az érintett. A pajzsmirigy súlyos alulműködése a hangszalag megvastagodása révén okoz rekedtségét, jellegzetes a színtelen reszelős hang.



Fájdalom a pajzsmirigy-régióban

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a pajzsmirigy régióban észlelt fájdalom, érzékenység nagy részében ténylegesen nem a pajzsmirigy-rendellenesség okozza a panaszt. A garatból kisugárzó vagy a nyakcsigolya meszesedése okozza a leggyakoribb panaszt.


A pajzsmirigy két esetben okozhat fájdalmat: a pajzsmirigyben hirtelen kialakuló körülírt folyadék felgyülemlés - tömlő vagy ciszta a gyakoribb. Erre elsősorban a pajzsmirigy tapintható elváltozásának érzékenysége jellemző. Nagyobb fájdalom ritkán jelentkezik, viszont hőemelkedés gyakran előfordul. A beteg azt tapasztalja, hogy egy-két nap alatt spontán enyhül a nyomó jellegű kellemetlen érzés. A másik jellegzetes pajzsmirigy fájdalom a szubakut, granulomatózus pajzsmirigy gyulladást kíséri. Ez esetben a hirtelen kialakuló láz és a pajzsmirigy kemény fájdalmas duzzanata áll előtérben.


A pajzsmirigy érzékenységét számos betegségben lehet észlelni. Például a Basedow-kórban fokozott véráramlás okozta nyaki érzékenység és a krónikus pajzsmirigy-gyulladás aktívabb szakaszaiban észlelhető hasonló panasz.



A pajzsmirigy alulműködés lelki tünetei

A lelki panaszokat nem csupán a stressz és a feszített tempó válthatja ki. Meglehet, hogy egy betegség húzódik meg a háttérben és igen gyakori, amikor a pajzsmirigy a gondok forrása.



„Szomorú és depressziós vagyok, semminek se tudok örülni.”

A depresszió gyakori kísérője a pajzsmirigy zavaroknak, így az alulműködésnek is. Az oka arra vezethető vissza, hogy a kevés pajzsmirigy hormon miatt megnő a testsúly. Ez a zavar általános letargiát is okozhat. Ha gyakran érzi magát fásultnak, érdemes a pajzsmirigy funkcióit ellenőriztetnie az antidepresszánsok szedése előtt. (A depresszió-szorongás témában hamarosan indul egy 5 napos INGYENES mini tanfolyam - a csoporthoz csatlakozás és további részletek itt.)



Aluszékonyság

A hormontermelés elcsúszása – alulműködés esetén – lassítja az anyagcsere folyamatokat. Vagyis lassabb lesz a kiválasztás, ezért lelassul az energiatermelés is. Ebből adódóan a beteg fáradtnak érzi magát, aluszékonnyá válik.



Kimerültség

„Gyakran kimerült és fáradt vagyok, néha nulla energiám van.”

Ebben az esetben is a lelassult anyagcsere folyamatok tehetők felelőssé a tünetért. Hiszen ha nincs meg a megszokott energiatermelés, akkor a szokásos ritmusban élt élet előbb vagy utóbb kimeríti a szervezetet.



Koncentrációs zavar

„A memóriám és a koncentráció képességem nem olyan mint régen.”

Mivel a pajzsmirigy alulműködés fáradékonyságot okoz, gyakori, hogy a beteg figyelemzavarra is panaszkodik, hiszen fáradtan nem vagyunk képesek olyan mértékben fókuszálni, mint amikor a testünk működése optimális és kipihentek vagyunk.



Van kapcsolat a stressz és a pajzsmirigybetegség között?

A stressz nem olyan mint a nátha, amit elkapunk és nem is olyan dolog amit mindenképp el kell utasítani. Kis mennyiségben szükségünk van stresszre, hiszen akár a teljesítményünket fokozhatja.

A túlzott mértékű, hosszan tartó stressz viszont károsan hat az emberi egészségre, azaz testi és lelki betegségeket és tüneteket is okozhat. A krónikus stressz például a szívinfarktus kialakulásának is az oka lehet.


A krónikus stressz nagyon sokféle egészségügyi problémát okozhat: fejfájás, gyomorfájdalom, depresszió, álmatlanság, légszomj, magas vérnyomás, izomfeszültség, libidócsökkenés. Ebben mind segíthet a biofeedback - neurofeedback!


A stressz negatívan hat a pajzsmirigy működésére és előidézheti a pajzsmirigybetegségek kialakulását is. A pajzsmirigy hormonokat termel, amely a szervezet energiafelhasználását szabályozza.

Amikor stresszes helyzetbe, állapotba kerülünk, a mellékvesék elkezdenek kortizolt termelnni. A megnövekedett kortizolszint viszont csökkenti a szervezet anyagcseréjét és ezek együttesen segítenek a stressz elleni küzdelemben.


A pajzsmirigy-alulműködés sok tünettel jár együtt: fáradtság, súlygyarapodás, izomgyengeség, száraz bőr, arcpuffadás, székrekedés. A betegségre jellemző még a hidegre való fokozott érzékenység, azaz a testhőmérséklet szabályozása is zavart szenved.


