top of page

Mit jelent a rehabilitációs pszichológia? Hol kapcsolódik a biofeedback és neurofeedback módszerekhez?


pszichológia


Sokak számára a pszichológia egyet jelent a mentális betegségekkel, ha pedig az egészségügyi rendszerre gondolnak, akkor a pszichiátriai osztályok képei jutnak róluk eszükbe. Manapság a pszichológia szükségessége ezen jóval tovább mutat. Egy ilyen a többség számára kevésbé ismert terület a rehabilitáció.


A különféle traumák és betegségek kezelésének és időbeli lefolyásának közös jellemzője, hogy az elsődleges kezelést és ellátást követően az érintett személyt a teljes gyógyulás érdekében rehabilitációra küldik. Ezeken a rehabilitációs osztályokon a betegség vagy trauma típusától függően kerülünk elhelyezésre. Belgyógyászati problémák esetén krónikus belgyógyászati rehabilitációs osztályokra, szív- és érrendszeri problémák esetén kardiológiai rehabilitációra, légzőszervi megbetegedések esetén tüdőgondozó osztályokra, szanatóriumokba, mozgásszervi és idegrendszeri károsodások esetén mozgásszervi és neurorehabilitációs osztályokra stb.


Az említett osztályok közös jellemzője, hogy az ide bekerült emberek már túl vannak az elsődleges orvosi ellátáson, állapotuk viszonylag stabil, nincsenek már kitéve életveszélynek, viszont még egészségesnek sem minősülnek, mivel valamilyen alapvető, a hétköznapi élethez elengedhetetlen képességben, nem képesek jól funkcionálni, azaz nem vagy csak részlegesen tudnak megfelelni a hétköznapi élet elvárásainak.


Ilyenkor a rehabilitáció elsődleges célja a hiányzó funkciók (mentális és fizikai) helyreállítása, hogy az egyén újra alkalmassá váljon az önálló életre, mentálisan és fizikálisan egyaránt. Ez az ergoterapeuta feladata.


A rehabilitációs osztályokon dolgozó ergoterapeutáknak ezeknek a sérült vagy hiányzó funkcióknak és megváltozott képességeknek a helyrehozatalában van rendkívül fontos szerepe.


Egy súlyos betegség vagy baleset óriási teherként nehezedik a betegre. Az ezzel való szembenézés, elfogadás, megküzdés és "helyreállítás" pedig rengeteg erőt, kitartást és terápiás munkát igényel. Ilyenkor segít egy tapasztalt ergoterapeuta támogatása és terápiás beavatkozásai.


Az ergoterapeuta nem kizárólag a finommotorika fejlesztéséért felelős.


Az ergoterapeuta általában olyan módszerekkel és eljárásokkal dolgozik, melyek a beteg önbizalmát, énképét, testtudatát, önmagához és környezetéhez való hozzáállását, a problémákkal való megküzdést is segítik visszaállítani az eredeti állapotra, például biofeedback és neurofeedback. A terapeuta állandó jelenléte és tudatos, tervszerű beavatkozásai hatékony segítséget nyújtanak ilyenkor a gyógyuláshoz, hiszen a mentális rehabilitációt nem lehet különválasztani a fizikális rehabilitációtól.


Mozgásszervi és agysérülések vagy egyéb pszichiátriai betegség esetén megváltozhatnak a személy pszichológiai képességei, személyisége, tulajdonságai. Ilyen esetekben is fontos szerep jut a terapeutáknak. Az agy és az idegrendszer sérülésekor (például nagyon gyakran agyvérzés vagy baleset esetén) sérülhetnek az alapvető kognitív funkciók, kognitív értsd gondolkodási és megismerő funkciók mint pl. figyelem, emlékezet, észlelés, gondolkodás stb.


Ilyenkor elsődleges szerepe van az orvosi ellátás mellett a terapeutának, aki a különböző agyi betegségek vagy sérülések által okozott mentális zavarok felmérésében és rehabilitációjában szakosodott. Az ergoterapeuta felméri a személy képességeit és aktuális állapotát és terápiás tervet készít, a sérült funkciók helyreállításához és a megváltozott életkörülményekhez való alkalmazkodás kialakításához szükséges beavatkozásokról.


Fontos még megjegyezni, hogy a terápiás munka nem mindig különül el élesen egymástól. A terápiás munka mindig Team munkában történik az osztály többi dolgozójával. Egy rehabilitációs team tagjai általában orvosok, gyógytornászok, ergoterapeuták, szociális munkások, ápolók, nővérek stb. A Team terapeuta tagjai (ez milyen szépen alliterál) pedig együtt, egymással szorosan együttműködve és kommunikálva alakítják ki és segítik a betegek gyógyulását.



Miben tudok én segíteni az ergoterápia praxisomban?


A klasszikus ergoterápia mellett, biofeedback és neurofeedback terápiás kezelésekkel foglalkozom.

Az alábbi linkre kattinva elolvashatod a blogon közzétett összefoglalómat:





Szeretnél többet olvasni a szakterületeimről és a terápiás lehetőségekről?

Az alábbi menüpontok alatt megtalálod az összes cikkemet:






Köszönöm a figyelmet!

Jó egészséget kívánok neked!

80 views
bottom of page