top of page

Az agyhullámok - Alapismeretek - Neurofeedback


Az agyhullámokat, az egymással kommunikáló neuronok tömegeinek szinkronizált elektromos impulzusai állítják elő. Ez minden gondolatunk, érzelmünk, viselkedésünk és mozgásunk gyökere.


Az agyhullámokat a hajas fejbőrre felhelyezett szenzorok segítségével mérhetjük. Az agyhullámok, úgy nevezett sávszélességekre vannak osztva, hogy a funkcióikat könnyebben azonosíthassuk, de leginkább a tudatosság folyamatos spektrumának tekinthető.


A legegyszerűbb hasonlat talán az agyhullámok és a hangjegyek összehasonlítása lehet. Az alacsony frekvenciájú hullámok olyanok, mintha valaki másodpercenként egyszer megütne egy nagydobot, míg a magasabb frekvenciájú agyhullámok inkább egy hegedűhöz hasonlítanak, mely magas hangokat játszik. Mint egy szimfónia; a magasabb és az alacsonyabb frekvenciák összekapcsolódnak és összefüggenek egymással. Az alacsony frekvenciák a delta, a théta és az alfa, a magas frekvenciák az alacsony béta (low beta), a béta, a magas béta (high beta) és a gamma.


Az agy neuronjai képesek elektromágneses jeleket kibocsátani és fogadni a testünkből és a környezetünkből. Az agyhullámaink aszerint változnak, hogy mit csinálunk illetve, hogy mit érzünk.


neurofeedback ergoterápia
Az agyhullámok az agy elektromos aktivitását mutatják. A hullámok mintázata különböző tudatállapotoknál más és más. Az agyhullámokat frekvenciák szerint különböztetjük meg.


A különböző agyhullámok különböző állapotokhoz kapcsolódnak. Amikor a lassabb agyhullámok dominálnak, figyelmetlennek, szétszórtnak és depressziósnak érezhetjük magunkat, de álmatlanságot is okozhat. Amikor a magasabb frekvenciák vannak túlsúlyban, túlzott éberséget vagy szorongást tapasztalhatunk, de rémálmok, túlzott éberség és impulzív viselkedés is előfordulhat.



Delta-hullám A delta hullámok általában a mély alvás közben igazoltan magasak. A meditációban is megjelennek, részt vesznek az automatikus öngyógyító folyamatokban, és kapcsolódnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. A deltahullám aktivitása az öregedésgátló hormonok felszabadulásával is összefügg. Serkentik a melatonin és a DHEA, e két erős öregedésgátló hormon felszabadulását. Tanulmányok kimutatták, hogy ez a kortizol csökkent szintjével is összefügg – a kortizol egy stresszhormon, amely tudományosan, bizonyítottan korrelál a stresszel, és a gyorsabb öregedéssel. A delta hullámok az empátia fejlett állapotát is mutathatják. A legtöbb meditációs gyakorlat célja, a lassabb agyhullámok számának növelése.



Theta-hullám A théta agyhullámok lassú és pihentető agyhullámok, amelyek általában akkor kapcsolódnak hozzánk, amikor alszunk és álmodunk. A théta agyhullámok többnyire a REM fázisban illetve a mély meditációs állapotban fordulnak elő. A théta hullámok lehetővé teszik az intuíciót, a memória konszolidációját és az élénk vizuális képeket. A théta hullámok jelentik a kaput a tanuláshoz és az emlékezethez. A thétában érzékszerveink visszavonulnak a külvilágtól, és a belülről származó jelekre összpontosítanak. Ez ahhoz az állapothoz hasonlítható, amikor meditálunk (ülő helyzetben) és annyira ellazulunk, hogy a végtagjainkat alig érezzük. Továbbá ez az az állapot, amelyet általában csak futólag tapasztalunk, amikor felébredünk illetve elalszunk. A théta állapotban "tároljuk a dolgainkat” a félelmeinket, a zaklatott múltunkat és a rémálmainkat.


