Az írási nehézségek felismerése és sikeres kezelése


Finommotorika - grafomotorika - írásmotorika gyerekeknek

neurofeedback


Egyre több gyereknek van problémája a kézírással: egy nemzetközi felmérés szerint, folyamatosan növekszik az írási nehézségekkel küzdő gyerekek száma. Körülbelül minden második fiú és minden harmadik lány érintett.


A gyerekek írási problémáinak okai éppolyan változatosak, mint egyéniek. A türelem és az empátia kulcsfontosságú a kezelés sikeréhez.


Egy 7 éves kis páciensemről az Édesanya mesélt:

„Anna rendkívüli precizitással és koncentráltsággal ír. nagyon fontos számára, hogy megtartsa a betűformát és a sorelhatárolást, nehogy a tanár javítsa ki. Emiatt nagyon lassan ír. Erősen nyomja le és szorosan fogja a tollat. Anna nagyon gyorsan elveszíti az érdeklődését az írás iránt. Kétségbeesik, amikor egész oldalakat kell megtöltenie betűkkel és szavakkal."


Pár kezelés után az Ergoterápia Praxisban, Anna megtalálta a saját írásritmusát és fokozatosan kialakította saját, könnyen olvasható kézírását.Finommotorika, grafomotorika készségek és írásmotorika: ezek a különbségek.

Aki a gyerekek írási nehézségeivel foglalkozik, az sokféle kifejezéssel találkozik. Mit jelent pontosan a finommotorika, a grafomotorika készségek és az írásmotorika? És pontosan mik a különbségek? A finommotorikus készségek közé tartozik az egyes testrészek célzott mozgása és koordinációja. Ez lehet az ujjak és lábujjak vagy a kéz és a láb mozgása, de az arc és a száj mozgása is.


neurofeedback figyelemzavar


A finommotorika megfelelője a megfelelő nagymozgásos készségek. Ezek a nagyobb izomcsoportok mozgására vonatkozik, mint például a karok, lábak és lábfejek koordinációjára. A finommotorika kizárólag a nagymozgások fejlesztése után alakulhat ki. Néha a nagymozgásos motoros készségek kezelése a finom motoros készségek javulásához is vezethet.


A gyerekek általában még csecsemőkorukban kezdik el tanulni a finommotorikát. A fejlődés azonban mindig egyéni és különböző ütemű. Természetesen a játék fejlesztheti a finommotorikát, de az is kulcsfontosságú, hogy ezt a fejlődést ne terheljük túl sok gyakorlattal, és ezzel ne akadályozzuk a gyermek természetes fejlődését. Körülbelül három éves koruktól kezdenek a gyerekek festeni és rajzolni. A következő néhány évben ez egyedi vonalvezetést és írástípúst fog eredményezni.


A finommotoros készségek pl. a következő tevékenységeket foglalják magukban:

Tárgyak megfogása, forgatása

Könyv lapozása

Rajzolás és festés

Ollóval vágás

Cipő bekötése


Ezek a tevékenységek a nagymozgások részét képezik:

Egyensúly megtartása

Kúszás

Mászás

Futás

UgrásA jó finommotorikus és grafomotoros készségek érdekében gyermekének bizonyos készségekre van szüksége. Ide tartozik a térérzékelés, ülésben a megfelelő testhelyzet tartása, a toll megfelelő tartása, a kézi érzékelés és még sok más. Az írás megtanulásához a motoros készségeknek és az észlelésnek együtt kell működnie. Hasonlóképpen, a gyermeknek differenciált finommotorikus készségekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy megtanulja ezt az összetett teljesítményt. A gyermek ezen készségei kerülnek fejlesztésre az ergoterápiában.A motoros készségek életkornak megfelelő fejlesztésének a segítése

Bármi legyen is az oka a kiegyensúlyozatlan mozgásoknak, gyermeke önbizalma közép- és hosszú távon megsérülhet. Ezért mindig ésszerű és bölcs dolog, a tényleges ok végére járni. Évek óta foglalkozom fejlődésben lévő gyerekekkel, segíthetek a kezdeti diagnózis felállításában. Ezt követően más szakorvosokkal közösen konkrét diagnózist lehet felállítani és szükség esetén a tüneteket kiegészítő terápiával kezelni.


neurofeedback


Grafomotoros készségek: meghatározás és magyarázat

A grafomotoros készségek a finommotorika részeként értelmezhetők. Vagy másképp fogalmazva: egyetlen grafomotoros képesség sem fejlődhet finommotorika nélkül. A grafomotoros készségek meghatározzák azokat a technikai, motoros folyamatokat, amelyekre gyerekeknek és felnőtteknek szükségük van az íráshoz, festéshez vagy rajzoláshoz. Általános szabály, hogy nem tesznek különbséget másolás, betűrajzolás vagy önálló írás között.


