Az agyhullámok

Az agyhullámok az agy elektromos aktivitását mutatják. A hullámok mintázata különböző tudatállapotoknál más és más. Az agyhullámokat frekvenciák szerint különböztetjük meg.


poszt covid tünetek stressz fáradtság fájdalom
NeXus10 eszközzel mérés

Agyhullámok: rövid összefoglaló. Hatás az agyi funkciókra.

Agyhullámok - hatás az agyi funkciókra
.pdf
Download PDF • 28KB


Delta-hullám 1–3 Hz-es frekvenciájú hullám. Az alvás során a legaktívabb. Gyerekeknél 10 éves korig éber állapotban a delta hullámok kevesebb, mint 10%-ot teszik ki az agyi elektromos aktivitásnak, ami normálisnak számít. Felnőtteknél a túlzott mértékű delta-aktivitás abnormálisnak számít.


Theta-hullám 4–7 Hz-es frekvenciájú hullám. Csecsemő-és kisgyermekkorban alvás előtt és alvás alatt jelentkezik. Felnőtteknél éber állapotban időszakosan, rendszertelenül fordulhat elő, túlzott aktivitása abnormálisnak tekinthető.


Alfa- hullám 8-12 Hz-es frekvenciájú hullám. A relaxált, nyugodt állapotkor domináns. Becsukott szem mellett automatikusan megnő. Amennyiben valaki nem képes lazítani, alfa aktivitása is csökkenhet. Az alfákon belül két csoportot különböztethetünk meg.

LowAlfa 7-9 Hz frekvenciájú hullám. Mikor ez a hullám aktív, az agy vérellátása csökken. Mély meditációkor jellemző frekvencia.

HighAlfa 11-12 Hz frekvenciájú hullám. Ébren figyelő állapotunkban aktív, ilyenkor az agy vérellátása megfelelő. Kiváló frekvencia tanulásnál. Az agykontrollban is erre a hullámhosszra törekszenek.


Béta- hullám 15-40 Hz-es frekvenciájú hullám. Az aktív és éber állapotoknál domináns, mint cselekvéseknél, a feladatok végrehajtásánál, továbbá az öt érzékszervünk által befogadott információk – a látvány, a hang, a szag, az ízlés tapintás – feldolgozásánál.


Három fajta Béta hullámot különböztetünk meg:

SMR- hullám: 13-15 Hz-es frekvenciájú hullám. Kapcsolódik a nyugodt, fókusz állapotához, amikor a lehető legkisebb energiabefektetéssel a legnagyobb koncentrációt tudjuk elérni. Az SMR hullám növelése szinte minden tréningben előfordul.


LowBéta- hullám 15-18 Hz-es frekvenciájú hullám. Éber fókusz állapotban aktív.


HighBéta- hullám 18-40 Hz-es frekvenciájú hullám. A túlzott high béta aktivitás erőteljes stressz jelenlétére utalhat, továbbá túlpörgést, szorongást jelezhet. Minden esteben csökkentjük a magas HighBéta hullámokat.


A felsorolt hullámok egy bonyolult rendszer alapjait képezik, tehát ezeken kívül több hullámot különböztet meg az orvostudomány.