Biofeedback Terápia


Modern orvostechnikai eszközök segítségével manapság már nem csak mérni tudjuk a test paramétereit, hanem meg is tudjuk tanítani az életfunkciók egészséges működését a szervezetnek.


Különböző módszerek léteznek, aszerint, hogy mely testi paramétereket jelezzük vissza az agy számára. A visszajelzés a fizikai változásokról élőben és azonnal a számítógép képernyőjén látható. Már minimális változások is érzékelhetők, amik segítenek megérteni a gondolatokat, érzelmeket. Biofeedback tréninggel növeljük a test tudatosságot, helyreállítjuk az egyensúlyt és az egészséget.


Ez az oldal arra szolgál, hogy minden érdeklődőt tájékoztassunk a biofeedback témájában, de természetesen nem helyettesít semmilyen orvosi diagnózist vagy kezelést.


Szívkoherencia, Szívfrekvenciavariabilitás - HRV

Neurofeedback tréning, Alfa - Théta tréning

Izom kontroll, EMG - Biofeedback

Légzés kontroll, Tudatos légzés

Bőrhőmérséklet, Bőrellenállás


poszt covid tünetet szívverés depresszió alvászavar
Biofeedback Neurofeedback

Mit várhatunk a Biofeedback terápiától?Megtanítja kontrollálni a testben tudattalanul végbemenő folyamatokat.

Ennek pozitív hatásai:

  • normalizálódik a vérnyomás és a pulzus

  • a légzés nyugodtá válik

  • az emésztés rendeződik

  • fáradság, kimerültség csökken

  • stresszre adott szélsőséges reakciók optimalizálódnak

  • az irányítás visszakerül a saját kézbe


Mi történik a Biofeedback terápián?Első alkalommal: beszélgetés, panaszok átbeszélése, anamnézis kitöltése

15 perces baseline felmérés Nexus 10 Biofeedback rendszerrel


A méréshez a testre felszíni elektródák kerülnek. A tesztből kiderül, hogy stresszes helyzetben, mely testi paraméterek térnek el az átlagtól. (légzés, pulzus, HRV, izzadékonyság, bőrhőmérséklet)


A baseline felmérés után a célok és a terápiás protokoll (tréningek gyakorisága) átbeszélése


Következő alkalommal:

Elkezdjük a célzott terápiát. A tréninget a stresszteszt és a tünetek alapján, a megfelelő Biofeedback eszközökkel végezzük.


Miért működik a Biofeedback?

A vegetatív idegrendszer testünk öntudatlanul végbemenő anyag-csere folyamatait irányítja. Légzés, keringés, emésztés, verejtékezés... Az állandóan aktív idegrendszer feladata, hogy a szervezet működését az aktuális szükségletekhez igazítsa, ezáltal gondoskodik a belső homeosztázisról.

Ugyanígy alkalmazkodik a vélt vagy valós stresszhelyzetekben is, melyek nem csak fizikai behatások, hanem érzelmi változások félelmek és szorongás hatására is aktivizálódik.

Téves elképzelés azonban, hogy az öntudtalanul végbemenő vegetatív idegrendszer munkáját ne tudnánk irányításunk alá vonni. Megfelelő gyakorlással és visszatükrözéssel, biofeedbackkel minden vegetatív funkció kontrollja megtanulható, így a kóros mintázat helyreállítható.


Hogyan sikerül a biofeedback segítségével önkontrollt szerezni testünk működése felett?

Intuitív módon ez nehéznek tűnik, mivel ezeknek a funkcióknak a többsége tudattalan. Így észre sem vesszük, hogy pl. lélegzünk. Még nehezebbé válik az olyan értékekkel, mint az izomfeszülés vagy a kezek izzadása. Az eszköz szenzorai ezeket az értékeket mérik és jelzik vissza a terapeuta képernyőjén.