Koncentráció és tudatosság. Nem csak jó dolgok kapcsolódnak a thétához. Az ADHD-s pácienseknél gyakran magasabb a théta-hullám aktivitása, ami sok gondot okoz a fókuszálásban, az ebből adódó figyelemzavar megnehezíti, hogy koncentráljunk egy dologra. A théta agyhullámok másik hátulütője szintén depressziós érzést válthat ki, amíg nem lép át a béta vagy alfa tartományba. Az unalom szintén egy gyakori érzés, amelyet a túlsúlyos théta agyhullámok okozhatnak.


Depresszió. Meglehetősen gyakori azoknál az embereknél, akiknél a théta-agyhullám túlsúlyban van. Például, ha étvágytalanságot tapasztal, erősen impulzívvá válik, vagy már nem találja örömét a szokásos tevékenységekben, forduljon szakemberhez. A meditáció segíthet megnyugtatni az agyhullámokat, különösen, ha rendszeresen, napi rendszerességgel végezzük. A meditáció hozzájárul a produktivitás növeléséhez, a kreativitáshoz, a memória javításához és a neuroplaszticitás jó állapotának fenntartásához.



Alfa- hullám Relaxált, nyugodt állapotban domináns. Becsukott szem mellett automatikusan megnő. Amennyiben valaki nem képes lazítani, alfa aktivitása is csökkenhet. Az alfa-hullámok az ébrenlét-alvás ciklus különböző szakaszaiban vannak jelen. A legszélesebb körben kutatott, az ellazult mentális állapot, amikor a páciens csukott szemmel nyugalomban van, de nem fáradt illetve nem alszik. Az alfákon belül két csoportot különböztethetünk meg.

Low Alfa Mély meditációkor jellemző frekvencia.

High Alfa Kiváló frekvencia tanulás közben. Az agykontrollban is erre a hullámhosszra törekszenek.



Béta- hullámok A béta hullámok akkor kiemelkedőek, amikor az agy egy célorientált feladatokon dolgozik, mint például egy fontos esemény megtervezése vagy egy adott problémán való aktív gondolkodás. A béta agyhullámok uralják a normál éber tudatállapotunkat, amikor a figyelem inkább a kognitív feladatokra és a külvilágra irányul. A béta „gyors" hullámnak mondható, amely akkor van jelen, amikor éberek, figyelmesek, problémamegoldásban, ítélkezésben, döntéshozatalban és koncentrált mentális állapotban vagyunk. A folyamatos nagy frekvenciás "munka" nem túl hatékony módja az agy működtetésének, mivel óriási mennyiségű energiát igényel.


Az emberi szervezetnek öt érzékszerve van. Ezek a külső környezeti ingereket dolgozzák fel, mint például fény, hang, hőmérséklet, nyomás, mozgás és kémiai ingerek. A béta hullámok aktív és éber állapotoknál dominánsak, mint cselekvéseknél, a feladatok végrehajtásánál, továbbá az öt érzékszervünk által befogadott információk – látás , hallás , szaglás , ízlelés és tapintás – feldolgozásánál.


A béta agyhullámok további három sávra oszlanak; A Low-Béta töprengésként fogható fel. A béta a legjobban egy olyan aktivitáshoz hasonlítható, amikor kiagyalunk valamit, amikor kitaláljuk, hogy egy fontos dolgot miként csináljunk. A High-Béta rendkívül összetett gondolat, amely új tapasztalatokat, gyakran szorongást, túlzott izgatottságot illetve fokozott izgalmi állapotot jelent.






neurofeedback ergoterápia
NeXus10 eszközzel mérés



Agyhullámok - hatás az agyi funkciókra
.pdf
Download PDF • 28KB

Részletes leírás a neurofeedback vizsgálatról és a kezelésekről: NEUROFEEDBACK


Együttműködő partnerünk a neurofeedback cikk megírásában: BioNeuro Akadémia


BioNeuro Akadémia
BioNeuro Akadémia www.bioneuroakademia.com


225 views
bottom of page