Fehér és rózsaszín zaj


Hallott már a fehér zajról? Lehet, hogy már olvasott arról, hogyan segíthet jobban aludni, gondolkodni és jobban koncentrálni, mivel elrejti a nem kívánt hangokat. És ha valaha kíváncsi lett a fehér zajra, akkor valószínűleg hallott már a rózsaszín zajról is.


Valójában sokan felváltva használják a fehér zaj és a rózsaszín zaj kifejezéseket. Az ilyen különleges hangok nagyszerű munkát végeznek a nemkívánatos érzékszervi ingerek elfojtására, könnyen feltételezhető, hogy minden színes zaj, fehér/rózsaszín zajgenerátor, hanggép és hangelfedő rendszer egy és ugyanaz. Ezek azonban egyáltalán nem egyformák.


Fehér zaj: Miért hívják FEHÉR zajnak?

A fehér fény a színspektrum összes különböző színének kombinációja. Hasonlóképpen, a fehér zaj a hangok különböző frekvenciáinak kombinációja – például az összes elképzelhető hang, amelyet az ember hallhat, egyszerre játszva együtt. A fehér fény azt jelenti, hogy minden színt egyszerre látunk. A fehér zaj azt jelenti, hogy minden frekvenciát egyszerre hallunk.


Valójában sok ismerős hang hasonlít a fehér és rózsaszín zajra, mint például a heves esőzés, a vízesések, a szél hangja, a szellőzőrendszerek hangja – még a stadionban szurkoló nagy tömeg hangja is. Eközben a fehér zaj legjobb közelítése továbbra is az FM-sáv rádióállomásai között hallható statikus hang, vagy a jel nélküli televízión hallható „hó”. A legtöbb ember számára a fehér zaj úgy hangzik, mint egy elromlott tévékészülék. A rózsaszín zaj legkedveltebb "verziója" a fehér zaj "kombinálva" vízcsobogással, madárcsicsergéssel, vízzuhatag hangjával.


Nem meglepő módon a legtöbb ember a fehér zajt így képzeli el:Aludhatunk fehér zajjal?

Az éjszaka egy részében aludhat fehér zajjal, de ha túllépi az ajánlott szintet, fokozhatja az alvás közbeni nyugtalanságot. Az olyan tevékenységek, mint a különböző alvási szakaszok közötti váltás, mozgás és rángatózás, jellemzik a fehér zaj negatív hatásait.


Melyik frekvencia a legjobb az alváshoz?

A delta (1-4 Hz) tartományban a binaurális ütemeket mély alvással és relaxációval társították.

A théta (4-8 Hz) tartományban lévő binaurális ütemek a REM alváshoz, a csökkent szorongáshoz, relaxációhoz, valamint a meditációs és kreatív állapotokhoz kapcsolódnak.


De hogy is hangzik a delta? Hallgassunk bele:Káros lehet a fehér zaj?

A zaj árt az agyunknak Nos, bizonyos körülmények között, igen. Kutatások kimutatták, hogy a FOLYAMATOS háttérzaj, más néven fehér zaj, amely gépekből és egyéb berendezésekből származik (például fogorvosi rendelőben a fúrógép hangja), károsíthatja az agyat, mivel túlzottan stimulálja a hallókérget – az agynak azt a részét, amely segít a hangok érzékelésében. És ez még rosszabb a gyerekeknél.


Milyen zaj a fehér zaj?

A fehér zaj olyan véletlenszerű zaj, amelynek színképsűrűsége lapos – vagyis a zajnak azonos amplitúdója vagy intenzitása a hallható frekvenciatartományban (20-20 000 hertz). A fehér zajt azért nevezték így, mert analóg a fehér fénnyel, amely a fény összes látható hullámhosszának keveréke.És akkor most hallgassunk bele egy fehér zajba:


Íme egy példa a rózsaszín zajra. Fehér zajnak nevezik, de ez egy mélyebb, egyenletesebb, rózsaszín zaj. Hallható a külömbség?További példa a rózsaszín zajra (keverve egy kis esővel):
És végezetül megosztok minden kedves olvasómmal egy saját kedvenc RELAXÁCIÓS zenét (nem fehér zaj), melyet többen hallhattak nálam a praxisban.Jó egészséget kívánok!

Chauvin N. Nerella