Electromyography EMG - Izom Biofeedback

EMG a biofeedback tréningek egyik típusa. Javítja a szervezet önszabályozó képességét. Operáns kondicionáláson alapuló módszer, tehát akaratlagos tanulási folyamat.


A terapeuta (ergoterapeuta, gyógytornász, fizioterapeuta) egy monitoron figyeli a páciens izomaktivitását, majd a kívánt izomtónus eléréséhez tréningezi.


Az EMG vizsgálat nem fájdalmas, a vizsgálandó bőrfelületre puha gél elektródák kerülnek fel (hasonló mint az EKG vizsgálatnál használt elektródák), elektromos ingerlés nem történik.


Az EMG biofeedback vizsgálat illetve tréningezés alatt, izomba nem szúrunk tűelektródát!!!


A tréning a páciens egyéni értékein alapszik és ahhoz alkalmazkodva zajlik. Nyitott szemes módszer, a páciens vizuális ingerek alapján kapja a visszacsatolást jelen állapotáról.


Izom biofeedback (EMG)

Az izomtónust számos tényező befolyásolja, légzés, keringés viszonyai, hormonok, idegrendszer, érzelmi állapot stb. Emellett akaratlagos tevékenységünk is hatással van az izomtónusra.


Izomtónus csökkentése

Stressz hatására az izmok tudatos akaratunk nélkül is megfeszülnek, mely reakció hosszú távon rossz testtartáshoz és fájdalomhoz vezet. Leggyakrabban a csuklyás izomban jelentkezik ez a feszülés.


Alkalmazási területei:

• szorongás, depresszív hajlamok

• izom és nyak fájdalmak

• stressz menedzsment

• relaxáció


Az EMG biofeedback segítségével ezeket az izmokat megtanulhatjuk ellazítani, mind emellett kiegészítő biofeedbackkel (HRV, bőrhőmérséklet, bőrellenállás ) helyreállíthatjuk a vegetatív idegrendszer egyensúlyát, mely hosszútávon megakadályozza az újabb tartós izomfeszülést.Izomtónus növelése

Az izomtónust abban az esetekben növeljük, amikor valamilyen oknál fogva az adott izom nem működik megfelelő mértékben. Ennek több oka is lehet, központi idegrendszer zavarok, perifériás idegrendszer károsodás, inaktív életmód, szülés, baleset vagy műtét következménye.


Alkalmazási területei:

• rehabiliáció

• központi vagy perifériás idegsérülésEMG vizsgálat biofeedback
EMG biofeedback

Az EMG-biofeedback kivizsgálás ára: 16.900,- HUF, időtartama ca. 60 perc kiértékeléssel együtt.

A teljes árlista ide kattintva elérhető.


+36 30 123 7760

info@ergoterapeuta.hu