top of page

Légzésterápia - HRV biofeedback


,,A belégzésnek mindig teljesnek kell lennie. Amikor teljes, akkor erővel telített. Amikor erővel telített, akkor kiterjeszthető. Amikor ki van terjesztve, akkor képes lefelé hatolni. Amikor lefelé hatol, nyugalomban megállapodottá válik. Amikor nyugalomban megállapodott, akkor erős és határozott lesz. Amikor erős és határozott, kicsírázik. Amikor kicsírázik, növekedésnek indul. Amikor növekedik, visszahúzódik felfelé. Amikor visszahúzódik felfelé, eléri a fejtetőt. A megfontoltság titkos ereje odafent mozog. A Föld titkos ereje alant mozog. Aki ezt követi, élni fog. Aki ezzel dacolva cselekszik, meghal."


- SZIKLAFELIRAT A KR. E. ÖTÖDIK SZÁZADBÓL, A CSOU-DINASZTIA KORÁBÓL


tudatos légzés figyelemzavar


Légzésünk hatása az idegrendszerre

Biztosan hallottad már életed folyamán, hogy egy stresszes szituációban azt ajánlották, hogy figyelj a légzésedre, lélegezz lassan, mélyen és figyelj magadra, próbálj csak egy konkrétumra fókuszálni.


A légzésünk azonnali hatással bír az idegrendszerünkre és ténylegesen befolyásolja az érzelmeinket, a figyelmünket és azt, ahogyan a külvilágot feldolgozzuk.


Képzeljük csak el, hogy egy hangos hangra, csattanásra, a közelünkben egy hirtelen mozdulatra mikor reagálunk erősebben és hogyan? Például sport után amikor a légzésünk szaporább, kevésbé ijedünk meg vagy kevésbé zavar meg minket egy hirtelen dudálás, mint például relaxáció közben vagy akár egy kis szunyókálás, alvás közben. Azt is ugyebár nehéz elképzelni, hogy például egy kiadós futás után ugyanúgy lélegezzünk mint becsukott szemmel meditáció közben. De miért van ez így?

A légzés nemcsak az életben maradáshoz elengedhetetlen!

Stresszes helyzetekben a légzés nyugtató hatása olyan fogalom, amellyel a legtöbben találkoztunk már.


Sok különböző típusú feladatnál az agyi ritmusok szorosan kötődnek a légzésünk ritmusához. Belégzéskor például érzékenyebbek vagyunk a külvilágra, míg kilégzéskor az agy jobban hangolódik. Ez összhangban van azzal a ténnyel, ahogy egyes extrém sportok specifikus légzésritmust használnak, például a profi lövészeket arra képezik ki, hogy a kilégzés végén húzzák meg a ravaszt. Konkrétan két szívdobbanás között.



A légzés hatással lehet a mentális egészségünkre? Igen!

A mentális betegségek megelőzése és kezelése érdekében fontos cél annak megértése, hogy a légzés hogyan alakítja agyunkat, és ezen belül a hangulatunkat, a gondolatainkat és a viselkedésünket.

A légzési nehézség, a figyelemzavar és a hangulati rendellenességek, például a szorongás és a depresszió kockázatának nagyon nagy növekedésével jár. Tudjuk, hogy a légzés, a légúti betegségek és a pszichiátriai rendellenességek szorosan összefüggenek.

Számos kutatási tanulmány felveti annak lehetőségét, hogy ezeknek a rendellenességeknek a következő kezelését az agy és a test ritmusának újraszabályozására szolgáló új módszerek kifejlesztésében például biofeedback találják meg, ahelyett, hogy bármelyiket izoláltan kezelnék.

Elménk stabilizálása a légzésen keresztül jól ismert és használt "taktika" számos tradícióban, például a jógában és a meditációban, de a rehabilitációs terápiákban is számos kezelés része a légzésterápia. És pontosan itt kapcsolódik a mai fő témánk a légzés, a rehabilitációs pszichológiához. Az ergoterápia praxisban a leggyakoribb biofeedback kezelések egyik típusa a HRV biofeedback.




Mit is jelent a HRV biofeedback?


A szívfrekvencia variabilitás (Heart Rate Variability) a szív neurovegetatív aktivitásának és autonóm funkcióinak mérésnagysága.


A belső és külső környezet megváltozott terheléseire a szívveréstől szívverésig eltelt időtartam folyamatosan változhat (ezt nevezik RR távolságoknak), amely a szív alkalmazkodásához vezethet. Paraszimpatikus magas frekvenciájú elektromos impulzus a szív pulzusának gyors csökkenését, a szimpatikus alacsony frekvenciájú impulzus a szívritmus emelkedését okozza.




