Hogyan alakíthatjuk át a negatív stresszt pozitív életstratégiákká?


A hatékony megküzdési stratégiák csökkentik a stressz egészségre gyakorolt hatásait, míg a pozitív életvezetési döntések javíthatnak a testi-lelki egészségi állapoton, illetve az általános jóllét érzésén.A megküzdés alatt, olyan cselekvést értünk, ami a stressz kiváltó okát csökkenti vagy megszünteti, nem pedig csak a stressz tüneteire irányul. A problémafókuszált megküzdés a konkrét probléma vagy stresszor megszüntetésére irányuló cselekvéseket takar, míg az érzelemfókuszált megküzdés során a stresszre adott érzelmi reakcióinkat igyekszünk megregulázni. Mindkét típúsú megküzdés hasznos lehet, előfordul, hogy a kettőt együttesen alkalmazva érjük el a legjobb eredményt.


A kogitív átstrukturálás szintén hatékony megküzdési stratégia. Ennek során megváltoztatjuk a stresszorról alkotott percepciónkat vagy az arra adott reakcióinkat. A kognitív átstrukturálásnak része lehet a lefelé vagy felfelé irányuló társas összehasonlítás.


A pozitív érzések, illetve a humorérzék szintén segítenek csökkenteni a stressz egészségre gyakorolt hatását, akárcsak az, ha igyekszünk valamilyen jelentést találni a számunkra stresszt okozó eseményben, helyzetben. Ennek során az első lépés az, hogy értelmet keresünk a történtekben, de a feldolgozás úgy válik teljessé, ha sikerül egy olyan előnyt is azonosítanunk, ami a stresszt okozó történésnek köszönhető.


Az érzelmek levezetésére szolgáló beszámoltatás vagy pszichológiai debriefing, illetve ennek bizonyos területeken alkalmazott kritikus eseményt követő stressz-debriefing (CISD) változatáról kiderítették, hogy viszonylag hatástalan a stressz és a betegségek közötti kapcsolat gyengítésében.


A pozitív életvezetési döntésekkel két legyet üthetünk egy csapásra: először is, fokozzuk vele a stresszel szembeni ellenálló képességünket, másodjára pedig csökkentjük a stresszel kapcsolatos betegségekkel szembeni fogékonyságunkat.


A társas támogatás talán a legfontosabb életmódbeli tényező, mert az erős családi-baráti hálóval rendelkezők hosszabb ideig és egészségesebben élnek, mint akiknek kevés társas támogatásban van részük.


A társas támogatás érzelmi, gyakorlati és információs segítséget egyaránt hordoz. A rendszeres testmozgás fizikai és pszichés jótékony hatásai révén enyhíti a stressz egészségre gyakorolt hatásait. Az egészséges táplálkozás, az elegendő alvás, de még a meditáció is bizonyítottan csökkenti a stresszel és a betegségekkel szembeni fogékonyságot.


A testmozgás számos pozitív hatására derült már fény: nem csupán egészséges testet és tudatot eredményez, de egy sor betegséget képes megelőzni vagy kordában tartani. A legtöbb, mozgásra buzdító program azonban nem ér célt, mert a legtöbb embernek nem sikerül napi szokássá tennie a testmozgást.


A szubjektív jóllétnek része az elégedettség az élettel, a pozitív érzések jelenléte és a negatív érzések viszonylagos hiánya. Mint a korábban vizsgált számos fogalom esetében, itt is elmondható, hogy a genetikai örökségünk és a környezetünk egyaránt szerepet játszik a szubjektív jóllétünkben. Sem az éltkor, sem a vagyon nem függ össze a boldogsággal; boldog embereket találunk a fiatalok és az öregek között ugyanúgy, mint a szegények és a gazdagok között, de még súlyos betegséggel küzdők vagy élethosszig tartó következményekkel járó sérülést elszenvedettek között is.


Szeretné felmérni az állapotát? Kérjen időpontot egy BIOFEEDBACK stresszteszt vizsgálatra.


Részletes információk: info@ergoterapeuta.hu