Neurofeedback Terápia


AZ AGY ÚJRAHANGOLÁSA.


poszt covid szindróma neurológia tünetek agy köd
Neurofeedback Biofeedback

Mit nevezünk Neurofeedback Terápiás Tréningnek?

A neurofeedback egy speciális agyhullám tréning, mellyel az idegrendszeri alapú és pszichés betegségeket tudjuk kezelni. Működési elve nagyon egyszerű. Különböző kórképeknél az agyhullám mintázatban is eltérést tapasztalhatunk. A tréning segítségével ezen eltéréseket tudjuk korrigálni, elérve az agytevékenység optimális működését. Az újrahangolt agy képes hatékonyan működni ezzel a tünetek csökkennek és megszűnhetnek.


Hogyan működik az Amplitúdó Neurofeedback Tréning?

A neurofeedback bemérés során, a fejre helyezett érzékelők észlelik az agyhullámokat, melyek az aktívan működő agyból származnak. A speciális számítógép segítségével kiderül, hogy az agyhullámok mennyire térnek el az ideálistól és ebből következtethetünk bizonyos elváltozásokra, betegségekre.

A tréning folyamán hangokkal és mozgó képekkel jelez vissza azonnal a gép, ha az ideális agyhullámokat termeli az agy, illetve ha nem kívánt tartományba téved. Ezzel az egyszerű módszerrel megtanítható az agy, hogyan csökkentse azokat az agyhullámokat, melyek alacsony agyi működéssel járnak és hogyan növelje az aktív és tudatos működésért felelős hullámokat.


Hol használják a Neurofeedback Terápiát?

A neurofeedbackről számos pozitív tapasztalatot jegyeztek fel és tudományos kísérletet végeztek, melyek alapján kijelenthetjük, hogy hatékonyan kezel számos tünetet, tünet együttest, betegséget.


Elősegíti a mihamarabbi felépülést agyat érintő sérülések után, csökkenti a maradványtüneteket. (Stroke rehabilitáció) Továbbá, segít a stressz csökkentésében, és a Krónikus stressz betegség által okozott tünetek megszüntetésében.


A neurofeedback tréninggel megtaníthatjuk ADHD-s gyermekek agyát, hogyan maradjon nyugodt és hogyan koncentráljon megfelelően. Emiatt az Amerikai Gyermekgyógyászati Szövetsége első számú ADHD-s terápiaként nyilatkozott a tréningről. Hazánkban is egyre népszerűbbé válik, mivel képes megszüntetni a hiperaktivitással és figyelemzavarral járó kellemetlen tüneteket, ezáltal akár a gyógyszer is kiváltható vele.


A NASA űrhajósai agyát is ilyen tréninggel edzik. Az Amerikai Hadsereg is használja speciális katonák kiképzésére, továbbá hivatalosan is elfogadták a Poszttraumás Stressz Szindróma és a Traumás Agysérülések terápiájaként. Továbbá, használják olimpikonok felkészítésére, egészségügyi intézményekben, vezető beosztásban lévő emberek, menedzserek tréningezésére.


Miért működik a NEUROFEEDBACK Tréning?

A rendszeres fizikális gyakorlással, konkrét izmok erősíthetők és fejleszthetők. Az agy sem működik másként. Rendszeres gyakorlás hatására az agy szerkezetileg és funkcionálisan képes átrendeződni, ezt a tudományban agyi plaszticitásnak hívják.

A visszacsatolásnak és a gyakorlásnak köszönhetően egy új képességet fejleszthetünk ki magunkban, mellyel egy tudatosabb és egészségesebb állapotot érhetünk el. Mivel az agy szabályozza az érzelmi egészséget, a lelki egyensúlyt, és mindent, ami a testben zajlik, nagy előnnyel járhat ennek a rendszernek az edzése.
Hogy zajlik egy Neurofeedback Tréning?

• Beszélgetés, panaszok átbeszélése, anamnézis kitöltése.


• Baseline mérés 10 ponton, minden agylebeny felett, melyet a Nexus10 Biofeedback rendszerrel.


• A méréshez a koponya felszínére elektródák kerülnek. A tesztből kiderül, hogy milyen agyhullám mintázattal rendelkik a kliens, milyen arányban és mennyiségben találhatók meg a különböző agyhullámok. (Delta, Theta, Alfa, SMR, Béta1, High Béta)


• A célzott tréning megkezdése.


• A tréninget a bemérés és a tünetek alapján, a megfelelő agyterületen neurofeedback eszközökkel végezzük.


GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEKMiként zajlik az első alkalom?

Az első alkalommal egy beszélgetéssel kezdünk, melyet egy bemérés követ.

Attól függően, hogy milyen panasszal jelentkezett 1-1,5 órát vesz igénybe.Mi történik az első terápia alkalmával?

A tréning során, az adott eszközöket rögzítem a kliens testére, aki egy kényelmes fotelban ül, a monitor előtt. A tréning során a kliensnek nincs más dolga, mint a képernyőn látható visszajelzést figyeli. (video, animáció, direkt visszajelzés)Az elektródákat hogyan rögzítik?

A neurofeedback elektródákat egy speciális paszta segítségével kerül rögzítésre a fejbőrhöz, mely vízzel könnyen letörölhető. A biofeedback eszözök pántok, illetve csipesz segítségével kerülnek rögzítésre az adott testrészre.Vezetnek-e áramot a testbe?

Nem! Az elektródák kizárólag a test jeleit érzékelik, majd átalakítva továbbítják a számítógépbe. A visszajelzés vizuálisan, a monitoron keresztült történik.A biofeedback és neurofeedback tréninggel lehet diagnosztizálni?

Nem. Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel.

A baseline mérés alapján kiértékelés és kezelési terv készül.Hány alkalom szükséges?

A kliens állapota, a baseline mérés, a kezelési terv illetve az elérni kívánt eredmény határozza meg a szükséges alkalmak számát. Neurofeedbackből javasolt minimum 20 alkalom, biofeedbackből 10 alkalom.Heti hány alkalom ajánlott?

Kezdetnek heti 2-3 alkalom szükséges a kívánt eredmény eléréséhez, majd lehet csökkenteni az alkalmak számát. Egyénre szabva létezik intenzív tréning heti 3-5 alkalom és heti 1 alkalmas tréning, azonban ilyenkor otthoni feladatok egészítik ki a módszert.Tartós az eredmény?

Az agy által megtanult új mintázatokat nem felejti el.Van mellékhatása a terápiás tréningnek?

A tréningnek káros mellékhatása nincs.

Azonban az első alkalmak folyamán átmenetileg felerősítheti a tüneteket.