Mit jelent pontosan a HRV - légzésterápia?


· A biofeedback kezelések egyik típusa.

· Javítja a szervezet önszabályozó képességét.

· Operáns kondicionáláson alapuló módszer, tehát akaratlagos tanulási folyamat.

· A terapeuta online figyeli a páciens légző- és keringési rendszerét, majd egy adott protokoll alapján vezeti a terápiát.

· A kezelés a páciens egyéni értékein alapszik és ahhoz alkalmazkodva zajlik.

· Nyitott szemes módszer, tehát a kliens vizuális ingerek alapján kapja a visszacsatolást jelen állapotáról.


A szív működését számos tényező befolyásolja - légzés, keringés viszonyai, hőmérséklet, hormonok, idegrendszer, érzelmi állapot stb. Egy egészséges szív minden egyes pillanatban reagál a környezet változásaira és alkalmazkodik hozzá. Tehát a szívverés korántsem olyan kiegyensúlyozott, mint ahogy azt gondolnánk. A szívműködés közvetlen vezérlését a vegetatív idegrendszer végzi, szimpatikus idegrendszeri hatásokra a pulzus nő, míg paraszimpatikus hatásokra csökken.




Szívfrekvencia variabilitás (HRV) növelésének előnyei


A növekvő HRV növeli a baroreceptorok aktivitását a testben, melynek pozitív hatásai a következők:

· Az agy szinkronba kerül a szívvel, így jobb kognitív funkciókat teremtve

· A vérnyomás és a hőszabályozás normalizálódik

· Erősíti az immunrendszert

· Normalizálja a pulzust és

· Növeli a pozitív érzelmeket!




HRV kezelés menete


Az első mérés során a páciens ujjára elektródát helyezek fel, továbbá a mellkasra egy flexibilis légzést figyelő pántot rögzítek. Az első mérés a páciens saját légzéséről szól. Nyitott szemmel, nyugalmi fázisban, ingerszegény környezetben figyelem a páciens légzését és adatait.


A második részben a megfigyeléseim alapján illetve a páciens hozzám érkező panaszaira tekintettel, egy megfelelő légzésgörbét állítok be, melyet a páciens a saját képernyőjén lát és ezt a légzésritmust próbálja meg követni.


Amikor egy páciens alvásproblémával küzd, teljesen más típusú kezelést kap mint például egy szakorvostól hozzám irányított, ADHD-val diagnosztizált, gyógyszeres terápiát követő, figyelemzavarral küzdő egyén. Minden panasztól eltekintve, a légzésnek az idegrendszerre és a szervezetünkre végzett hatása egyedi.


Gondoljunk csak egy 30 éves sportolóra, énekesre vagy egy zenészre, például egy fúvósra és egy 30 éves irodai munkát, főképp ülőtevékenységet végző személyre. Mindenkinek azonos vizsgálati eredményei lesznek? Feltételezhetően nem.


A harmadik és egyben utolsó mérés közben a pácienst csukott szemmel történő állapotban figyelem. Ez összességében mind információt ad az abban a pillanatban rögzített állapotról és segíti a munkámat, a megfelelő terápiás kezelés elkészítésében.


A kezelések során a páciens a szoftver segítségével gyakorolja és megtanulhatja, milyen a számára ideális légzésritmus, mellyel támogatja az optimális szívfrekvencia variabilitását és egyben az idegrendszert. Ennek elsajátítására 5-6 alkalom elegendő, majd otthon, az egyénre szabott légzésmintát napi szinten többször ismételni kell, így lesz tartós a hatás.



Szívfrekvencia variabilitás (HRV) alkalmazási területei a következők:

· vérnyomás problémák

· depresszív hajlamok

· krónikus fájdalmak

· stresszkezelés

· relaxáció

· szorongás

· alvászavar




Ronthatja az agyműködést, ha valaki felületesen lélegzik?


A légzés természetes folyamat, amire az ember ritka kivételektől eltekintve nem fordít figyelmet. Pedig a modern életforma sajnos erre is hatással van, az ülő munkavégzés, görnyedt testtartás nehezíti a mellkas tágulását, ami rontja a légzés hatékonyságát. A tartós stressz és a felfokozott érzelmi állapot is befolyásolja a működést.