Leegyszerűsítve, a grafomotoros készségek azt jelentik, hogy helyesen fogjuk a tollat, és így differenciált, ritmikus írásmozdulatot hajtunk végre. Tehát a grafomotoros készségek közé tartozik az íróeszköz kézi technikája, valamint a szem és a kéz mozgásának összehangolása. A gyermek grafomotoros fejlődése 18 hónapos kor körül kezdődik. Egy első grafomotoros "akció" lehet például kézbe venni egy színes ceruzát és firkálni vele. Az írásmotorikus készségekkel ellentétben a grafomotoros készségek nem foglalkoznak azzal, hogy pontosan mely mozgások segítik elő az írást.Írásmotorika: meghatározás és magyarázat

Az írásmotorika terén a hangsúly az írásnak kedvező mozgássoron van. Az írásmotorikus készségek feltárják és leírják, hogyan működik a legjobban a kézi grafikus rajzolás vagy a gyors írás. Különböző egyéb tudományágak is találkoznak az írásmotorika terén: ide tartozik az agykutatás, valamint a neuro- és tanuláspszichológia, de a pedagógia és az írásergonómia is.


Az írásmotorika legfontosabb célja az olvasható, hatékony és gördülékeny kézírás. Az egyenletes írási ritmus és az állandó írási sebesség könnyebbé teszi a kézírást, fontos hogy a gyermek írás közben ne fáradjon el. Így tud kialakulni fokozatosan az egyéni kézírás és írás közben a gyermek kifejezetten a megírandó szöveg tartalmára koncentrálhat.Minden mindennel összefügg

A finommotorikát, a grafomotoros készségeket és az írásmotorikát nehéz egyértelműen megkülönböztetni, a mozgássorozatok egyedi definíciói egymásba folynak. Ha a gyereknek írási problémái vagy egyéb finommotorikus nehézségei vannak, pl. az íróeszköz megfogásnál vagy festésnél, akkor ennek az oka akár a nagymozgás "részben" keresendő.


Fontos tapasztalt szakértőkre támaszkodni a terápiában. Az ergoterapeuták kiválóan képzett és a kézterápia speciális képzettségű szakembereként ismerik a test fortélyait, ily módon specifikusan tudnak diagnosztizálni és a mozgássorozatokkal kapcsolatos problémákat kezelni .Fokozódnak a finommotorikus rendellenességek

Miért nem tudnak írni a gyerekek? Gyakoribbak a gyerekek írási problémái? Milyen szerepe van ebben a tableteknek vagy más eszközöknek? A tény az, hogy egyre több gyerek küzd írási problémákkal. A tanárok is megerősítik ezt a benyomást: felmérések szerint, 86% véli úgy, hogy a diákok kézírása romlott. A középiskolások mindössze 40%-a tud nehézség nélkül 30 percnél tovább írni.


A járvány idején az otthon oktatás nem feltétlenül kedvezett ennek a fejlődésnek: Ebben a helyzetben, amely már sok család számára megterhelő volt, a legtöbb szülő számára nagy kihívást jelentett, hogy megtanítsa gyermekét írni. Tehát pl. a hibás mozdulatsorok az egyes betűk megtanulásakor kontraproduktívak lehetnek. A gyerekeknek saját maguknak "felül kell írják" ezeket a helytelenül rögzült mozgásokat, és újra meg kell tanulniuk írni. A legtöbb esetben ez a legnehezebb feladat.Hogyan vehetjük észre a problémát?

A gyerekek panaszkodnak a kezük fájdalmáról, vagy ha általában sokkal tovább tart a házi feladat elkészítése, mint más gyerekeknek. Az írás gyakran nehezen vagy egyáltalán nem olvasható. Bár a gyerek valóban elsajátítja a tanultakat, mégis rossz jegyeket kap az olvashatatlan kézírás miatt. Ez csak két helyzet a sok közül, amelyek írási problémákra vezethetők vissza.


Az írási problémáknak különböző hatása van és sokféleképpen nyilvánulnak meg. Ez nemcsak az iskolai teljesítményre van hatással, hanem a gyerekek önértékelésére is. Sok lány és fiú szenved, amikor úgy érzi, hogy fejlődésében lemarad társaitól.A szülők a következő kritériumok alapján azonosíthatják a rossz kézírást:

A kis- és nagybetűk helytelen formában jelennek meg.