Az EMG biofeedback esetében például elektródákat rögzítenek egy izomhoz, (pl. a nyakhoz) amelyek mérik az izomfeszültséget. A páciens ezután egy képernyő segítségével látványosan érzékelik, hogy ezek az értékek hogyan változnak ellazulás vagy stressz hatására (pl. fejszámolás vagy stresszes esemény alkalmával).


A paraméter értékek aktív befolyásolása

Ennek a módszernek az egyik legfontosabb tényezője, hogy sok páciens az első alkalommal „feketén-fehéren” látja a saját hatásukat a szervezetükre.


Bármennyire is hatékony ez a diagnózis, sokkal relevánsabb ezen értékek aktív befolyásolásának lehetősége. Számos betegségen, panaszon lehet javítani a tudatos kontroll alá vonással (feszültségi fájdalom, kiégés, alvászavarok).


A páciens az azonnali visszajelzéseken keresztül gyorsan felismeri, hogy mely stratégiák segítik az értéket a megfelelő irányba való elmozdulását.


Míg egyes páciensek számára előnyös, ha elképzelnek pl. a kézmelegítő edzés során meleg tárgyakat, például fűtőtest vagy tábortűz, mások jobban boldogulnak az „érzelmileg meleg” helyzetek (személyes, boldog események) elképzelésével. Másoknak pedig akkor sikerül a legjobban a felmelegedés, ha egyszerűen „elengeded magad a lazításban”.


Nem számít, melyik működik a legjobban – a biofeedback segítségével gyorsan azonosítható a legmegfelelőbb módszer. Egy bizonyos edzési időszak után ez a képesség megtanulható és eszköz nélkül is használható a mindennapi életben.


Mit mérnek pontosan a Biofeedback szenzorok?

A biofeedbackben sokféle paramétert mérnek, de néhány az évek során a legközpontibbnak bizonyult – most ezekről beszélünk röviden.


A bőr vezetőképessége

A bőrvezetési tréning elve alapvetően ugyanaz, mint a hazugságvizsgálóké. Alkalmazása azon alapul, hogy elvileg a kezek stressz hatására gyorsabban kezdenek izzadni, ami azt jelenti, hogy a bőr vezetőképessége jó mutatója a stressznek és az ellazulásnak. A bőr vezetőképességét gyakran használják intenzíven a terápia elején, mert nagyon érzékenyen reagál. Ez ideálissá teszi a biofeedback elvének a páciens számára történő bemutatását.


A diagnosztikában (stressz növelésére) és természetesen a terápiában is alkalmazzák, melynek során a stresszes páciensek megtanulják aktívan csökkenteni bőrvezetőképességüket. Aggodalomra nincsen ok: a készülék nem tud gondolatokat olvasni.Hőmérséklet

A már röviden említett hőmérsékleti biofeedback, a kéz tudatos melegítésének képességének megtanulásáról szól. A kezek hőmérséklete, akárcsak a bőr vezetőképessége, jól jelzi a feszültséget és az ellazulást, de a hőmérséklet kissé lassabban reagál. A módszert gyakran kombinálják más relaxációs technikákkal, például autogén tréninggel, a hatások tisztázása vagy fokozása érdekében.Izomfeszültség

A krónikus izom túlfeszültség gyakran fájdalmas állapotokban nyilvánul meg, ezért a legtöbb EMG edzés célja ennek a feszültségnek a csökkentése. Ezen eljárás mellett az EMG biofeedback is használható a legyengült izmok ismételt erősítésére. A legismertebb példa erre valószínűleg a medencefenék edzése, amelyet inkontinencia vagy merevedési zavar esetén használnak.Légzés

A légzés terápia során általában lassú, mély hasi légzést tréningelünk. A módszer előnye, hogy a legtöbb kliens tudatosan tudja szabályozni a légzését, így általában gyorsan el lehet érni a sikert. Itt a méréseket övvel vagy infravörös szenzorral végezzük (ha a páciens nem akar övet).