Napjainkban az emberek többségére, a fent is említett okok miatt a felületes légzés jellemző. Ekkor a tüdő nem szellőzik át teljesen, a szervezet oxigénellátása is alacsonyabb, mintha a hasi légzés lenne az uralkodó, ez pedig különböző negatív következményekkel járhat. Fontos a jelek felismerése!


A tüdőnek nincs saját izomzata, a légzésben a rekeszizom és a bordaközi izmok vesznek részt.

Amikor hosszas ülés hatására megváltozik a testtartás, módosul az izmok lefutása és a mellkas tágulásának mértéke is. A légzés jellemzően felületessé válik, a mellkasi légzés kerül előtérbe, az egyébként jóval hatékonyabb, optimális levegőcserét biztosító hasi légzés helyett. A mellkasi légzéssel nem jut elég levegő a tüdőbe, romlik a szervezet oxigénellátása és kilégzéskor nem tud kellő mennyiségű levegő távozni.


A felületes légzésnek többféle negatív hatása is lehet: alvászavarokhoz és fáradtsághoz vezethet, befolyásolhatja az agyműködést és ronthatja a kognitív funkciókat. Míg a felületes légzés a rekeszizom gyengülésével jár, a légzési segédizmok, például a nyakizmok merevebbé válását is előidézheti, idővel a vérnyomást és a pulzusszámot is emelheti.




Nézzük csak meg, mik a felületes légzésre utaló jelek?


A felületes légzés jeleit nem nehéz észre venni, a gond leginkább az, hogy az ember általában nem figyel a légzésére. Ülő munka esetén érdemes viszont figyelmesnek lenni, a görnyedt testtartásnál, az előretolt fejtartásnál is jellemző a probléma. Előfordulhat, hogy a légzés nemcsak felületes, hanem kapkodó és szapora is. Megfigyelhető, hogy a légzés során a has helyzete nem változik, csak a mellkas, adott esetben a vállak is mozognak.


Hasi légzés esetén a légzés lassabb, egyenletesebb és mélyebb. Belégzéskor a has emelkedik, kilégzéskor süllyed. Bár eleinte nem könnyű az átállás, érdemes mindennap tudatosan gyakorolni a hasi légzést és idővel természetessé fog válni. Ülő munkavégzés során különösen fontos, hogy időnként az ember felálljon, nyújtózzon egyet-kettőt és korrigálja a testtartását. A tüdő tisztításában segíthet az is, ha rendszeresen végzel olyan légzésgyakorlatot például a Pulmotrainer segítségével, amelyek kicsit megszuszogtatnak.



Megjegyzés: a Pulmotrainer készüléket szakorvos felírhatja, gyógyszertárban ca. 1.000,- Ft.-ért kiváltható. Az Ergoterápia Praxis a Pulmotrainer eszköz referencia pontja, ezért nálam is megvásárolható.



A jól működő, erős légzőizmok elengedhetetlenek a mély be- és kilégzéshez, valamint az erőteljes köhögéshez is, így aztán kulcsfontosságúak a tüdő tisztulási folyamataiban. A mozgásszegény életmód jelentősen rontja a légzés hatékonyságát, ennek elkerüléséhez ajánlott például a napi rendszeres, tempós séta.


A nap mint nap végzett légzőgyakorlatokkal felkészítheted a tüdőd egy esetleges légzőszervi megbetegedés hatékonyabb leküzdésére is.


A tüdő a mindennapok során a legkülönfélébb támadásoknak van kitéve, a légzőszervi megbetegedések, a szmog, az aktív és passzív dohányzás, a szennyező anyagok bejutása gyulladáshoz, a váladék felszaporodásához vezethet benne, ami idővel akadályozhatja az öntisztulását is. A modern életformával igen gyakran együtt járó rossz testtartás szintén megnehezíti a működését. A légzőgyakorlatok támogathatják a tisztulását, erősíthetik a légzőizmokat, de az ellazulásban és a stresszcsökkentésben is a segítségedre lehetnek.



Érdekel a HRV - légzésterápia?

Szeretnél egy vizsgálatot?


Kérj időpontot e-mailben a rehab@ergoterapeuta.hu vagy telefonon a 06.30.123.77.60 elérhetőségen.



HRV biofeedback


A praxisomban a HRV adatok elemzéséhez a Kubios szoftvert használom, a légzésterápia vezetéséhez a Biotrace szoftvert, NeXus10 eszközzel.



HRV  biofeedback
HRV - NeXus10 eszközzel

Remélem, hogy hasznos volt a cikk, és köszönöm, hogy elolvastad.



694 views
bottom of page