top of page

Gyerekeknek és felnőtteknek - hogyan tudunk pozitív emlékeket létrehozni?


memória pszichológia
Hogyan készítsünk pozitív emlékeket?


Tudtad, hogy csupán a pozitív szavak memorizálásával fokozhatod pozitivitásodat? Ismerd meg ezt a pozitív gondolkodási stratégiát, és használd a mindennapokban. Akár az olvasás után, már azonnal el is kezdheted.


Lassan harminc éve, hogy használom saját magam is ezt a technikát. Hogy miként kezdtem? Véletlenül. A poszt pozitív jellegét kihasználva, írhatnám, hogy gyönyörű napfényes időben éppen… De őszintén, fogalmam sincsen milyen volt az időjárás.


Csak arra emlékszem, hogy csendben ültem az ágyam közepén és egy idegen szavak értelmezési szótárát böngésztem, amikor azon kaptam magamat, hogy szavakat kreálok. A kreációm listájára sem emlékszem, csupán a pillanatra, amikor teljesen egyszerű, „természetes” szavak jutottak eszembe, ez egy nagyon jó érzéssel töltött el. Legbelül. Innentől kezdve figyeltem magamat, hogy melyik szavak "fognak meg".



Lássunk egy mini listát:


Azonban, mindazonáltal, mindamellett...


Neked hogy hangzik? Mondd ki hangosan. Szerintem pozitívan neutrális.


Írjál magadnak olyan szavakból egy listát ami benned bármikor pozitív érzést kelt. Például a szó, hogy "bennem". Számomra bensőséges és nyugodt szó.


Arra viszont ügyelj, hogy tényleg saját ötletek és érzések legyenek. Ne a kapható poszterek szlogenjeit lesd el! Kreálj egy egyedi listát! Fontos, hogy ne csak gondolatban szedd össze, hanem írd le a szavakat, így bármikor vissza tudod olvasni.



Miért lesz ez jó neked?

Minél erősebb kapcsolatokat építesz ki az agyadban a pozitív információkhoz, annál könnyebben tudja az idegrendszered felhasználni ezeket az információkat a mindennapi életben.


Az agy és az egész szervezetünk, az energiatakarékosságra van kódolva. Ha valamit gyakran hallunk, csinálunk, érzünk vagy észlelünk, az agy „előre sorolja" az automatikusan felismerendő dolgok listáján és könnyebben ebbe az irányba tereli a gondolatainkat, döntéseinket. (Sajnos ebből adódik az előítélet is, de az egy másik poszt.)


Ebből kiindulva, valóban edzeni tudod az agyadnak azt a részét, amely a pozitív emlékekért felelős. Amikor agyad ezt a részét tréningeled, elérhetőbbé, hozzáférhetőbbé és könnyebben aktiválhatóbbá teszi a pozitivitást, ezáltal elegendő gyakorlással jobban emlékezhet a jó dolgokra. Arra viszont ügyelj, hogy ne a rossz dolgokra való emlékezést gyakorold!



És ha nem sikerül?

Ha valamilyen oknál fogva újra és újra negatív szavak jutának eszedbe, semmi gond. Tedd félre a papírt és a ceruzát, tarts pár óra szünetet, vagy akár várjál pár napot és újra próbáld meg. Az sem gond ha mindig csak egy szót írsz le. Képzeld el, ha minden nap csak egyet jegyzetelsz le, az egy hónapban, egy évben hány szó? Hatalmas pozitív szókincstár, és csak a tiéd!



Hogyan készíts pozitív emlékeket?

Lehet, hogy butaságnak tűnik, de segíthet megjegyezni a pozitív szavakat. A pozitív szavak memorizálása arra kényszeríti az agyat, hogy aktiválja az agynak ezekkel a szavakkal kapcsolatos régióit, azaz a pozitív agyi régiókat.


Ha az agy bármely területe aktiválódik, az erősebbé válik. Tehát a pozitív szavak memorizálása, a pozitív fogalmakat, emlékeket és ötleteket könnyebben hozzáférhetővé teszi és könnyebben aktiválhatja az agyban. Ennek apropóján, amikor megpróbálsz valamiről pozitívan gondolkodni a való életedben, valószínűleg könnyebb lesz az idegrendszerednek előhívni a pozitivitást.


Nem vagy biztos benne, hogy mely szavak pozitívak?

Legbelül érezni fogod. Ami nyugalommal tölt el és netán még mosolyt is csal az arcodra, az lesz a tuti befutó.


Sokféleképpen lehet erős pozitív neurális hálózatokat felépíteni ezekkel a pozitív szavakkal.

Például jegyezz meg három pozitív szót, és állítsál be egy ébresztőt, amely emlékeztet téged később a nap folyamán, és idézd fel ezeket a szavakat. Ha komoly agytréninget szeretnél, variálhatod nehézségi szint szerint. Felmondhatod sorrendben, ahogy lejegyzetelted, vagy visszafelé. Ezzel arra készteted az idegrendszeredet, hogy erősen fókuszáljon a pozitív szavakra.



Nehezedre esik felidézni a szavakat?

Ne csüggedj! Válassz ki egy szót. Csukd be a szemedet. Mi az ami azonnal beugrik? Egy szín? Egy illat? Egy hang vagy akár egy tárgy, személy? Ha benyomásokat, élményeket vagy érzelmeket párosítasz a szavakhoz, könnyebben fog menni a memorizálás.

Ezt gyerekekkel is játszhatod!

Kérd meg a gyerekeket, hogy csináljanak szó kártyákat. A kis kártyákat vágd két részre, keverd össze őket, majd indulhat az összeillesztés. A szódarabok párosítása ezért eredményes taktika, mert így az agynak például nem csak a „huncutkodás” szót kell lekérnie az emlékekből, hanem az agynak sok más pozitív információt is át kell fésülnie a memóriában, hogy megtalálja a keresett szót.

Ezek a pozitív emlékező tevékenységek nagyszerű kiindulópontot jelentenek, mert könnyűek, szórakoztatóak, egyszerűek és gyorsak, és segíthetnek olyan módon fejleszteni az agyat, amely megkönnyíti a pozitív gondolkodást. Elképesztő igaz?



Ha tetszett a cikk, küld el a barátaidnak ,szeretteidnek, hogy ők is kipróbálhassák a technikát.


Köszönöm a figyelmet!


90 views
bottom of page