A biofeedback légzés terápia rendkívül hasznos formájának bizonyult, különösen szorongásos zavarok és PTSD esetén, de ideális minden stresszel kapcsolatos probléma esetén is.Perifériás vérkeringés (vasokonstrikciós tréning)

A biofeedback egy egészen különleges formája az úgynevezett érszűkítő tréning. A terápián megtanulható a temporális artéria vérkeringésének befolyásolása. Az érszűkítő tréninget kizárólag migrénterápiára használják. Mivel a migrénes rohamra vonatkozó elmélet szerint a temporális artéria hirtelen tágulása okozza a migrént, a kliens megtanulja ezt önmagának regulálni, hogy megállítsa a fellépő rohamot.Pulzusszám veriabilitás

Egy viszonylag új biofeedack módszer a pulzusszám variabilitási tréning. Bár az új itt talán nem teljesen helytálló, elvégre Wang Shu-he kínai orvos már beszámolt róla: "Ha a szív olyan szabályossá válik, mint a harkály dobogása vagy a tetőn csöpögő eső, a beteg négy napon belül meghal."


A közhiedelemmel ellentétben az egészséges szívverést bizonyos ritmuszavarok jellemzik. Ezeket a szabálytalanságokat olyan hatások okozzák, mint az érzelmek, a stressz vagy a légzés.

Képzeljünk el "egy félmet". Az egészséges szívnek képesnek kell lennie alkalmazkodni az ilyen hatásokhoz.


Ez a képesség számos betegségben korlátozott, például depresszió vagy különösen stresszes események után. A pulzusszám változékonyságát diagnosztizáljuk (milyen jól tud reagálni a beteg szíve), és oktatjuk. A legtöbb esetben az úgynevezett légúti sinus aritmia képzést végzik. Ez bonyolultnak hangzik, de csak a szívverés és a légzés harmóniáját jelenti. Javasoljuk, hogy a pácienst légzésérzékelővel támogassa a HRV-szenzorokon kívül.Neurofeedback (EEG)

Elméleti szinten a neurofeedback nem más, mint a biofeedback egy alkategóriája. Ebben az esetben az agyi tevékenységet tréningeljük. Időközben a módszer bizonyos népszerűségre tett szert és az „agy és a test” mindennapos szétválása miatt bevett gyakorlattá vált a neurofeedbacket egy "szeparált módszernek" nevezni.


Az elv pontosan ugyanaz mint a biofeedback terápiában, azonban a legelterjedtebb alkalmazási móddal, az úgynevezett frekvenciasávos tréninggel tanuljuk meg befolyásolni bizonyos frekvenciasávok aktivitását. Ezek a sávok különböző feltételekhez kapcsolódnak, pl.:

Alfa: relaxáció

Théta: álmosság / álmodozás

Béta: figyelem / aktivitás

etc.


A leggyakoribb alkalmazási terület az ADHD kezelése. A páciens megtanulhatja, hogyan növelje az aktivitást a béta sávban, és csökkentse azt a théta sávban. A neurofeedback a csúcssportban is egyre népszerűbb.


A biofeedback és a neurofeedback alkalmazási területei

A különböző szenzorok sokrétű lehetőségei miatt a biofeedback és a neurofeedback alkalmazási területei igen szélesek. Leginkább olyan területeken használják őket, mint a pszichoszomatikus gyógyászat, a fájdalomterápia, a pszichológia és a pszichoterápia. Emellett a módszert ma már a tréningben és az edzésben is csúcsteljesítmény eléréséhez alkalmazzák.


