Az elme trükkjei - 1. rész


AMIKOR A VAKOK AZT HISZIK, HOGY LÁTNAK


Amikor az agy újraalkotja a világot, lehetővé teszi, hogy egységben legyünk önmagunkkal és a környezetünkkel. Ahhoz, hogy ezt elérjük, néha szükség van arra, hogy kitaláljunk dolgokat. Bizonyos neurológiai betegségeknél ez a kitalálóképesség a szélsőségekig terjedhet, ezt nevezzük konfabulációnak.


Az Anton-szindróma, más néven vizuális agnózia megmutatja, hogy az agy meddig mehet el a konfabulációs gyakorlatban. Napjainkig mindössze 28 ilyen esetet ismernek, de ezek mind figyelmet érdemelnek. A vizuális agnózia a tudat neurológiai zavara, amely a páciens látását érinti. Vaksága kortikális, és nem retinális: a retina felfogja a fényt, de az agy nem képes az elektromos impulzusokat képekké átalakítani. A páciens "agy-vak", de teljes mértékben meg van győződve róla, hogy helyesen lát.


neurofeedback figyelemzavar ADHD

2007-ben megfigyelték egy hatéves gyermek esetét, aki elveszítette olvasási képességét, eltévesztette azokat a tárgyakat, amelyeket meg akart fogni, és gyakran elesett. A szülei látásélességi tesztnek vetették alá: a gyermek a legnagyobb betűket sem tudta egy méterről elolvasni. 20/200-as eredményt ért el, egészen vak, és mégis azt mondta, hogy a látása teljesen rendben van. Amikor megkérdezték tőle, hogy miért ütközik a falnak vagy miért nem tudja megfogni a keze ügyében lévő tárgyakat, olyan utólagos magyarázatot adott, hogy "nem ütköztem a falnak" vagy "ez játék volt".


Fontos hozzátenni, hogy a vizuális agnóziával érintett személy nem hazudik, ugyanis a hazugság szándékos folyamat. Az agya történeteket mond neki, és végül azt gondolja, hogy normális a látása.
Albert Moukheimer

www.tudatosagy.hu