Az öngondoskodás nem klisé

A mai poszt az öngondoskodásról szól. Fontos leszögezni, hogy AZ ÖNGONDOSKODÁS NEM KLISÉ és nem egy különleges vagy hatalmas erőfeszítést igénylő "dolog", viszont kiemelten fontos a testi és lelki egészségünket illetően.


pszichológia neurofeedback

Az öngondoskodás sok apró szokás, amiket kitartóan, de számunkra jólesően ismétlünk az adott körülményektől függetlenül. Hangsúly a jóleső melléknéven, tehát csakis mi érezzük, kívülről nem látható és senki sem szólhat bele, ezért olyan "dolgokat" teszünk amit mi szeretünk és nem amit elvárnak tőlünk hogy megtegyük mert úgy jobb lesz, vagy láttuk másnál, hogy neki jót tett.


Első lépésként nem kell világmegváltó dologra gondolni, ha el akarsz kezdeni jobban gondoskodni magadról. Kezd egy pici aprósággal. Találj magadnak időt amikor nincsen senki körülötted, és ülj le öt percre. Csöndben, vagy zenével, ahogy neked kellemes. Ez már egy jó kezdet.


Tudatosan lazítsd el a válladat, a lábaidat, a pocakodat és a kézfejedet és az ujjaidat is. Utóbbiról a pácienseim meg szoktak feledkezni, pedig igen sok ideg található a kezekben is, csupán hozzá vagyunk szokva, hogy használjuk és folyamatosan megfeszítjük.


Bámulj ki az ablakon, vagy szimplán csak magad elé. Szánj pár percet arra, hogy érezd a testedet és engedd, hogy a gondolatok cikázzanak.


Ezután figyelj. Nagyon figyelj. Befelé, a testedre, a változásokra, amiket ez a nyugalom előidéz. Az öngondoskodás pozitív hatásainak felfedezése, azonosítása az, ami segít a hosszú távú pozitív szokások kialakításában. Ne feledd, ez egy ugyanolyan tanulási folyamat, mint például amikor zongorázni szeretnél megtanulni vagy egy idegen nyelvet szeretnél elsajátítani.


Van, hogy könnyebb, van, hogy nehezebb. A lényeg, hogy kitartóan haladj a célod felé, fokozatos, de rendszeres lépésekkel.


Te mit gondolsz az öngondoskodásról?


Szeretnél több hasonló bejegyzést olvasni? A Facebookon minden nap megosztok motiváló posztokat, híreket és az ergoerápiához kapcsolódó releváns információkat. Csatlakozni az alábbi linken tudsz. Várlak szeretettel!


www.facebook.com/Neurofeedback.Biofeedback