A stressz tovább súlyosbíthatja a pajzsmirigy tüneteket, így komolyabb, azaz autoimmun pajzsmirigybetegség is kialakulhat, mint például a Graves-kór vagy a Hashimoto-kór. Ez utóbbi nem más, mint a krónikus autoimmun pajzsmirigybetegség.


Az egyik legfontosabb lépés a stressz kezelése, hiszen így jelentősen csökkenthetjük a pajzsmirigybetegség kellemetlen tüneteit. A stressz csökkentésében segíthet a biofeedbackneurofeedback, illetve a kiegyensúlyozott és egészséges étrend és a jódbevitel növelése is.


Nem tudom eleget kiemelni, hogy a stressz komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ezt sokan nem veszik komolyan, hiszen a kellemetlen tünetek sok esetben nem azonnal jelentkeznek. Az idegesség vagy szorongás hatására a hirtelen megemelkedő vérnyomás, a hirtelen fejfájás, a szédülés, a szájszárazság, az izzadás, a csökkent látási képesség, de a hasmenés, a gyomorfájás vagy a nehézlégzés is lehetnek a stressz által okozott tünetek között. Ezek többsége egy feszült állapotban szinte rögtön jelentkeznek, de vannak olyan esetek, amikor a stressz egészségre gyakorolt negatív hatása nem ennyire egyértelmű.



A pajzsmirigy és a stressz

A pajzsmirigy problémák esetében például sokszor nem gondolnak a stresszre, mint kiváltó okra. Pedig az állandó stressz komolyan és igen nagy mértékben igénybe veszi az idegrendszerünket és a hormonrendszerünket, melynek károsító hatása előbb-utóbb megjelenik a pajzsmirigy működésében is.


A stressz rombol és megbetegít, ezzel mindenki tisztában van, de a mindennapi életben a legtöbben mégsem veszik komolyan és nem fordítanak elegendő időt a pihenésre, a kikapcsolódásra illetve a megfelelő stresszkezelés elsajátítására. A folyamatos feszültség következtében olyan hormonális változások következnek be, melyek, ha tartóssá válnak, komoly egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.


Legtöbben hallottunk már a stressz hormonokról, melyek szintje megemelkedik, amint idegesek leszünk. Lényegük a túlélés, a "fuss vagy menekülj" reakció elérése, ami valamilyen fenyegető helyzetben aktivizálódik. Ekkor több hormon vízesésszerűen egymás termelődését serkenti. Ezzel alapvetően nem is lenne baj, a probléma akkor kezdődik, amikor a stressz tartóssá válik és a bekövetkező hormonális változások is folyamatossá válnak, ami káros hatással van az egész szervezetre.



Lássuk, milyen hormonok mennyisége nő meg stresszhelyzet esetén.


Kortizol

A kortizol a másik lényeges stresszhormon, melyet a mellékvese termel. A termelődéséhez pár perc időre van szüksége a szervezetnek. A kortizol befolyásolja a fehérjék, a glükóz és a lipidek anyagcseréjét, megemeli a vérnyomást, a glükózszintet, azonban az immunrendszert gyengíti.


Adrenalin

Szintén a mellékvese által termelt adrenalin az azonnali reakcióért felel stresszes helyzetekben- először ennek szintje emelkedik meg - stresszen kívül fizikai megterhelés közben is megnő a mennyisége. Legfőbb feladata, hogy biztosítsa a megnövekedett energiaigényt- ezért tágítja a szív, a máj, az izmok ereit, míg a veséét, a bőrét és a lépét csökkenti. Ilyenkor az izmok összehúzódnak, izzadunk, elsápadunk, a pulzus megemelkedik. Mindemellett fokozódik a zsírégetés és megnő a vér glükóz szintje.



Noradrenalin

Az adrenalin az azonnali válaszkészséget segíti, míg az ingerületátvivő noradrenalin felelős azért, hogy a fokozott figyelem fenn is maradjon. A noradrenalint szintén a mellékvese termeli és élettanilag hasonló hatásokat okoz, mint az adrenalin, viszont a noradrenalin csakis a szív koszorúereit tágítja, a többit szűkíti.


A stressz során bizonyos hormonok mennyiségének megemelkedése természetes és szükséges. A probléma akkor kezdődik, amikor a stresszhelyzet folyamatos, így a hormonok szintje is tartósan megemelkedik, ami nagy problémát okoz és nem csak az endokrin rendszerben, hanem az egész szervezetben.


pajzsmirigy neurofeedback biofedback


Milyen problémákat okozhat még a stressz?

A tejelválasztásért és a terhesség megtartásáért felelős prolaktin szintje terhesség és szoptatás nélkül alacsonynak mondható. Nagyobb mennyiséget ezen állapotokon kívül többek között a túlzott stressz is okozhatja. Ilyenkor a túl sok prolaktin miatt menstruációs panaszok, teherbeesési nehézségek, indokolatlan tejcsorgás fordulhat elő. A probléma megfelelő stresszkezeléssel orvosolható.


