top of page

Stresszkezelés, izmok lazítása, erősítése - EMG biofeedback terápiás kezeléssel


EMG biofeedback

A biofeedback és a neurofeedback, a testi vagy lelki rehabilitáció kiváló kiegészítői lehetnek a

különböző feedback vagyis visszacsatolásos technikák.


Ezek a módszerek, orvostechnikai mérőműszerek segítségével, lehetővé teszik, hogy az egészség

vagy a jobb teljesítmény érdekében az ember tudatosan megváltoztassa idegrendszerének

működését.


A műszerrel mért és visszajelzett információk segítik a kívánt idegrendszeri változásokat, a

gondolkodás, az érzelmek és a viselkedés változásával együtt. Idővel ezek a változások a műszer

folyamatos használata nélkül is fennmaradhatnak.


Egyik módszer az biofeedback, mely egy test-elme technika, ami vizuális (kép) és auditív (hang)

visszajelzések segítségével megtanítja felismerni a stressz és a szorongás fizikai jeleit és tüneteit (HRV biofeedback), mint például a megnövekedett pulzusszámot, a csökkent szívfrekvencia variabilitást vagy akár az izomfeszültséget (EMG biofeedback). A felismerésen túl, a folyamatos visszacsatolás révén, létrejön a test tudatos tanulása, majd az önszabályozás. A HRV biofeedback az egyik legsikeresebb terápiás kezelés, a módszertanról itt olvashatsz részletesen.


Azáltal, hogy az emberek megtanulják a (HRV vagy EMG) biofeedback segítségével, hogyan szabályozzák a stressz fizikai és pszichológiai hatásait, megtanulhatják azt is, hogyan lazítsák el az elméjüket és a testüket, és hogyan birkózzanak meg jobban a stressz tüneteivel. Emellett jótékony hatással van a kardiovaszkuláris eredetű betegségekre, légzőszervi betegségekre és az alvásra is!



EMG vizsgálat és terápiás kezelés


A stressz gyakran önkéntelen és görcsös izomösszehúzódást eredményez, a túl feszessé vált izomzat pedig nagyon sok betegség okozója lehet: különböző izomfájdalmak, gyakran a nyak, a hát tájékán, fejfájások. Továbbá az izmok gyengülése és bénulása is betegségek kiváltó oka lehet. Az izomzat összehúzódása illetve relaxációja az EMG biofeedback segítségével ellenőrizhető és a kívánt állapot megtanulható. Az EMG terápia során a tudatos ellazulás és az izmok feszessége változtatható.


Az EMG rövidítés az electromyographia kifejezésből adódik. A vizsgálat az elektrofiziológiai vizsgálómódszerek közé tartozik. A vizsgálattal az izmok működéséről kapunk információt, elektromos ingerlés és tű szúrás nem történik!


A vizsgálat lényege, hogy az izom mozgása közben az izomsejtekben létrejövő elektromos aktivitás vizsgálható felszíni ektródák segítségével. Az izom mozgásakor, mozgatásakor jellegzetes elektromos változások zajlanak le az izomsejtekben, amelyeknek megfelelő regisztrálásával az izom betegségeire lehet következtetni.


Az alkalmazott műszer az izomválasz kialakulása során létrejövő elektromos változásokat rögzíti, majd a vizsgáló szakember számára értékelésre alkalmas formában jeleníti meg, amelyből már következtetni lehet a háttérben álló kórképekre (myopáthiák, anyagcsere-betegségek során kialakult izombetegségek, izomsorvadás).


Az EMG vizsgálatok elengedhetetlenek egyes ideg- és izombetegségek differenciáldiagnózisához. A perifériás idegrendszer kórállapotainak jelentős diagnosztikai eszközei. Alkalmazásuk segítségével elkülöníthetők a mozgató idegsejtek illetve az izom betegségei, és meghatározható az idegek megbetegedésének pontos helye, az idegkárosodások típusa.


Az első kivizsgálás:

Az EMG biofeedback terápiás kezelést megelőzi egy EMG biofeedback állapotfelmérés (baseline). Az első vizsgálatkor és az anamnézis felvétel során kapott információkat a vizsgáló szakember kiértékeli és egy kezelési tervet készít. A kezelési tervet, illetve az ütemezést a pácienssel közösen, a páciens lehetőségeihez képest, minimum heti egy alkalommal, optimálisan két alkalommal rögzíti. A kezelések mennyisége nagyban függ a sérülés és a fájdalom mértékétől.



