top of page

Lifestyle Medicine - Életmód Orvoslás - Biofeedback - Neurofeedback



biofeedback neurofeedback ergoterápia lifestyle medicine
Biofeedback - Neurofeedback - Életmód Orvoslás


Az életmód orvostan (angolul Lifestyle Medicine) átöleli az egész orvostudományt, a pszicho-szociológiát, pszichológiát, a népegészségtant, a biológiát és a mozgástudományt.


Bizonyított tény, miszerint életvitelünk jelentős hatással van egészségi állapotunkra, és a legtöbb civilizációs betegség visszavezethető a nem megfelelő táplálkozásra, a mozgáshiányra valamint lelki egyensúly elvesztésére. Az életmódorvoslás több mint a gyógyszeres kezelés, hiszen itt a páciens aktív részvevője a gyógyításnak, mely során megtanulja a helyes étkezés, a testedzés és a mentális egészség alapjait. Praxisomban a biofeedback és neurofeedback kezelésekkel támogatom a pácienseket.



Mi is az az életmód orvoslás?

Az életmód orvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legújabb területe, ami átfogó életmódváltást (táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz-menedzsment, szociális támogatás és környezeti hatások befolyásolása) használ a krónikus betegségek gyógyításában, megelőzésében, valamint az állapot romlásának lassításában. Maga az életmód orvoslás igen nagy jelentőséggel bír, hiszen segítségével kezelhetőek az olyan betegségek, melyek kialakulása a nem megfelelő táplálkozáshoz, a testmozgás hiányához, illetve a stresszes életvitelhez köthető. Ilyen állapot többek között a magasvérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, az elhízás, a szívinfarktus, valamint bizonyos daganatok (pl. vastagbélrák). Fontos kiemelni, hogy tanulmányok szerint gyakran előfordul, hogy a nem gyógyszeres terápia olyannyira hatékony, hogy a betegségre addig szedett gyógyszerek dózisa csökkenthető, vagy akár el is hagyható. Ennek magyarázata, hogy az életmód orvoslással a probléma gyökerére hatunk, és nem csupán a tüneteket, következményt kezeljük- viszont ehhez a beteg aktív közreműködése is szükséges.



Életmód orvoslás főbb pontjai: a személyre szabott táplálkozás, a személyre szabott testmozgás, stressz-menedzsment, az alváshigiénia, a szociális kapcsolatok, a szexuális egészség, a termékenység, a fizikai aktivitás és a legfontosabb a mentális egészség megőrzése.


Az életmód orvostan legfontosabb céljának ugyanúgy tartja az életmódbeli szokások befolyásolása révén az elsődleges prevenciót, mint az életmóddal összefüggő betegségek kóroki és kórélettani eltéréseinek kezelését.



Mi jellemzi a magyar emberek egészségi állapotát?

A magyar emberek többségét az egészségtelen táplálkozás, a testmozgás hiánya és a stresszes életmód jellemzi, ennek következtében pedig igen sok a súlyfelesleggel, magas koleszterinszinttel valamint a magasvérnyomással élők száma. Nagy hiányosság például, hogy a lakosok egy részének nincs tudása arról, hogy mennyi is normál vérnyomás érték, így van, hogy a 160/100 Hgmm-es eredményt is teljesen elfogadhatónak tartják. Ezáltal pedig nem kapják meg a megfelelő kezelést, jelentősen megnő a szív-és érrendszeri szövődmények kialakulásának kockázata.



Kik foglalkozhatnak életmód orvoslással?

A Magyar Életmód Orvostani Társaság szakmai irányelve alapján: életmód orvos, dietetikus, ergoterapeuta, mozgásterapeuta, pszichológus, mentálhigiénikus, természetgyógyász, egészségügyi asszisztens és szakasszisztens, ápoló, védőnő, szociális munkás, mentőtiszt, szülésznő, fogorvos, gyógyszerész.



IDŐPONT IGÉNYLÉS: rehab@ergoterapeuta.hu - 06.30.123.77.60







45 views
bottom of page