Experimenter


A pszichológia rajongói figyelem! Ez a bejegyzés egy filmről illetve a filmben bemutatott kísérletet végző Stanley Milgramről és a munkájáról szól.


neurofeedback biofeedback
Experimenter film főszereplői - Winona Ryder, Peter Sarsgaard

Első körben, íme a film rövid leírása: Yale Egyetem, 1961. Stanley Milgram új pszichológiai kísérletet dolgoz ki. Kísérleti alanyai azt gondolják, hogy elektromos sokkot okoznak egy szimpatikus idegennek, aki a szomszéd szobában ül lekötözve. A kísérletben részt vevőknek azt mondják, hogy a memóriájukat figyelik, de valójában a helyzethez való alkalmazkodást, a lelkiismeretet és a szabad akaratot vizsgálják.neurofeedback biofeedback
Részlet a filmből: Winona Ryder, Peter Sarsgaard

Engedelmesség a tekintélynek: kísérlet


A történet egy szociálpszichológiai kísérletsorozatról szól, amelyet Stanley Milgram, a Yale Egyetem pszichológusa végzett. A kísérlet váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy az alanyok nagyon nagy része, jóllehet vonakodva, de teljes mértékben engedelmeskedik az utasításoknak.


Mi történt Stanley Milgram engedelmességi tanulmányi kísérletében?

Egy önkéntest (kísérleti alany) "becsalnak" tanárnak, akinek sokkolást kell adni, ha a tanuló (egy színész) tévedett a memóriakérdésben. A sokkok idővel, halálos 450 V-ra emelkedtek, ami könnyen megölhetne egy embert.


Milgram az élet különböző területeiről toborzott alanyokat kísérleteihez. A kísérleti alanyoknak azt mondták, hogy a kísérlet a büntetés, a tanulási képességre gyakorolt ​​hatását fogja vizsgálni. A részvételért jelképes pénzjutalmat ajánlottak fel.


neurofeedback biofeedback
Részlet a filmből: Experimenter

Mit bizonyít a Milgram-kísérlet? Mit "fedezett fel" Stanley Milgram?

A Milgram-kísérlet azt sugallta, hogy az emberi lények hajlamosak engedelmeskedni a tekintélynek.

A Milgram-kísérlet összefoglaló néven egy úttörő munka, mely megmutatta és bemutatta, hogy az ember hajlamos egy tekintélyes személy parancsainak engedelmeskedni, továbbá általánosabban azt a tendenciát, hogy a viselkedést inkább a helyzet követelményei irányítják, mintsem a személy sajátos vonásai.neurofeedback
Részlet az Experimenter filmből: Peter Sarsgaard

Mire mutatott rá Stanley Milgram tanulmánya?

Stanley Milgram azt akarta tesztelni, milyen messzire mennek el az emberek, hogy teljesítsék egy magasabb tekintélyű személy parancsát, még akkor is, ha az másnak kárt okoz. Kísérlete bemutatta, hogy az emberek nem állnak szembe a hatóságokkal, amikor visszaélnek hatalmukkal. és mit tennének az emberek, ha kénytelenek engedelmeskedni a tekintélynek.


Mi volt Stanley Milgram engedelmességi kutatásának elsődleges következtetése?

Az átlagemberek ártani fognak másoknak, ha egy tekintélyes személy erre felszólítja őket.


neurofeedback
Részlet az Experimenter című filmből

Etikus-e a Milgram-tanulmány?

A Milgram-kísérlet etikai kérdései , főbb pontjai: a megtévesztés, az érintett résztvevők védelme és az elállás joga. A kísérletet etikátlannak ítélték, mert a résztvevők azt hitték, hogy "valódi embereknek" adtak meg sokkhatásokat.


Érdekesnek tartottad a blog bejegyzést? Most már a Facebookon is olvashatod az Ergoterápia Praxis posztjait, íme az elérhetőség. www.facebook.com/Neurofeedback.Biofeedback


Alább csatolval találsz még egy pár régebbi "eredeti" fotót kísérletekről.