Az agyhullámok típúsai


A neurofeedback tréning az operáns kondicionálás elvén alapul, amely magában foglalja az egyén jutalmazását bizonyos agyhullámok gátlásáért illetve növeléséért, a kérgi izgalom szintjétől függően. A legtöbb NF tréning protokoll során audio vagy vizuális ingert használnak megerősítésre.

Az agyhullámok bizonyos frekvenciái gátlóak, míg mások izgató hatásúak. Ez azt jelenti, hogy bizonyos hullámsávok stimulálása felelős lehet a túlzott izgatottsággal kapcsolatos jellemzőkért, míg mások az "alulizgatottság" jellemzőit (pl. gyenge koncentráció és álmodozás).

AZ AGYHULLÁMOK TÍPÚSAI A különböző agyhullámok különböző állapotokhoz kapcsolódnak. Az agyhullámokat másodpercenként Hertz (Hz) ciklusban mérik, melyek széles tartományában változhatnak. Amikor a lassabb agyhullámok dominálnak, lomhának, figyelmetlennek, szétszórtnak és depressziósnak érezhetjük magunkat, de álmatlanságot is okozhatunk. Amikor a magasabb frekvenciák vannak túlsúlyban, túlzott éberséget vagy szorongást tapasztalhatunk, de rémálmok, túlzott éberség és impulzív viselkedés is előfordulhat.

neurofeedback
Az agyhullámok típúsai


DELTA A delta hullámok (1-4 Hz) lassú agyhullámok, amelyek az alvási ciklus 3. szakaszában kezdenek megjelenni, és a 4. szakaszban szinte az összes EEG-aktivitást uralják. Ebben a szakaszban a gyógyulást és a regenerációt serkentik, esszenciális az alvás helyreállító tulajdonságaihoz. A túlzott deltahullámok, amikor egy személy ébren van, tanulási zavarokat és ADHD-t okozhat, rendkívül megnehezítheti a fókuszálást és a tudatos feladatok elvégzését. Alvajárás és beszéd általában akkor fordul elő, amikor a delta termelés magas. Kutatások kimutatták, hogy a kérgi áramkörök delta <1 Hz-et generálnak, míg a magasabb frekvenciájú delta ritmusok a thalamacorticalis sejtek és az intrakortikális hálózati kölcsönhatások belső tulajdonsága. Fontos, hogy a delta általános neurotranszmitter-aktivitást is tükrözhet, különösen a dopamint és az acetilkolint. Mivel a delta az agykérget és az insulát a hipotalamusszal és az agytörzssel összekötő agyi hálózatokon belül aktív, a delta szorosan kapcsolódik az agy és a test közötti fiziológiai interfészhez.Mi okozza a magas delta hullámokat?

A Delta hullámok rendellenes előfordulása

Fejsérülés, például autóbaleset vagy súlyos esés esetén.
• Méreganyagok, például nehézfémek, peszticidek.
• Kognitív károsodás, amely májbetegség vagy degeneratív agyi betegségek, például demencia vagy Alzheimer-kór következménye lehet.
• A helytelen étrend is generálhat magas delta értéket: a bűnös általában a cukor, a feldolgozott liszt és a gabonafélék.

THETA A théta hullámok (4-8 Hz) különösen fontosak az álmodozásban és az alvásban. A kortikális thétát gyakran figyelik meg kisgyermekeknél, de idősebb gyermekeknél és felnőtteknél is inkább meditatív, álmos vagy alvási állapotokban jelenik meg (de nem az alvás legmélyebb szakaszaiban). Amikor ébren vagyunk, a túlzott thétaszint szétszórt érzést vagy álmosságot okozhat. A bal félteken, a túl sok théta a szervezettség hiányához vezet, míg a jobb oldalon a túl sok théta impulzivitáshoz vezet. A figyelemzavarban szenvedő betegek thétája gyakran inkább az agy elülső részén jelenik meg.

ALPHA Az alfa hullámok (8-12 Hz) a csendes gondolkodás és hasonló meditációs állapotok pillanataiban dominálnak. Az Alfát a „most hatalmának” tekintik, az itt és a jelenben. Ez az agy nyugalmi állapota. Az alfa-hullámok elősegítik az általános mentális koordinációt, a nyugalmat és az éberséget, az elme/test integrációját és a tanulást. Az alfa általában a jobb agyféltekében a legmagasabb, a túl alacsony alfa a jobb féltekében korrelál a negatív viselkedésekkel, például a társadalmi visszahúzódással. Ez a depresszióban szenvedőknél is megfigyelhető, különösen, ha az alfa szintje túl magas a frontális lebenyben. Az alfa az alvás kezdetekor csökken. (Az alfa csökkenés az öregedés normális következménye is.) Amikor az alfa lelassul, és a théta frekvenciája növekszik, ez gyakran a kórosan lelassult, nagy amplitúdójú alfára utal, ami pl. a Parkinson-kórhoz és a kognitív hanyatláshoz köthető. Egy feladat elvégzése és visszajelzés után a jól működő agy megnövekedett alfaszintet mutat. Ez a feladatesemények konszolidációjával, az úgynevezett megerősítési szinkronizálással van összefüggésben. Ez azt jelenti, hogy az agyban az alfa tört, amikor az agy konszolidálja az információkat.

BETA A béta hullámok (12-38 Hz) normál ébrenléti tudatállapotunkat képviselik, amikor a figyelem a kognitív feladatokra és a külvilágra irányul. A béta „gyorshullámú” tevékenység, és akkor dominál, amikor éberek, figyelmesek vagyunk, és problémamegoldó, döntéshozatali és koncentrált mentális tevékenységet folytatunk. Az alacsony béta (12-15 Hz) „gyors üresjárat” vagy töprengő gondolat, a béta (15-22 Hz) magas szintű elkötelezettség és aktív részvétel, a magas béta (22-38 Hz) pedig a rendkívül összetett gondolatok, új tapasztalatok integrálása, nagy szorongást vagy izgalmat is jelenthet. A folyamatos nagyfrekvenciás feldolgozás nem hatékony módja agyunk működtetésének, feszültséghez és ellazulási nehézségekhez vezethet, amennyiben éjszaka jelen van, elalvási nehézségeket okozhat. A béta hullámok általában az agy bal féltekén dominálnak. A jobbi oldali magas béta korrelálhat a mániával.