A páciensektől és terapeutáktól származó számos tanulmány mellett hatalmas mennyiségű tudományos irodalom is rendelkezésre áll a hatékonyság értékelésére. Az amerikai AAPB 2016-ban megjelent áttekintésében többek között a következő alkalmazási területeket nevezte meg.Depresszió

A biofeedback a depresszió hatékony kezelési módjaként is megjelent. A biofeedback itt is támogathatja a viselkedési beavatkozások céljait. Egy németországi tanulmány kimutatta, hogy a HRV biofeedback terápiát követően a betegek alacsonyabb depressziót és szorongást mutattak.


Stressz és Burnout

A Biofeedback a stressz és a burnout megelőzésére (prevenció), illetve az ilyen panaszok kezelésére szolgál. Valójában az összes korábban említett biofeedback módot, például az EMG-tréninget, a légzéstréninget, a HRV-t etc. alkalmazzák.Stressz diagnosztika

A biofeedback terápiát az általános stresszdiagnosztika részeként is használják. A terápia alattsszegyűjti a kliens egyéni stresszreakcióit vizsgáljuk, hogy hogyan reagál stresszes helyzetekben. A terhelhetőség meghatározásához rövid stresszteszteket (pl. fejszámolás) vagy hosszú távú méréseket (legfeljebb 24 óráig) használnak.Fájdalom terápia

A stressz és a kiégés mellett a (krónikus) fájdalom kezelése a biofeedback módszer talán legismertebb alkalmazási területe. A biofeedback ideális a gyakran előforduló ördögi kör megtörésére: stressz - feszültség - fájdalom - több stressz - több feszültség - több fájdalom ...

A módszert alkalmazzák például tenziós fejfájás, hátfájás, de bruxizmus esetén is. Itt általában az EMG biofeedbacket használata ajánlott. A migrénterápia során a hőmérsékleti tréning (megelőzésként) és a vazokonstrikció tréning (érszűkítő tréning a roham megállítására) kifejezetten hasznosnak bizonyult.


Rehabilitáció

Az izmok rehabilitációjában (pl. stroke után) az izom maradék aktivitása (ha van) gyakran annyira gyenge, hogy már nem is érzékelhető. Kisebb javulást a páciens nem regisztrál, ami a motiváció hiányához és a terápia abbahagyásához vezethet. A biofeedback a legkisebb fejlesztéseket is megmutatja a képernyőn és így segít fenntartani a motivációt.

A rehabilitációban alkalmazzák az EMG biofeedback-et. Egyes izmok esetében a perifériás és centrális bénulás rehabilitációja javul, felgyorsul vagy támogatott a hagyományos fizikoterápiához képest.

Szorongásos zavarok

A szorongásos zavarok a leggyakoribb pszichológiai zavarcsoport. Melynek kezelésében szintén sikeresen alkalmazzák a biofeedback terápiát. Az általános relaxációs tréning egyrészt biztosítja az általános izgalom szintjének csökkentését, másrészt mint expozíciós tréninget is alkalmazzák. Stresszt kiváltó ingerekkel (pl. képek pókokról, nagy magasságok vagy autóvezetész szituációk) irányítják a klienseket, hogy megtanuljanak szembesülni és kitenni magukat a félelemnek. A légzés és a pulzusszám változékonyságának edzése itt különösen hasznosnak bizonyult.PTSD

A légzési biofeedback különösen népszerű a PTSD-vel végzett munka során. Ez például a kognitív viselkedésterápia mellett is alkalmazható, praktikus és könnyen kiegészíthető módszernek számít, nagy hatékonysággal (jelentősen gyorsabb a tünetcsökkentés).Alvászavarok

Az álmatlanságban szenvedők gyakran fokozott izgalmat mutatnak. A Biofeedbacket az alvászavarok kezelésében alkalmazzák az izgalom ezen szintjének csökkentésére. A páciensek a terápia alatt egyfajta alvási protokollt tanulnak meg, mely elősegíti, hogy elalvás előtt kellemes ellazulás állapotába kerüljenek.Raynaud-kór

