Fülzúgás


A fülzúgás nem önálló betegség, hanem tünetegyüttes, melynek során a páciens búgó, morajló, ciripelő, susogó vagy zakatoló, kattogó hangot hall, de külső hangforrás hiányában.


poszt covid szindróma fülzúgás EEG neurofeedback
Fülzúgás - Tinnitus

A fülzúgás gyakori panasz: az emberek egyharmada tapasztal átmeneti fülzúgást az élete során, a tartós fülzúgással küzdők aránya pedig kb. 10%. A tinnitus bármelyik korosztályt érintheti; gyakoribb azoknál, akik valamilyen fülproblémával küzdenek, de egészséges hallás mellett is előfordulhat. 60 -69 éves kor között a legmagasabb az előfordulási arány.A fülzúgásnak két formáját különítik el:


Objektív fülzúgás: ezt nemcsak a páciens, hanem a vizsgáló orvos is hallja, kialakulásának oka többnyire az izmok ritmusos összehúzódása a lágyszájpad vagy a középfül területén, vagy a turbulens véráramlás valamilyen szív- vagy ér-eredetű rendellenesség miatt, illetve a rágóízület eltérései.


Szubjektív fülzúgás: ezt csak a beteg hallja, gyakran jár együtt halláscsökkenéssel.


A fülzúgás kialakulásának számos oka lehet:

a hallójáratban idegen anyag található, pl. fülzsír vagy víz

az agy vérellátási zavara az időskori fülzúgás gyakori oka

egyszeri zajkárosodás (pl. koncert, petárda) vagy rendszeres zajterhelés miatt (pl. munkahelyi ártalomként az építőiparban, zenészeknél, katonaságnál)

fertőzések miatt, leggyakrabban középfülgyulladás, vagy belsőfülgyulladás esetén

vírusfertőzések

autoimmun betegségek

daganatos betegségek (acusticus neurinoma)

idegrendszeri betegségek

Meniére-betegség

vérszegénység

hormonális betegségek

fejsérülés után is jelentkezhet, társulhat hirtelen halláscsökkenéssel, az arc izmainak gyengeségével vagy

forgó típusú szédüléssel

hátterében állhatnak a nyaki csigolyák elváltozásai vagy az állkapocsízület rendellenességei

poszttraumatikus stressz szindróma kapcsán is megjelenhet

magas vérnyomás, vérszegénység, pajzsmirigy-alulműködés, szifilisz, valamint nehézfém mérgezés és túlzott alkoholfogyasztás is okozhatja

ezen kívül egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet (pl.: Aspirin!)

túlzott koffeinfogyasztás

nyomelemhiány (pl.: cink)

stressz is állhat a háttérben

A fülzúgás, mint tünet

A zavaró hang lehet folyamatos, de ritmusos, pulzáló és szakadozott is; lehet enyhe, de idegesítően hangos is; jelentkezhet egyik oldalon, mindkét fülben, a fej közepén, illetve sokszor olyan mintha belülről szólna. Bárhol, bármikor észlelhető, de rendszerint estefelé intenzívebb, mert az esti csendben a külső hangok maszkoló hatása kevésbé érvényesül.


A fülzúgás miatt kialakulhatnak másodlagos problémák is, pl. egyrészt a tartós fülzúgás csökkenti az azonos magasságú hangok érzékelését, ezáltal megnehezítheti a beszéd értését, másrészt annyira megterhelő lehet a jelenség, hogy zavarja a munkavégzést, a tanulást, az alvást, a kikapcsolódást stb., tehát nagyban ronthatja az életminőséget. Ráadásul a stressz csak felerősíti a tinnitust.


További részletes információ: www.ergoterapeuta.com/post/fülzúgás-mi-állhat-a-háttérben


Időpontot a KAPCSOLAT menüpontban tud foglalni. Keressen bizalommal, segítek!