Fülzúgás - Mi állhat a háttérben?


A hallott zajt agyunk nem képes kizárni úgy, mint a külső hangforrásokat, és a fülzúgás olyannyira felerősödhet, hogy az alvást is megzavarhatja. A szakemberek még nem jutottak egységes álláspontra, hogy mi okozhatja a hirtelen jelentkező, tartós fülzúgást, abban azonban egyetértenek, hogy a tinnitusz egyfajta tünet, amely testi-lelki leterheltségünkről vagy egy betegségünkről is árulkodhat.


A neurofeedback terápiával nagyszerű eredményeket lehet elérni. A kezelésről egy rövid összefoglalót itt olvashat:

neurofeedback rövid összefoglaló
.pdf
Download PDF • 100KB


fülzúgás poszt covid szindróma szorongás
Fülzúgás - Neurofeedback terápia megoldás lehet! Kivizsgálásra kérjen mihamarabb időpontot.

A tinnituszt az esetek 22 százalékában tartós hangos, külső zajforrás okozza, 10-13 százalékában nyaksérülés vagy nyak- és állkapocs- ízületi probléma, és 10 százalékában valamilyen betegség (idegrendszeri, keringési, pajzsmirigy vagy fogászati problémák, cukorbetegség). Egyeseknél fülzsírdugó, fülbetegség, a belső fül rossz vérkeringése miatt is keletkezhetnek a csillapíthatatlan hangok. Az esetek több mint felében pedig a kiváltó ok egy lelki trauma, az állandó feszültség vagy stresszhelyzet.Mi állhat a hátterében?

A tinnitusz leginkább az inger felvételével és feldolgozásával van összefüggésben. Az agy azon területei, ahol ezeknek az információknak az átadása, átalakulása történik, kritikus helyei a fülzúgás létrejöttének.


Ma már tudjuk, hogy a fültől az agykéregig nem kevesebb, mint 15 különböző ilyen kritikus hely van. A modern biológiai és idegélettani kutatások azt is bizonyították, hogy ha egy inger elég erős, és hosszabb ideig fennáll, akkor megszűnése után is megmaradhat az általa kiváltott érzet. Így van ez a fülzúgás esetében is.Megelőzhető?

Ha előfordult már Önnel, hogy akár csak egy napig is, de tartósan zúgott a füle, akkor érdemes betartania a következő óvintézkedéseket: 1. Tartós lelki nyomás vagy valamilyen trauma esetén próbáljon meg lassítani. Iktassa ki a plusz stresszforrásokat, enyhítsen az önre nehezedő kötelezettségeken.


2. A lelki védelem mellett a fülét is óvnia kell az erős zajoktól, kiváltképp a stresszes időszakokban. Ehhez a legjobb megoldás a füldugó. De csak akkor, ha nagy a zajterhelés. Tinnitusz esetén tartós viselete felerősítheti a belső zajt.


3. Kerülje a közvetlenül a hallójáratba helyezhető fülhallgatókat, és ha észreveszi, hogy egy hangforrás zavarja a koncentrációban, mindenképp enyhítsen a hangerején, próbálja kiiktatni.Az utóbbi évbekben a 20-30 évesek között megduplázódott a fülzúgásban szenvedők száma, akik körében a betegséget kiváltó okok között a lelki nyomás és feszültség, valamint a fület ért fizikai stressz, azaz a hangos hangforrás áll. Mint minden stresszbetegségnél, a feszültség okozta tinnitusznál is kell egyfajta szervi gyengeség, egyéni hajlam ahhoz, hogy a tartós nyomás épp a hallószervek működését zavarja meg. Kutatók szerint azonban azért jellemző egyre több fiatalnál ez a probléma, mert érzékszerveiket rengeteg inger éri, és stresszhelyzetben a legterheltebb szervek mondják fel elsőként a szolgálatot.


Egy lelki trauma vagy tartós feszültség miatt agyunk szűrőfilterei összeomolhatnak.


A külső hangzavarból egy állandó belső zaj lesz, amely hónapokig, sőt évekig is befészkelheti magát fülünkbe. A tinnitusz következtében pedig a szorongás egyre nő, romlik a koncentrációs készség és a stressztűrő képesség. Végül e tünet, egy önmagát generáló ördögi körbe csap át, amely, ha nem állítják le időben, akár depresszióhoz, súlyosabb esetben öngyilkossághoz is vezethet. Épp ezért érdemes mielőbb orvoshoz fordulni a problémával. Már kétnapi folytonos fülzúgás után szakértő segítsége szükséges, ugyanis minél előbb keressük fel, annál könnyebb kideríteni tinnitusunk személyes hátterét.


A neurofeedback terápiás kezeléssel nagyszerű eredményeket lehet elérni a fülzúgás esetében, a stresszel és a szorongással kapcsolatban egyaránt. Amennyiben alkalmanként, újra és újra visszatérő fülzúgása van, illetve hetek-hónapok óta fennálló és nem szűnő panaszok állnak fenn, kérjen mihamarabb időpontot kivizsgálásra-konzultációra!


A neurofeedback terápiáról egy összefoglalót itt olvashat.

neurofeedback rövid összefoglaló
.pdf
Download PDF • 100KB

Időpontot a KAPCSOLAT menüpontban tud foglalni. Keressen bizalommal, segítek!