A Raynaud-szindróma akkor jelentkezik, amikor valaki hideghatásnak van kitéve. Átmeneti vérellátási zavar lép fel a végtag ujjaiban, mivel az ujjakban lévő verőerek, a kisebb oxigénben dús vért szállító erek és a bőrben található verő- és visszeres összekapcsolódások összehúzódnak. A Raynaud-jelenség jellemzője az ujjak elszíneződése, mely több fázisban jelentkezik. Elsőként a fehér fázis, hideg dermedt ujjakkal, öt perc keringésmegállást követően a fájdalommal járó kék fázis, végül a piros fázis, amely erős fájdalommal, fokozott érzészavarral és az ujjak kipirulásával jár. A jelenséget nem csak a hideg válthatja ki, hanem erős érzelmi behatás és a stressz is. Enyhébb esetében csak az első és harmadik fázis (fehér-piros) jelenik meg, súlyosabb formájában a kék is. A jelenség változó ideig állhat fenn, tíz perctől akár fél órán át is tarthat.


A biofeedback kezelés célja a kezek tetszés szerinti melegítésének megtanulása. Míg a tréning kezdetben relaxációs körülmények között zajlik, a gyakorlatokat később hideg ingerek segítségével végzik. A biofeedback használatának különböző módjai vannak, hogy támogassák az ügyfeleket abban, hogy megtanulják, hogyan kell bemelegíteni a kezüket. Az animációk gyakran népszerű változatok. A Biofeedback más folyamatok, például az autogén tréning vizuális támogatására is használható.Asztma

Az asztma biofeedback kezelésénél a relaxációs készségek elsajátításának elősegítésére légzéstréninget és izomlazítást alkalmaznak, amelyek célja, hogy a roham előtt és alatt is segítsék az érintetteket a fenyegetés okozta félelem csökkentésében. A kezelés a légzési paraméterek (különösen a kényszerkilégzési térfogat) javulását is kimutatta.Irritábilis bél szindróma

Különösen a HRV biofeedback tekinthető hatékony módszernek az irritábilis bél szindróma kezelésében. A test alkalmazkodóképességét tréningeljük. A vizsgálatok kiváló eredményeket mutattak (a betegek csaknem 70%-ánál teljes tünetmentesség, a többiek legalább megkönnyebbülésről számoltak be, kevés kezelésre volt szükség).


Fülzúgás- Tinnitus

A krónikus fülzúgás gyakran fokozott stressz- és feszültségszinttel jár. A biofeedbacket ezen tényezők befolyásolására használják, például csökken a feszültség az állkapocs területén. A módszert arra is használják, hogy egyáltalán a klienshez fűződő pszicho-fiziológiai kapcsolatokat illusztrálják. A biofeedback kezelést a betegek jól fogadják, nem mutat mellékhatásokat, de egyértelműen csökken a fülzúgás terhe.Biofeedback diagnosztika – a stresszteszt

A stressztesztet (jelenleg stressz- és felépülési profilnak nevezik) általában az első (vagy az elsők egyike) biofeedback munkamenetben végzik el. A kliens váltakozik az erőfeszítés (pl. fejszámolás, bosszantó zaj vagy stresszes helyzetekre való gondolkodás) és a felépülés fázisai között. A szervezet stresszre adott alapreakciója mellett a relaxációs fázis is különösen érdekes.


A stresszprofilt többek között a következő kérdések megválaszolására használják:

• Melyik testrendszer reagál a legerősebben a pszichés stresszre?

• Melyik testrendszer mutat késleltetett felépülést a stresszor után?

• Mely tartalmak váltják ki a legnagyobb fiziológiai stresszreakciót vagy relaxációt?1. ábra: a jó stresszprofil

A jó stresszprofil: miután a páciens az akklimatizációs fázisban (alapmérés) ellazult, a kliensek gyakran magasabb értékekkel kezdenek, mert még kissé idegesek, a stressz fázisban reagálnak az ingerre. Ez pozitívumként értékelendő, egy bizonyos mértékű stressz normális a kihívásokkal teli helyzetekben. A relaxációs fázisokban a kliens felépülhet, akár egy második „körre”.