A stressz a prolaktin túltermelődésen kívül ösztrogéndominanciát is okozhat. Ez egy olyan állapot, amikor az ösztrogén-progeszteron egyensúlya felborul progeszteronhiány lép fel, és az ösztrogén túlsúlyba kerül. Az állapot napainkban igen gyakori, ami megannyi további problémát generál – mint például mióma, migrén, PCOS, hüvelyszárazság, csökkent libidó, depresszió, hajhullás.


A folyamatos stressz a kortizol szintjére is komoly befolyást gyakorol. A baj az, hogy ha túl sokáig túl sok kortizol termelődik, akkor a mellékvese kifárad és kortizolhiány lép fel. Ekkor fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek és türelmetlenebbek lehetünk.



Stressz és jódhiány

A pajzsmirigy túl- vagy alulműködése főként a nőket érintő probléma, utóbbi nagy számban fordul elő a változókort meghaladó Hölgyek esetében. A problémára viszont fokozottan figyelni kell, ugyanis a pajzsmirigy az alapanyagcsere legfontosabb szabályozója a szervezetben és mint korábban is írtam, szinte minden szervünk működésére hatással van.


A pajzsmirigy nem megfelelő működése a stressz mellett nagyban köszönhető a nem megfelelő, főként jódhiányos táplálkozásnak is. Ha kevés a jód a szervezetben, az agy funkciója is visszaesik, adott esetben érzékelhető mértékben.


Mi az, amire figyelnünk kell a táplálkozással kapcsolatban (tapasztalatból és a szakirodalomból együttesen):

· a jódozott só használata az egyik legjobb megoldás lehet a pajzsmirigy alulműködése esetén, viszont ha magas vérnyomásod van, nem ajánlott a túlzott só fogyasztás.

· a fehér cukor és a fehér liszt (gluténérzékenység- gluténallergia!) használata, valamint a fekete tea és a kávé fogyasztása illetve a dohányzás egyértelműen mellőzendő.

· a pajzsmirigy alulműködés esetén nem javasolt illetve mértékletesen ehető a kelbimbó, a körte, a kelkáposzta, a brokkoli, a karfiol, az őszibarack, a spenót, a petrezselyemgyökér, a mustár, a földimogyoró és a köles. Túlműködés esetén a fent említett zöldségek viszont kifejezetten ajánlottak.

· a tojássárgája, a datolya, a sárgabarack, a szilva, a hal, a csirke és a sajt fogyasztása alulműködés esetén ajánlott.

· érdemes a C-, E- és B-vitaminokban gazdag táplálkozást is szem előtt tartani. A petrezselyem, a ribizli és a citrusfélék nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint. A növényi olajok, az olajos magvak, a homoktövis és a gabonacsírák pedig E-vitamint. A belsőségek, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek a B-vitaminok legjobb forrásai.

· a cink és a szelén fogyasztása a pajzsmirigy alulműködés esetén javasolt. Cink található a tejtermékekben, tojásban, hüvelyesekben, halakban és húsfélékben. A szelén jó forrása a tengeri állatok húsa, a teljes kiőrlésű gabonák, és a belsőségek.





Miben tudok én segíteni Neked?

Szeretném kiemelni, hogy az Ergoterápia Praxisban nem kizárólag a pajzsmirigy tünetek és problémák kezelésével foglalkozom. Részletes leírást a www.ergoterapeuta.com weboldalon a BiofeedbackNeurofeedback menüpont alatt a szakterületeimnél olvashatsz.


A pajzsmirigy problémákkal kapcsolatos kezelési területek:

depresszió

figyelemzavar

kimerültség

nehézlégzés

stresszkezelés


A praxisomban a pajzsmirigy problémával küzdő páciensek legtöbbször a diagnózis után, szakorvosi javaslatra érkeznek kezelésekre. Ebből adódóan már célzottan és tudatosan kezdhetjük el a terápiát.


A pajzsmirigy okozta fent említett tünetek természetes kezelésének egyik módja a biofeedback és neurofeedback. A 2022-es évben közel 2000 sikeres biofeedback kezelést végeztem.

A biofeedback és neurofeedback módszertanról, a tanulmányaimról és a szakterületeimről itt olvashatsz bővebben: www.ergoterapeuta.com


Ha kérdésed van vagy még nem döntöttél, hogy szeretnél-e egy felmérést és egy terápiát elkezdeni, lehetőséged van egy online konzultációra.


Az online konzultáció időtartama 30 perc, díja: 8.900,- HUF.


Időpont foglalás

Telefonon: hétfő, szerda és pénteki napokon

17-19 óra között lehet időpontot foglalni.

T.: 06.30.123.77.60


E-mail: rehab@ergoterapeuta.hu


Fontos kihangsúlyozni, hogy az orvosi vizsgálatot nem helyettesíti ez a blog bejegyzés. Ha panaszod van, kérlek mindenképp keress fel egy szakorvost.


Együttműködő partnereink a Biofeedback Neurofeedback cikk megírásában a BioNeuro Akadémia és a BioNeuro Medical.



120 views
bottom of page