top of page

A depresszió súlyos és néha életveszélyes probléma, amely rendkívüli szomorúságot, soha el nem múlónak tűnő levertséget, kedvtelenség érzést és kétségbeesést okoz azoknak az embereknek, akiket ez az állapot érint.

neurofeedback depresszió


Mi a depresszió?

A szomorúság vagy a levertség normális reakció lehet bizonyos eseményekre. Amikor azonban ez az érzés napokig tart és a reménytelenség, a tehetetlenség és néha az öngyilkossági gondolatok érzése kíséri, akkor már nem hangulatállapotról beszélünk, hanem olyan betegségről, amely potenciálisan életveszélyes következményekkel jár, mint a depresszió.


Melyek a depresszió tünetei?

A depresszió diagnózisa a páciens gondos és alapos anamnézisét és értékelését igényli. Bizonyos jeleknek és tüneteknek meghatározott ideig jelen kell lenniük a DSM-5 (Mentális zavarok Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve) szerint, a kritériumok teljesítése és a depresszió diagnózisának felállítása érdekében.


Tünetek:

• a páciens energiaszintjének változásai

• többet alszik vagy nem tud jól aludni

• étvágytalanság és fogyás vagy fokozott étvágy és súlygyarapodás

• problémák a koncentrációval, memóriával

• az általában örömet okozó tevékenységek iránti érdeklődés és élvezet elvesztése

• változások a szexuális étvágyban (libidó)


Ezenkívül az olyan tényezők, mint a korábbi depresszió vagy más mentális egészségügyi rendellenességek, az alkohol- és kábítószer -használat, valamint a genetikai és családi anamnézis, rendkívül fontosak és hasznosak a tünetek értékelésében. Lényeges az egyén szociális helyzete is, például jelenlegi kapcsolatai, karrierje, valamint a közelmúltban előforduló stressztényezők vagy a depresszió kialakulásának lehetséges kiváltó okai.


Egy terapeuta olyan mint egy jó nyomozó, mindig azt kérdezi: „Miért most?”


Vannak különböző típusú depressziók?

A depressziónak több altípusa van. Például létezik a krónikus, alacsony fokú, hosszú távú karakteralapú depresszió, az úgynevezett dysthymiás rendellenesség (nyomott hangulat), és a bipoláris depresszióban szenvedő betegek hangulata szélsőséges ingadozásokat mutat, így depressziós zuhanásaik váltakozhatnak eufóriás időszakokkal.


Más betegek depressziót tapasztalhatnak, amelyet egy alapbetegség, például krónikus fájdalom vált ki. A kábítószerrel való visszaélés és egyes gyógyszerek szintén depressziót okozhatnak.


A gondolkodás súlyosan torz formái, amelyeket klinikailag súlyos depressziós rendellenességnek neveznek, pszichotikus jellemzőkkel, kísérhetik a depressziót. Az ilyen típusú depresszió, valamint az öngyilkossági gondolatokkal járó depresszió pszichiátriai vészhelyzetet jelent, és azonnali orvosi ellátást igényel.


A depresszió pontos és helyes diagnózisa, valamint az altípus azonosítása elengedhetetlen a megfelelő kezelési döntések meghozatalához, és elengedhetetlen a jó mentális egészség helyreállításához.



KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁS LEHETŐSÉG

NEUROFEEDBACK és BIOFEEDBACK


A biofeedback a depresszió hatékony kezelési módjaként is megjelent. A biofeedback itt is támogathatja a viselkedési beavatkozások céljait. HRV biofeedback terápiát követően a betegek alacsonyabb depressziót és szorongást mutatnak.



HRV BIOFEEDBACK

Egy viszonylag új biofeedack módszer a pulzusszám variabilitási kezelés. A közhiedelemmel ellentétben az egészséges szívverést bizonyos ritmuszavarok jellemzik. Ezeket a szabálytalanságokat olyan hatások okozzák, mint az érzelmek, a stressz vagy a légzés.


Képzeljünk el "egy félelmet". Az egészséges szívnek képesnek kell lennie alkalmazkodni az ilyen hatásokhoz.


Ez a képesség számos betegségben korlátozott, például depresszió vagy különösen stresszes események után. A pulzusszám változékonyságát diagnosztizáljuk (milyen jól tud reagálni a páciens szíve), és oktatjuk. A legtöbb esetben az úgynevezett légúti sinus aritmia képzést végezzük. Ez bonyolultnak hangzik, de csak a szívverés és a légzés harmóniáját jelenti.



A biofeedback HRV növelésének előnyei:

  • A vérnyomás és a hőszabályozás normalizálódik

  • Az agy szinkronba kerül a szívvel, ezáltal jobb kognitív funkciókat teremt

  • Erősíti az immunrendszert

  • Normalizálja a pulzust

  • Növeli a pozitív érzelmeket

  • Relaxált állapot elősegítése



A biofeedback HRV alkalmazási területei a praxisomban:

  • stressz kezelés

  • stresszbetegségek

  • depresszió

  • szorongás

  • figyelemzavar


A HRV tréning tulajdonképpen légzéstréninggel támogatott pulzusnormalizálás.


A légzésterápia, egy individuális légzésgyakorlat elsajátítása révén valósítható meg. Először számítógép segítségével a páciens megtanulja, mi a számára megfelelő légzésritmus, mely az ő szervezetében leginkább növeli a szívfrekvencia változékonyságát, melyet később már számítógép nélkül is tud alkalmazni.


A légzésterápia alkalmával, az egyik ujjra egy BVP érzékelő kerül, mely a pulzusszámot érzékeli, a másik szenzor a has köré, a köldök fölé van rögzítve egy flexibilis öv segítségével, mely a légzésszámot és intenzitást rögzíti. A két jelet a szoftver feldolgozza, és vizuális, akusztikus jelek formájában visszajelzi a páciensnek. Az így megtanult légzést bárhol tudjuk gyakorolni.


A HRV kezelés során a légzés és a szívműködés harmonikus együttműködésével a teljes test kiegyensúlyozott üzemmódba kapcsol. Ez az élettani alaphelyzet a szívkoherencia állapot.


Az Ergoterápia Praxisban, NeXus10 eszközt használok, Biotrace és Kubios szoftverrel.


Amennyiben úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, keress bizalommal, segítek!

Időpontot e-mailben tudsz foglalni: rehab@ergoterapeuta.hu








46 views
bottom of page