2. ábra: kiemelt figyelmet igénylő stresszprofil

Kiemelt figyelmet igénylő stresszprofil: az úgynevezett „lépcsőformában” erős reakciót tapasztalunk a páciensben a stresszorra. Különösen szembetűnő azonban, hogy a relaxációs fázisokban a páciens nem tud újra megnyugodni. A második stresszor ezután úgymond az elsőre épül, és a stresszteszt végén a páciens még egy utolsó relaxációs fázis után is emelkedett értékeket mutat.A terápia menete és időtartama

Példa bemutatása a stresszmenedzsment terápa alapján: a biofeedback kezelések gyakran hasonló mintát követnek. Az első ülésen a páciens megismeri a módszert: átbeszéljük az elvet, és egyszerű vonalábrázolások segítségével magyarázom el a páciensnek, hogyan reagál szervezete a stresszre és a relaxációra.


Ezután egy úgynevezett stresszprofilt készítek, mely segítségével "látható lesz", hogy a páciens hogyan reagál a stresszre és mindenekelőtt, hogy ellazul-e újra és milyen gyorsan.


A felmérés alapján elkészítem a biofeedback terápiás tervet. A tréning részeként a páciens általában egy kényelmes karosszékben ül és megfigyeli az agy és a test funkcióit és megpróbálja befolyásolni azokat. Az ülések általában 20 percig tartanak. Végezetül közösen kiértékeljük a terápia aznapi eredményét és egyeztetünk egy következő dátumot a tréning folytatására.


www.tudatosagy.hu
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK


Miként zajlik az első alkalom?

Az első alkalommal egy beszélgetéssel kezdünk, melyet egy bemérés követ.

Attól függően, hogy milyen panasszal jelentkezett 1-1,5 órát vesz igénybe.Mi történik az első terápia alkalmával?

A tréning során, az adott eszközöket rögzítem a kliens testére, aki egy kényelmes fotelban ül, a monitor előtt. A tréning során a kliensnek nincs más dolga, mint a képernyőn látható visszajelzést figyeli. (video, animáció, direkt visszajelzés)Az elektródákat hogyan rögzítik?

A neurofeedback elektródákat egy speciális paszta segítségével kerül rögzítésre a fejbőrhöz, mely vízzel könnyen letörölhető. A biofeedback eszözök pántok, illetve csipesz segítségével kerülnek rögzítésre az adott testrészre.Vezetnek-e áramot a testbe?

Nem! Az elektródák kizárólag a test jeleit érzékelik, majd átalakítva továbbítják a számítógépbe. A visszajelzés vizuálisan, a monitoron keresztült történik.A biofeedback és neurofeedback tréninggel lehet diagnosztizálni?

Nem. Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel.

A baseline mérés alapján kiértékelés és kezelési terv készül.Hány alkalom szükséges?

A kliens állapota, a baseline mérés, a kezelési terv illetve az elérni kívánt eredmény határozza meg a szükséges alkalmak számát. Neurofeedbackből javasolt minimum 20 alkalom, biofeedbackből 10 alkalom.Heti hány alkalom ajánlott?

Kezdetnek heti 2-3 alkalom szükséges a kívánt eredmény eléréséhez, majd lehet csökkenteni az alkalmak számát. Egyénre szabva létezik intenzív tréning heti 3-5 alkalom és heti 1 alkalmas tréning, azonban ilyenkor otthoni feladatok egészítik ki a módszert.Tartós az eredmény?

Az agy által megtanult új mintázatokat nem felejti el.Van mellékhatása a terápiás tréningnek?

A tréningnek káros mellékhatása nincs.

Azonban az első alkalmak folyamán átmenetileg felerősítheti a tüneteket.www.tudatosagy.hu