Gyógyszeres terápiák


1953: ekkor dobták piacra az első antipszichotikumokat (hétköznapi nevükön "nyugtatókat"). Ezeket a szereket széles körben kezdték használni, hatásukra sok kezelhetetlen, erőszakos beteget, mintha kicseréltek volna: megnyugodtak, együttműködővé és szociábilissá váltak. Rajtuk kívül sok téveszmékkel és hallucinációkkal küzdő beteg is gyógyszerek hatására reakcióképessé vált mind a fizikai, mind a szociális környezetére.


gyógyszeres terápiák
Gyógyszeres terápiák

A gógyszeres terápia már régóta nem korlátozódik a pszichiátriai intézményekre, hanem része lett a mindennapoknak. Jelenleg sokmilliónyi ember szed gyógyszert, szorongás, stressz, depresszió, hiperaktivitás, álmatlanság, fóbiák, rögeszmék, kényszerek, függőség és számos egyéb probléma miatt. Egyértelmű, hogy a gyógyszerek alapjaiban változtattak meg mindent.


DE PONTOSAN MILYEN CSODASZEREKRŐL VAN SZÓ?


Valószínűleg mindenki hallott már a Prozacról és a Valiumról, de ez csak két gyógyszer a hangulatszabályozó, a percepciót, és talán még az alapvető személyiségvonásokat is módosítani képes szerek széles palettájáról.


Jelenleg az alábbi csoportokba soroljuk a pszichés hatású gyógyszereket:

• antipszichotikumok

• antidepresszánsok és hangulatjavítók

• szorongáscsökkentők

• stimulánsok


figyelemzavar antipszichotikumok, antidepresszánsok, szorongáscsökkentők, stimulánsok
antipszichotikumok, antidepresszánsok, szorongáscsökkentők, stimulánsok

ANTIPSZICHOTIKUMOK: a pszichotikus tüneteket enyhítő, jellemzően az agy dopamin útvonalain keresztül ható gyógyszerek.


ANTIDEPRESSZÁNSOK: a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek, melyek általában az agy szerotonin és/vagy epinefrin idegi útvonalaira hatnak.


SZORONGÁSCSÖKKENTŐK: barbiturát vagy benzodiazepin alapú gyógyszerek, melyek enyhítik a szorongást.


STIMULÁNSOK: a központi idegrendszerre izgató hatással lévő, a mentális és a fizikai reakciókat egyaránt felgyorsító gyógyszerek. Általában az agy idegsejtjei közötti kommunikáció meggyorsítása révén hatnak. A figyelemhiányos hiperaktivitás zavarban szenvedők esetében viszont csökkentik az aktivitási szintet.