Gyakran Ismételt Kérdések


Gyakran ismételt kérdések a Neurofeedback és Biofeedback terápiákról.

poszt covid tünetek stressz fáradékonyság depresszió
Biofeedback Neurofeedback


ÁLLAPOTFELMÉRÉS ÉS ÁRLISTA


Az állapotfelmérés folyamata az alábbi három szakaszból áll:


1. Jelentkezés: telefonon vagy e-mailben


2. Vizsgálat: személyes találkozás keretében. (anamnézis, baseline felmérés)


3. Tanácsadás: újabb személyes találkozás keretében, a vizsgálat eredményének kiértékelésével, a kidolgozott terápiás terv megbeszélésével.


Az állapotfelmérés tartalmazza a vizsgálatot (egyszeri alkalom baseline mérést), a tanácsadást (vizsgálat értékelését), és igény szerint a terápiás tervet. Ára: 16.900.-Ft


Az állapotfelmérést követi a terápia tréning, melyet a baseline mérés alapján, valamint a tüneteket és a mért agyhullámok mintázatát is alapul véve, az egyeztetett terápiás terv szerint a megfelelő agyterületen neurofeedback eszközzel végzek.


Biofeedback vagy Neurofeedback: 10.9000.-Ft/alkalom

Biofeedback és Neurofeedback kombinált kezelés esetén: 12.9000.-Ft/alkalom

Teljes árlista ide kattinva elérhető.

Miként zajlik az első alkalom?

Az első alkalommal egy beszélgetéssel kezdünk, melyet egy bemérés követ.

Attól függően, hogy milyen panasszal jelentkezett 1-1,5 órát vesz igénybe.


Mi történik az első terápia alkalmával?

A tréning során, az adott eszközöket rögzítem a kliens testére, aki egy kényelmes fotelban ül, a monitor előtt. A tréning során a kliensnek nincs más dolga, mint a képernyőn látható visszajelzést figyeli. (video, animáció, direkt visszajelzés)


Az elektródákat hogyan rögzítik?

A neurofeedback elektródákat egy speciális paszta segítségével kerül rögzítésre a fejbőrhöz, mely vízzel könnyen letörölhető. A biofeedback eszözök pántok, illetve csipesz segítségével kerülnek rögzítésre az adott testrészre.


Vezetnek-e áramot a testbe?

Nem! Az elektródák kizárólag a test jeleit érzékelik, majd átalakítva továbbítják a számítógépbe. A visszajelzés vizuálisan, a monitoron keresztült történik.


A biofeedback és neurofeedback tréninggel lehet diagnosztizálni?

Nem. Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel.

A baseline mérés alapján kiértékelés és kezelési terv készül.


Hány alkalom szükséges?

A kliens állapota, a baseline mérés, a kezelési terv illetve az elérni kívánt eredmény határozza meg a szükséges alkalmak számát. Neurofeedbackből javasolt minimum 20 alkalom, biofeedbackből 10 alkalom.


Heti hány alkalom ajánlott?

Kezdetnek heti 2-3 alkalom szükséges a kívánt eredmény eléréséhez, majd lehet csökkenteni az alkalmak számát. Egyénre szabva létezik intenzív tréning heti 3-5 alkalom és heti 1 alkalmas tréning, azonban ilyenkor otthoni feladatok egészítik ki a módszert.


Tartós az eredmény?

Az agy által megtanult új mintázatokat nem felejti el.


Van mellékhatása a terápiás tréningnek?

A tréningnek káros mellékhatása nincs.

Azonban az első alkalmak folyamán átmenetileg felerősítheti a tüneteket.


Mi a különbség a biofeedback és a biorezonancia között?

Az úgynevezett biorezonancia módszer nyelvileg hasonló, de tartalmilag teljesen más.

A biofeedback tudományosan elismert terápiás tréning, míg a biorezonancia módszer hatékonyságára nincs bizonyíték.


Miért hívják biofeedback tréningnek?

A biofeedback és a neurofeedback aktív módszerek. A készülék csak támaszként szolgál, a változtatásokat a páciens maga hajtja végre. Ez is központi szempont az önhatékonyság növelésében, elvégre nem akarjuk a klienst "függővé tenni" az eszköztől.


Mi az a stresszteszt?

Egy stressztesztben (amelyet teljes mértékben "stressz- és felépülési profilnak" neveznek) rögzítik a páciens stresszorokra adott reakcióit (például fejszámolást vagy stresszes helyzetekre való gondolkodást). A stresszinger ezen fázisait felváltják relaxációs fázisokkal, hogy ne csak magát a stresszorra adott reakciót vegyük figyelembe, hanem a felépülési képességet is.


Ki végzi a biofeedback és a neurofeedback tréninget?

A biofeedbacket és a neurofeedbacket eszközként használják a terápiában és a tréningben.

A nyugati országokban és hazánkban is, álalában ergoterapeuták és pszichológusok alkalmazzák ezt a terápiás módszert.


Milyen gyakran szükséges a terápiás tréning? Mennyi ideig tart?

Ez a kérdés erősen függ attól, hogy milyen indikációra használják a biofeedbacket vagy a neurofeedback-et. Gyakran néhány alkalom is elegendő ahhoz, hogy a kliensek bio-pszicho-szociális „aha-élményt” (a saját szervezeten belüli kapcsolatok felismerését) kínáljanak.

A szorongásos zavarok esetében már 5-10 alkalom után volt javulás, Raynaud-kórban 5-10, súlyos ADHD esetén pedig 40 neurofeedback alkalomra lehet szükség.

Ajánlott célkritériumokat meghatározni (pl. kezek felmelegítése X fokra), és az edzést addig végezni, amíg ezeket a célokat el nem érik.


A biofeedback kockázatai és mellékhatásai

Magának a (nem gyógyszeres) biofeedback-neurofeedback kezelésnek kockázata vagy mellékhatása nem ismert. A gyakorlatban azonban úgynevezett „pozitív mellékhatásokról” számoltak be. Ez azt jelentette, hogy a kezelés olyan életterületekre is pozitív hatással volt, amelyek nem voltak a terápia kiváltó részei.


Súlyos mentális zavarok (pl. paranoid skizofrénia) esetén, vagy ha a mélyrelaxáció miatt fennáll a flashback veszélye, a szakirodalom szerint jelen kell lennie egy egészségügyi szakembernek (pl. pszichológus, pszichiáter). Megjegyzés: kérjük, vegye figyelembe felelősségkizárás egészségügyi információira vonatkozó részét.