Mi a különbség a Biofeedback és a Neurofeedback terápia között?

Gyakran össze szokták téveszteni a biofeedback és neurofeedback terápiát, azonban a két eljárás nem egy és ugyanaz.

biofeedback neurofeedback budapest
www.tudatosagy.hu

A biofeedback szót megvizsgálva láthatjuk, hogy az ember biológiai (bio) paramétereinek visszajelzését (feedback) jelenti, mint például a pulzus, légzés, bőrellenállás, bőrhőmérséklet, izomösszehúzódás és ide tartozik az agyi tevékenység visszajelzése is. A kliensnek vissza jelezzük testének működését, ezáltal lehetőséget adva annak megváltoztatására. Természetesen a biofeedback rendszer és a szakképzet tréner segítségével határozzuk meg, mit, milyen irányba és mértékbe szeretnénk megváltoztatni. A döntést befolyásolja, hogy a kliensnek milyen problémái vannak; magas vérnyomás, krónikus fájdalom, szorongás vagy stressz, esetleg a fizikai teljesítőképességét szeretné javítani. A neurofeedback szó idegi (neuro) visszajelzést (feedback) jelent. Ebben az esetben a központi idegrendszer (agy) idegsejtjeinek működését jelezzük vissza, melyet egy speciális műszerrel, az elektroenkefalográf segítségével tudunk mérni. (EEG) A biofeedbacknél is fel van sorolva az agytevékenység. Nem véletlenül, hisz az agyi tevékenység (EEG) is biológiai (bio) paraméter. Ebből is ered az egyik elnevezése a neurofeedbacknek: EEG- biofeedback.


Nem minden biofeedback neurofeedback, de minden neurofeedback biofeedback.

A neurofeedback terápia kimondottan az agyi tevékenységét jelzi vissza a kliensnek, azzal a céllal, hogy optimalizálja a működését. Leggyakrabban a központi idegrendszer problémáinál szokták alkalmazni; idegrendszeri éretlenség talaján kialakuló problémák ( figyelemzavar, ADHD, egyéb tanulási nehézségek), mentális megbetegedések, szorongás, stressz, depresszió.

Ha nehéz élethelyzetbe került és úgy érzi segítségre lenne szüksége vagy esetleg csak érdeklődne a biofeedback - neurofeedback terápiával kapcsolatban, írjon üzenetet illetve bátran keressen telefonon is! Elérhetőségek a KAPCSOLAT menüpontban!