top of page

Demencia vagy krónikus stressz?


10 JEL, AMI MÁR A DEMENCIA KORAI STÁDIUMÁBAN IS MEGFIGYELHETŐ.


A demencia szakkifejezés a gondolkodás és a memória rosszabbodását, és a fokozatos elbutulást jelenti. A lehető legegyszerűbben úgy lehet elmagyarázni a demencia lényegét, hogy az agyban található idegsejtek funkciója károsodik, más idegsejtekkel alkotott kapcsolataik megszakadnak és a betegek az összetett feladatokat nem képesek végrehajtani. 60 éves kor fölött egyre gyakrabban észlelhető, de a folyamat már jóval korábban elkezdődhet.



Memóriazavar, feledékenység

Ez az egyik legjellemzőbb tünet, amire fel kell figyelni. Az öregedéssel természetesen vele járó tünet lehet az emlékezet romlása, de figyelmeztető jel lehet, ha a betegnek később sem jutnak eszébe bizonyos dolgok.


Nehézségek a problémamegoldásban, tervezésben

Gyanús tünet, ha a korábban jól működő tennivalók elintézése illetve kivitelezése romlik, például a korábban sokszor megfőzött ételt nem tudja elkészíteni, a boltban nem tudja kiszámolni a fizetendő összeget, vagy eltéved hazavezetés közben.


Probléma az egyszerű feladatok elvégzésében

A demens személy nehéznek találhat olyan korábban rutinszerűen végzett tevékenységeket, mint a televízió, a telefon vagy a számítógép kezelése, vagy akár egy tea elkészítése. Ezek a nehézségek otthon és a munkában is jelentkezhetnek.


Időbeli és térbeli tájékozódási zavar

A demencia megnehezíti az időbeli tájékozódást, sőt, később gyakran teljesen felborítja az időérzékelést, még a múlt és a jelen megkülönböztetése is gondot jelent. A térbeli tájékozódás zavara is fontos figyelmeztető jel.


Probléma a vizuális információ feldolgozásával

Az olvasás, a távolságok megítélése vagy a színek megkülönböztetésére való képesség is romolhat, ilyen jellegű korai jeleknél mérlegelni kell, hogy szabad-e autót vezetnie az érintetteknek.

A beszéd- és az írás zavarai

A demens ember nehezen vesz részt egy társalgásban, mert könnyen elfelejti, mit mondott korábban ő vagy más. Ugyanígy romolhat a kézírás olvashatósága, nyelvtani helyessége.

A tárgyak helyének elfelejtése

Az érintett gyakran nem emlékszik rá, hol hagyta a mindennapi tárgyait, például távirányítót, dokumentumokat, pénztárcát, kulcsokat, és az is előfordulhat, hogy másokat vádol lopással.


Romló döntési- és ítélőképesség

Egyre nehezebbé válik annak megítélése, hogy mi lehet jó és rossz döntés. A demens személy hajlamos sok pénzt adni valamiért, amire nincs szüksége, akkor elhanyagolja a személyes higiéniát, és nem figyel a külső megjelenésre.


biofeedback demencia


Szociális élettől való visszavonulás

Figyelmeztető jel, ha valaki egyre visszahúzódóbb, ha nem folytatja a korábbi tevékenységeit, ha nem keresi mások társaságát, nem figyel a beszélgetésekre. Ez otthon és a munkahelyen is megfigyelhető lehet, izolációhoz vezethet.


Személyiség- és hangulatváltozások

Sokan észrevehetően ingerlékenyebbek lesznek, többet veszekednek, esetleg befelé fordulnak, szorongókká válnak.



Mikor keressük fel szakembert?

Ha a fenti jelek közül akár csak hármat is tapasztalt valaki, vagy éppen a családtagok veszi észre, hogy változások álltak be a mindennapi életben, fontos lenne segítséget kérni és felmérni a pontos állapotot, a személy korától függetlenül!


Nem érdemes abban a hamis tudatban ringatni magunkat, hogy mindez az öregedés természetes velejárója, mert a kognitív funkcióink hanyatlásának van egy megfelelő mértéke. Ez valószínűleg nem az a hír amit olvasni akartál a cikkben, de fontos kideríteni, hogy a tünetek hátterében nem áll-e demencia vagy esetleg más testi vagy lelki betegség.


Korai diagnózis birtokában a megfelelő kezelés hatékonyan lassíthatja a folyamatot, csak az életminőséget minél több megőrzésében, ami személy, de a családja szempontjából igen fontos.


Kérjél még ma időpontot konzultációra vagy egy Mini Mentál Teszt elvégzésére!


A teszt használatával ellenőrizhetők a gondolkodási, kommunikációs, megértési és memóriaképességek, a figyelem, a pszichomotoros tempó, az ismeretek mobilizálása, valamint azok károsodása.


Az ergoterápiában Mini Mentál Tesztet alkalmazunk, ha szellemi hanyatlás gyanúja merül fel.


(Mini-Mental State Examination – MMSE)

Az MMSE alkalmazásával felmérhető képességek

Az MMSE számos mentális képesség felmérését teszi lehetővé, például:

• rövid és hosszú távú memória,

• figyelem,

• koncentráció,

• nyelvi és kommunikációs készségek,

• tervezési képesség,

• az utasítások megértésének képessége,

• pszichomotoros tempó,

• az ismeretek mobilizálása.

Az ergoterápia praxisban további tesztek elvégzésére is van lehetőség, mint pl. stressz teszt, ADHD, figyelemzavar.


Felnőtt ADHD, demecia, figyelemzavar felmérő tesztek

Ár: 16.900 HUF per fő, per alkalom


Időpont foglalás: rehab@ergoterapeuta.hu



GYAKORI KÉRDÉSEK

Összetéveszthető a stressz a demenciával?

A fizikai és érzelmi stressz olyan tüneteket idézhet elő, amelyek összetéveszthetők a demenciával (visszahúzódóvá, dühössé, nyugtalanná válnak, nehezen kommunikálnak másokkal és memóriaproblémákkal küzdenek).


Ha stressz ér, aggódnom kell-e a demencia miatt?

A jelenlegi tudományos kutatásokon alapuló bizonyítékok azt mutatják, hogy bár a hosszan tartó stressz szerepet játszhat a demencia kialakulásában vagy progressziójában, a krónikus stressz nem feltétlenül okoz demenciát.


A súlyos szorongás okozhat-e demenciaszerű tüneteket?

A legfrissebb tanulmányok szerint a szorongás szignifikánsan összefügg a demencia fokozott kockázatával. A szorongás kezelése vagy megelőzése segíthet csökkenteni a demencia előfordulási arányát, de további kutatásokra van szükség annak tisztázására, hogy a szorongás a demencia oka, nem pedig a prodróma.


Okozhat-e az érzelmi trauma demenciát?

Számos tanulmány rámutatott arra, hogy egy különösen traumatikus esemény növelheti a demencia kockázatát. A krónikus vagy ismétlődő stresszhez kapcsolódó életeseményeket tartósságuk vagy ismétlődésük jellemzi.



Források



67 views
bottom of page