Az EMG biofeedback kivizsgálás ára: 16.900,- HUF.

inkl. anamnézis felvétel, kivizsgálás és terápiás terv elkészítése

Időtartam: 60 perc


Az EMG biofeedback kezelések ára per alkalom 16.350,- HUF.

Időtartam per alkalom: 30 perc


10 alkalom egyben utalása esetében 10 % kedvezményt biztosítunk.


A terápiás kezelés menete: a puha gélelektródák (bőrre történő) felhelyezése után, gyógytorna gyakorlatok végzése közben, az izomcsoportok feszülését és ellazulását monitorozzuk. A terapeuta a saját képernyőjén, a páciens egy szeparált szintén monitoron figyeli a méréseket, az izmok ellazulását illetve feszülését. Az EMG biofeedback-el a páciens egy azonnali és pontos visszacsatolást kap a végzett mozdulatról, gyakorlatról illetve az izmok feszüléséről vagy ellazulásáról.


Lehetséges kezelési területek: homlok, állkapocs (TMJD), tarkó, váll, kar, kéz, gerincközeli, deréktájak és a lábak izomzata, illetve arcidegbénulás esetén is.


Mi történik az első EMG kezeléskor?

A kezelni kívánt izomra felületi elektródákat (csak a bőr felszínére) helyezünk, melyek mérik az izom aktivitását. Az elektródák egy vékony zselés réteggel "tapadnak" a bőrhöz. A zselé állaga hasonló az ultrahang vizsgálatoknál használt termékhez.

A célzott izomcsoport feletti bőrterületre rögzített elektródák, az izomműködés által kiváltott elektromos jeleket érzékelik. A terapeuta ez által ellenőrizheti és kontrollálhatja az izom (testi) relaxáció folyamatát, ami a pszichés relaxációt is eredményez.


Az EMG terápia során a páciens egy monitoron figyeli és megtanulhatja, hogyan tudja csökkenteni izomtónusát, mellyel támogatja az idegrendszeri önszabályozást. A kezelés során az izomtónus csökkenése (feszes-fájdalomérzet), a pszichés feszültség csökkenéséhez vezet.

Az izomzat lazulása, relaxációja, az egyik leghatékonyabb stresszoldó technika. Az izomtónus tudatos kontrollja, az izomrelaxáció céljából, a stresszkezelés szempontjából kiemelt jelentőségű.




Az izomtónus csökkentése


Stressz hatására az izmok tudatos akaratunk nélkül is megfeszülnek, mely reakció hosszú távon

rossz testtartáshoz és fájdalomhoz vezet. Leggyakrabban a csuklyás izomban jelentkezik ez a

feszülés.


Alkalmazási területei:

• szorongás, depresszív hajlamok

• izom és nyak fájdalmak

• stressz menedzsment

• relaxáció



Az EMG biofeedback segítségével ezeket az izmokat megtanulhatjuk ellazítani, mind emellett

kiegészítő biofeedbackkel (HRV, bőrhőmérséklet, bőrellenállás ) helyreállíthatjuk a vegetatív

idegrendszer egyensúlyát, mely hosszútávon megakadályozza az újabb tartós izomfeszülést.



Izomtónus növelése

Az izomtónust abban az esetekben növeljük, amikor valamilyen oknál fogva az adott izom nem működik megfelelő mértékben.


Ennek több oka is lehet: központi idegrendszer zavarok, perifériás idegrendszer károsodás, inaktív életmód, szülés, baleset vagy műtét következménye.

A biofeedback terápia során elektródákat erősítenek a test különböző részeire. Ezek mérik a stresszt, de az ellazulást is, és mindezt láthatóvá teszik egy számítógép képernyőjén. Egyszerű és gyors módszer ez arra, hogy megtanuljuk irányítani a test reakcióit.

Az EMG terápiás kezelés az alábbi tünetek és állapotok esetében ajánlott: • stresszes állapotból eredő váll, nyak, hát, deréktáj, homlok, állkapocstáji izomfájdalmak

• feszültséggel, szorongással járó pszichés zavarok

• stresszkezelési nehézség

• stresszbetegségek

• relaxáció tanulás

• fejfájás



Alkalmazási területei: • rehabiliáció

• központi vagy perifériás idegsérülés



FONTOS: Orvosi diagnózis esetén csak az adott probléma kezelésére jogosult személy végezhet elsődleges terápiát. A biofeedback és a neurofeedback terápiás kezelés nem helyettesíti csupán kiegészíti az orvosi kezelést.


Biofeedback és neurofeedback terápiás kezeléseket kizárólag egészségügyi szakember (például ergoterapeuta) végezhet!


Az aktuális árlistáról itt olvashatsz.

132 views
bottom of page