Magas vérnyomás


A szívfrekvencia változékonyságát növelő Biofeedback módszert HRV-tréningnek, vagy szívkoherencia tréningnek hívjuk, mely által elérhető a szívritmus variabilitásának a növelése, és mellyel -ily módon- meg lehet teremteni a szívkoherenciát.

poszt covid magas vérnyomás neurofeedback
Biofeedback NeurofeedbackA HRV (szívfrekvencia variabilitás) a szív azon képessége, hogy fel tud gyorsulni és le tud lassulni.A HRV biofeedback fő célja tehát az, hogy maximalizálja a szívfrekvencia variabilitást. Minél nagyobb a variabilitás, változékonyság, annál nagyobb a szív rugalmassága, alkalmazkodóképessége, mindez csökkenti a kardiovasculáris kockázatot, feszültséget, szorongást, és általánosságban jobb stressz kezelést is jelent.A tréningen megszerzett tudás a stresszkezelés és a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében is felnőtteknél, időseknél is nagyon kedvező hatású. A módszer ajánlott hiperaktív gyerekeknek is. A HRV tréning tulajdonképpen légzéstréninggel támogatott pulzusnormalizálás. Azaz a tréning légzésgyakorlatok elsajátítása révén valósítható meg, először számítógép segítségével a kliens megtanulja, mi az a légzésritmus, mely az ő szervezetében leginkább növeli a szívfrekvencia változékonyságát, később már számítógép nélkül is tudja alkalmazni azt.


A tréning alkalmazásával az egyik ujjra érzékelő kerül, mely a pulzuszámot érzékeli, a másik szenzor a has köré van rögzítve egy öv segítségével, mely a légzésszámot rögzíti. A két jelet a számítógép megfelelő módon feldolgozza, és vizuális, akusztikus jelek formájában visszajelzi a gyakorlónak. Az így megtanult légzést bárhol tudjuk gyakorolni.A HRV tréning során a légzés és a szívműködés harmónikus együttműködésével a teljes test kiegyensúlyozott üzemmódba kapcsol. Ez az élettani alaphelyzet a szívkoherencia állapot. Azaz a légzésszám optimalizálásával állítjuk be a szivkoherenciát.Szívfrekvencia variabilitás (HRV) növelésének előnyei:

  • A vérnyomás és a hőszabályozás normalizálódik

  • Az agy szinkronba kerül a szívvel, így jobb kognitív funkciókat teremtve

  • Erősíti az immunrendszert

  • Normalizálja a pulzust

  • Növeli a pozitív érzelmeketSzívfrekvencia variabilitás (HRV) alkalmazási területei:

  • magas vérnyomás, alacsony vérnyomás

  • szívritmuszavar

  • stressz kezelés

  • stresszbetegségek


www.tudatosagy.hu