Depresszió

A depresszió súlyos és néha életveszélyes probléma, amely rendkívül szomorúságot és kétségbeesést okoz azoknak az embereknek, akiket ez az állapot érint.


poszt covid szindróma depresszió szorongás stressz
Biofeedback Neurofeedback


Mi a depresszió?

A szomorúság vagy a levertség normális reakció lehet bizonyos eseményekre. Amikor azonban ez az érzés napokig tart és a reménytelenség, a tehetetlenség és néha az öngyilkossági gondolatok érzése kíséri, akkor már nem hangulatállapotról beszélünk, hanem olyan betegségről, amely potenciálisan életveszélyes következményekkel jár, mint depresszió.


Melyek a depresszió tünetei?

A depresszió diagnózisa a beteg gondos és alapos anamnézisét és értékelését igényli. Bizonyos jeleknek és tüneteknek meghatározott ideig jelen kell lenniük a DSM-V (Mentális zavarok Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve) szerint a kritériumok teljesítése és a depresszió diagnózisának felállítása érdekében.


Tünetek:

• az egyén energiaszintjének változásai

• többet alszik vagy nem tud jól aludni

• étvágytalanság és fogyás vagy fokozott étvágy és súlygyarapodás

• problémák a koncentrációval

• az általában örömet okozó tevékenységek iránti érdeklődés és élvezet elvesztése

• változások a szexuális étvágyban (libidó)


Ezenkívül az olyan tényezők, mint a korábbi depresszió vagy más mentális egészségügyi rendellenességek, az alkohol- és kábítószer -használat, valamint a genetikai és családi anamnézis, rendkívül fontosak és hasznosak a tünetek a beteg értékelésében. Lényeges az egyén szociális helyzete is, például jelenlegi kapcsolatai, karrierje, valamint a közelmúltban előforduló stressztényezők vagy a depresszió kialakulásának lehetséges kiváltó okai.

Egy terapeuta olyan mint egy jó nyomozó, mindig azt kérdezi: „Miért most?”


Vannak különböző típusú depressziók?

A depressziónak több altípusa van. Például létezik a krónikus, alacsony fokú, hosszú távú karakteralapú depresszió, az úgynevezett dysthymiás rendellenesség (nyomott hangulat), és a bipoláris depresszióban szenvedő betegek hangulata szélsőséges ingadozásokat mutat, így depressziós zuhanásaik váltakozhatnak eufóriás időszakokkal.


Más betegek depressziót tapasztalhatnak, amelyet egy alapbetegség, például krónikus fájdalom vált ki. A kábítószerrel való visszaélés és egyes gyógyszerek szintén depressziót okozhatnak.

A gondolkodás súlyosan torz formái, amelyeket klinikailag súlyos depressziós rendellenességnek neveznek, pszichotikus jellemzőkkel, kísérhetik a depressziót. Az ilyen típusú depresszió, valamint az öngyilkossági gondolatokkal járó depresszió pszichiátriai vészhelyzetet jelent, és azonnali orvosi ellátást igényel.


A depresszió pontos és helyes diagnózisa, valamint az altípus azonosítása elengedhetetlen a megfelelő kezelési döntések meghozatalához, és elengedhetetlen a jó mentális egészség helyreállításához.KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁS LEHETŐSÉG

NEUROFEEDBACK és BIOFEEDBACK

A biofeedback a depresszió hatékony kezelési módjaként is megjelent. A biofeedback itt is támogathatja a viselkedési beavatkozások céljait. Egy németországi tanulmány kimutatta, hogy a HRV biofeedback terápiát követően a betegek alacsonyabb depressziót és szorongást mutattak.


Pulzusszám veriabilitás

Egy viszonylag új biofeedack módszer a pulzusszám variabilitási tréning.


A közhiedelemmel ellentétben az egészséges szívverést bizonyos ritmuszavarok jellemzik. Ezeket a szabálytalanságokat olyan hatások okozzák, mint az érzelmek, a stressz vagy a légzés.


Képzeljünk el "egy félmet". Az egészséges szívnek képesnek kell lennie alkalmazkodni az ilyen hatásokhoz.


Ez a képesség számos betegségben korlátozott, például depresszió vagy különösen stresszes események után. A pulzusszám változékonyságát diagnosztizáljuk (milyen jól tud reagálni a päciens szíve), és oktatjuk. A legtöbb esetben az úgynevezett légúti sinus aritmia képzést végzik. Ez bonyolultnak hangzik, de csak a szívverés és a légzés harmóniáját jelenti. Javasoljuk, hogy a pácienst légzésérzékelővel támogassa a HRV-szenzorokon kívül.


Szívfrekvencia variabilitás (HRV) növelésének előnyei:

  • A vérnyomás és a hőszabályozás normalizálódik

  • Az agy szinkronba kerül a szívvel, így jobb kognitív funkciókat teremtve

  • Erősíti az immunrendszert

  • Normalizálja a pulzust

  • Növeli a pozitív érzelmeketSzívfrekvencia variabilitás (HRV) alkalmazási területei:

  • vérnyomás problémák,magas vérnyomás, alacsony vérnyomás

  • elégtelen kardiovasculáris vagy fizikai egészség

  • szívritmuszavar

  • stressz kezelés

  • stresszbetegségek


A HRV tréning tulajdonképpen légzéstréninggel támogatott pulzusnormalizálás.

Azaz a tréning légzésgyakorlatok elsajátítása révén valósítható meg, először számítógép segítségével a kliens megtanulja, mi az a légzésritmus, mely az ő szervezetében leginkább növeli a szívfrekvencia változékonyságát, később már számítógép nélkül is tudja alkalmazni azt. A tréning alkalmazásával az egyik ujjra érzékelő kerül, mely a pulzuszámot érzékeli, a másik szenzor a has köré van rögzítve egy öv segítségével, mely a légzésszámot rögzíti. A két jelet a számítógép megfelelő módon feldolgozza, és vizuális, akusztikus jelek formájában visszajelzi a gyakorlónak. Az így megtanult légzést bárhol tudjuk gyakorolni.


A HRV tréning során a légzés és a szívműködés harmónikus együttműködésével a teljes test kiegyensúlyozott üzemmódba kapcsol. Ez az élettani alaphelyzet a szívkoherencia állapot. Azaz a légzésszám optimalizálásával állítjuk be a szivkoherenciát.


www.tudatosagy.hu