top of page

“Miért nem jut eszembe...” effektus


Létezik tudatos tartomány az agyunkban - amire épp most gondolunk - de ezenkívül létezik egy úgynevezett tudattalan szféra is, melyet képtelenek vagyunk felidézni, de módosult tudatállapotban, például relaxációval, feltérképezhető. Létezik egy harmadik, a tudat-előtti tartomány, melyre éppen nem gondolunk, de bármikor fel tudjuk idézni, ilyen például a tavalyi tengerparti nyaralásunk.


neurofeedback
Hogyan tudunk a leggyorsabban információt elraktározni? Ha pozitív vagy negatív eseményhez kötjük. Például egy kedves mosolygós arcot hamarabb megjegyzünk mint egy unalmas "fapofát".


Miért nem jut eszembe?

Itt lép képbe a rövid távú és hosszú távú memória. A rövid távú memória nagyon rövid ideig őrzi meg az információt. Képzeljük el, hogy egy konferencián/társaságban vagyunk, sorra mutatják be a jelenlévőket. Az elhangzott neveket, akár 30 másodperc alatt is elfelejthetjük. Ez alól kivétel ha valaki megtetszik nekünk vagy szimplán neveletlen megjegyzést tesz. Röviden: emocionális eseményhez tudjuk társítani az információt, ez esetben az elhangzott nevet.


Szóval, amennyiben elfelejtettük a bemutatott személy nevét (neutrális érzelmi esemény), ez annak köszönhető, hogy nem megfelelő módon tároltuk az információt, nem rögzítettük azt és a figyelmünk mással volt elfoglalva. Másik lehetséges ok, hogy további emberek nevét kell megjegyezni és a tudatunk felülírja az elhangzott nevet.


A hosszú távú memória, a leggyorsabban akkor lép működésbe, ha az emlék egy emocionális eseményhez köthető illetve ha valami logikus, teljes mértékben megértettünk és nincsen szükség magolásra.


Az agyunk három lépésben elraktározza, tárolja és felidézi (előhívja) az információt. Ha nincsen szűkség részletesebb információkat felidéznie, illetve ha van mihez hasonlítania, akkor könnyebben elő tudja hívni az információt.


Természetesen vannak olyan (jól bemagolt) tevékenységek, amikre szinte vissza sem kell emlékeznünk, mert automatikusan működnek, mint például az autóvezetés.


Összegezve: Hogyan tudunk a leggyorsabban információt elraktározni?


Ha pozitív vagy negatív eseményhez kötjük vagy egy bizonyos vizuális emlékhez (például: szín, forma) társítjuk, de hangok és szagok-illatok tudatos társítása is segíthet. A memóriáról nagyon sokat és hosszan lehetne írni, ez a poszt az egyik leggyakoribb és leghatásosabb (pácienseim visszajelzése alapján, általánosságban elmondható) memória tárolására ad gyakorlati segítséget.


Problémád van a memóriáddal? Figyelemzavarral küzdesz? Kérjél időpontot egy neurofeedback - HRV biofeedback felmérésre! E-mail: rehab@ergoterapeuta.com

Az árakról és a vizsgálat menetéről itt olvashatsz részletes információt.

56 views
bottom of page