Mi a koherencia?


Röviden, a koherencia: az optimális működés állapota.A hosszabb ideig fenntartott pozitív érzelmek hatására az egész test egy specifikus, tudományosan mérhető állapotba kerül. Ezt az állapotot pszicho-fiziológiai koherenciának nevezik, mert jellemzője a fokozott rend és harmónia mind a pszichológiai (mentális és érzelmi), mind a fiziológiai (testi) folyamatainkban.


A pszicho-fiziológiai koherencia az optimális működés állapota. Amikor aktiváljuk ezt az állapotot, fiziológiai folyamataink hatékonyabban működnek, érzelmi stabilitásunk megnő, gondolkodásunk tisztábbá válik, és a kognitív képességeink is javulnak. Egyszerűen fogalmazva a testünk és az agyunk jobban működik, jobban érezzük magunkat, és javul a teljesítményünk.


Fiziológiai szempontból a koherens állapotot a szívritmusunkban megfigyelhető szinusz hullámhoz hasonló minta jelöli. Ez a jellegzetes minta, melyet szívritmus koherenciának nevezünk, a pszicho-fiziológiai koherencia állapotának elsődleges mutatója.


Koherens állapotban számos fontos fiziológiai változás is történik. A vegetatív idegrendszer két ága szinkronba kerül egymással, és a paraszimpatikus idegrendszer aktivitása (működése) fokozódik. Emellett a test különböző szervei és szervrendszerei is szinkronba kerülnek a szív által diktált ritmussal (lásd az alábbi ábra). Végül a szív és az agy működése is jobban összehangolódik.


neurofeedback biofeedback figyelemzavar


A koherencia NEM relaxáció - fontos kiemelni, hogy a koherencia állapota pszichológiai és fiziológiai szempontból is különbözik a legtöbb relaxációs technikával elérhető állapottól. Fiziológiai szinten a relaxációt a vegetatív idegrendszer működésének általános csökkenése (aminek az eredménye az alacsonyabb szívritmus), és a paraszimpatikus idegrendszer aktivitásának a fokozódása jellemzi.


A koherencia is a paraszimpatikus idegrendszer relatív fokozottabb működését jelenti, ezáltal magában foglalja a relaxációs folyamat kulcsfontosságú alkotóelemét, fiziológiailag azonban abban különbözik a relaxációtól, hogy a szervezet a természetes frekvenciáján rezeg, miközben nagyobb harmónia és összhang jön létre az idegrendszer és a szív-agy dinamika között. Ez a két állapot közötti lényeges különbség leginkább a két állapotban mért szívritmus képletekben figyelhető meg (lásd a lenti ábra és magyarázat).


Ezen kívül a relaxációval ellentétben a koherens állapot nem feltétlenül a szívritmust csökkenti, hanem inkább a szívritmus mintát változtatja meg.


neurofeedback biofeedback

A relaxációval ellentétben a koherencia nem jár együtt szükségszerűen a szívritmus csökkenésével, sőt olykor akár növelheti is a szívritmust az alapállapothoz képest.


Nemcsak alapvető fiziológiai különbségek figyelhetők meg a relaxáció és a koherencia között, hanem ezen állapotok pszichológiai jellemzői is meglehetősen különbözők. A relaxáció egy alacsony energiájú állapot, amelyben az egyén teste és elméje is pihen, és általában elhatárolódik a kognitív és az érzelmi folyamatoktól. Ezzel ellentétben a koherencia pozitív érzelmek aktív felhasználását jelenti.


Pszichológiai szempontból a koherencia egy nyugodt, kiegyensúlyozott, de mégis energiával teli, fogékony állapot, ami nagymértékben segíti a mindennapi működést és interakciókat, beleértve a mentális éleslátást, fókuszt, problémamegoldást és döntéshozást igénylő feladatok elvégzését, valamint a fizikai aktivitást és koordinációt.neurofeedback biofeedback


Hogyan lehet mérni a koherencia szintet?

A legegyszerűbb módszer erre a szívritmus variabilitás mérése, azaz a HRV mérés módszere. A szívritmus változékonyságát, variabilitását az angol szavak kezdőbetűjéből Heart Rate Variability-nek, azaz röviden HRV-nek hívjuk. A szívritmus változékonyságának objektív mérésével kifejezhető az adott szerv általánosságban vett rugalmassága, a környezeti hatások feldolgozására való alkalmassága. Értéke megmutatja, hogy a szív mennyire képes követni a test szükségleteit. Ez a rugalmasság tudatosan fejleszthető és edzhető.


Az Ergoterápia Praxisban az egyik legmodernebb, NeXus10 elnevezésű Biofeedback eszközzel dolgozunk. Kérjen még ma időpontot egy konzultációra vagy felmérésre.


A HRV Biofeedback felmérés ára: 16.900,- HUF, időtartam a kiértékeléssel együtt ca. 60 perc.


Időpont foglalás:

+36 30 123 7760 info@ergoterapeuta.hu

Forrás: tudatosagy.hu,

ergoterapeuta.com,

szívkoherencia.hu

Institute of HeathMath