Embodiment

Valószínűleg te is ismered azt a helyzetet, amikor látszólag minden laza és nyugodt - például kiülsz a napra, hogy kicsit feltöltődj, - mégsem úgy sül el ahogy tervezted, mert belül valami nincs rendben, zaklatott vagy. Csak arra tudsz gondolni, hogy pl. a főnököd sürgősen beszélni akar veled valamiről.Neurofeedback stressz covid
Embodiment

Kevésbé ismert, hogy a testtartás, a mimika és a gesztikuláció milyen erősen tudják befolyásolni az agyat, hogy komor vagy vidám gondolatokat hívjon elő. E mögött a felismerés mögött, a pszichológia tudománynak egy viszonylag új területe áll, ami az úgynevezett embodiment (megtestesítés) jelszava alatt azt kutatja, hogy a test és a lélek miképp befolyásolják egymást.


Hogy ez mit jelent, nagyszerű példát hozhatunk az okostelefonok világából.


Ahhoz hogy valaki a mobilján írogasson, játsszon vagy internetezzen, le kell hajtania a fejét. Ha lehajtjuk a fejünket, vállunk és felsőtestünk előregörnyed - ez pedig tipikusan az a tartás, ami a negatív érzéseket erősíti; azaz a szomorúságot, a félelmet és a bűntudatot. Arról nem is beszélve, hogy telefonozás közben sokan hunyorítanak, hogy jól lássák a képernyőt. Így azonban az arcnak azokat az izmait aktiválják, amelyeket akkor húzunk össze, amikor valami miatt bosszankodunk vagy aggodalmaskodunk.


A test állapotáról szóló információkat - milyen tartásban van, mely izmok vannak befeszítve - a tudatalatti folyamatosan lejegyzi.

Ezeket a visszajelzéseket bodyfeedback-nek hívják, amelyeket az agy mentális észleléssé és tettekké formál át. Ez azt jelenti, hogyha görnyedten és szemöldökünket összeráncolva ülünk, ezt az agyunk úgy értelmezi, hogy negatív környezetben vagyunk.


Inkább a vitákat kezdi el feleleveníteni, minta kibélkülést; bosszankodunk az eső miatt, ahelyett, hogy örülnénk, hogy hoztunk magunkkal esernyőt. Hangulatunk nem a környezetünk miatt kerül lefelé tartó spirálba, hanem saját, alapvetően beszűkült észlelésünk miatt, ami a mimika és a testtartás számlájára írható. Ugynígy képes a görnyedt tartás megnyirbálni a az önbizalmat vagy sokkal fárasztóbbnak feltüntetni egy adott feladatot, mint amilyen valójában.

De a dolog fordítva is múködik!


A világ máris sokkal derűsebb helynek tűnik, ha nevetünk -

még akkor is, ha kezdetben ez a nevetés teljes mértékben hamis, és úgy idézzük elő, hogy ceruzát tartunk a fogaink között. Ha hívogató testtartást veszünk fel, azaz széttárjuk a karunkat, (mintha egy hatalmas labdát próbálnánk tartani) , sokkal fogékonyabbak leszünk az inspirációk és a kreatív ötletek befogadására.


Forrás: Neurofeedback

www.tudatosagy.hu

Meike W. Kirsten S.