A betűformák változnak illetve nem állandóak.

A betűk alapformái (például oválisok vagy hurkok) túlságosan hajlottak vagy megtörtek.

A betűkapcsolatok túl közel vagy túl távol vannak egymástól.Az írászavar lehetséges okai

A toll túl merev vagy görcsös tartása, a túl erős papírra nyomás vagy az ujjmozgások koordinációjának hiánya. Az írási problémák sokféle megnyilvánulási formát mutathatnak.


Elvárás az iskolákban és a család részéről, hogy a gyerekeknek a lehető legszebben és legpontosabban kell írniuk. Ez különösen az írásproblémákkal küzdő gyerekek esetében vezethet ahhoz, hogy a gyerekek még feszültebbek legyenek, és kételkedjenek saját képességeikben.


Másrészt hasznosabb lenne, ha nagyobb teret adnánk a gyerekeknek és az írásuknak, a szó szoros értelmében. Ha a gyermek "nagy formátumban" értsd formailag nagy betűkkel ír egy nagy felületre, például egy A3-as papírlapra, akkor "több hely marad a betűknek" mint egy apró kis füzetben. A gyermek úgy érzi, hogy nagyobb a "játszótere", nagyobb felhasználási felülete van. Gyakran az is segít, ha ujjal írja a betűket. Megfigyelhető, hogy a mozdulatok ezután lazábbak és gördülékenyebbek lehetnek.A legfontosabb kérdések és válaszok a finommotorikáról, a grafomotoros készségekről és az írásmotorikáról.


Hogyan fejleszthetem a gyermekem finommotorikáját?

Minél többet mozognak játékosan a gyerekek, annál jobbak a feltételek a nagymozgáshoz és ezáltal a finommotorika teljesen természetes vagy önálló fejlesztéséhez. A finommotorika célzott fejlesztéséhez minden kézi mozgás javasolt. Ide tartozhat az összes klasszikus: az olló és a papír kézművesség, a gyurmázás, a festés és a modellezés vagy akár a sütés.


A finommotorika fejlesztéséhez a gyöngyfűzés, a szövés, a kirakós játékok is hozzájárulhatnak. A finommotorika késleltetett fejlődésének oka lehet a helytelen üléshelyzet is. Ha a nehézségek továbbra is fennállnak, mindenképpen konzultáljon szakemberekkel.Hogyan fejleszthetem gyermekem írásmotorikus készségeit?

Sok esetben már csak néhány gyakorlat vagy a helyes ülő testtartás javíthatja a gyermek kézírását. A szülőknek azonban gyakran nehéz azonosítani a "rossz" kézírás pontos okait. Sok esetben a szülők vagy az iskola "túlzott nyomása" ellenkező hatást válthat ki. A gyerekek ekkor stresszesnek érzik magukat, és egy belső blokádba kerülnek. Az olyan szakértők, mint egy ergoterapeuta, magas fokú empátiával, célzottan és nyugodtan tudnak segíteni az írászavarral küzdő gyereknek, de a szülöket is hasznos tanácsokkal tudják támogatni, az otthoni gyakorláshoz.Hogyan ismerhetem fel a motoros fejlődési rendellenességet?

Tipikus jelei a (még) nem kifejlett motoros készségeknek pl. hogy a gyermek nehezen jár vagy fut, többet botladozik vagy nagyon gyakran ejt le tárgyakat. A motoros képességek e nem megfelelő fejlődésének azonban nem kell feltétlenül mozgásfejlődési zavarban lennie. Egyes gyerekek neurológiai rendellenességekkel küzdenek, és nem tudják megfelelően fejleszteni kognitív képességeiket. Mások nem képesek önállóan fejleszteni motoros készségeiket, mint a többi gyerek, pl. a hallás- vagy látáskárosodásuk miatt. A természetes érési folyamat sok esetben azt is biztosítja, hogy a mozgászavarok maguktól megszűnjenek.Amennyiben Ön úgy érzi, hogy gyermeke motoros készségei nem megfelelelően fejlődnek, kérjen időpontot egy ergoterápia felmérő tesztre illetve egy neurofeedback vizsgálatra. Az Ergoterápia Praxisban a neurológiai alapvizsgálatok után, a szülövel egyeztetve további célzott vizsgálatokat tudunk végezni, fókuszálva például a finommotorikára vagy az írásmotorikára.Kérjen időpontot e-mailben, a rehab@ergoterapeuta.hu illetve telefonon a 06.30.123.77.60 telefonszámon.