top of page

A természet nyugtató ereje - természetes gyógyszerek - biofeedback és neurofeedback



pszichológia biofeedback neurofeedback
A természet nyugtató ereje - természetes gyógyszerek - biofeedback és neurofeedback

Ha nyitott vagy a „természetes gyógyszereket” illetően, most nem csak a biofeedback és neurofeedback kezelésekre gondolok, alább egy összeállítás ami segíthet. A rengeteg elérhető étrendi és életmódbeli beavatkozáson kívül számos tápanyag és gyógynövény is elérhető, amelyek megnyugtatják az idegrendszert és táplálják a stresszes testet és lelket.


Íme a 8+1 kedvencem:


Magnézium:

Amikor szorongsz, a szervezet aktívan eltávolítja a magnéziumot. A magnéziumhiány viszont még több stresszhormon felszabadulásához vezet. A magnéziumhiány hátrányosan befolyásolja a serkentő neurotranszmittereket, például a szerotonint és az acetilkolint és a stresszhez kapcsolódik. A magnézium, a B-vitaminok, a C-vitamin és a cink szükségesek a stresszválasz szabályozásához, úgymint a neurotranszmitterek termeléséhez.


+1 Ezenkívül a magnézium-biszglicinát is számos előnnyel jár. Csökkenti a fizikai feszültséget, és a szervezetnek neurotranszmitterek, például szerotonin termeléséhez is szükséges. Ezenkívül a magnézium-biszglicinát a magnéziumot glicinnel kombinálja, lehetővé téve a magnézium gyorsabb és alaposabb felszívódását (a magnézium más formáihoz képest), ami jobb szorongáscsökkentő előnyöket biztosít. További bónuszként a glicin növelheti a nyugalom érzését is.


A magnéziumhiány gyakori, különösen a stresszes és szorongó embereknél, ezért fontold meg a magnézium-biszglicinát kiegészítéséről, hogy biztosan megkapd, amire szükséged van.


Kiegészítés: a magnéziumnak több típusa létezik, a leggyakoribbak az aszpartát, citrát, laktát, klorid, oxid, szulfát, L-treonát, malát és a glicinát. A magnézium-glicinát, L-treonát és -malát tartalmú készítmények az újabb termékek közé tartoznak, hatékonyabban szívódnak fel, és kevésbé okoznak hasi diszkomfortot, ugyanakkor drágábbak is. A porállagú magnézium-citrátot könnyű beszerezni, jutányos az ára, és mivel gyorsan feloldódik a vízben, elfogyasztása egyszerű. Fontos: bizonyos magnéziumtípusok hashajtó, savmegkötő hatást fejthetnek ki egyeseknél, erre is célszerű ügyelni a választásnál. A magnéziumot a legjobb evés közben bevenni, így elősegítjük a felszívódását, és minimalizáljuk a hasi diszkomfort kialakulásának esélyét is



Glicin:

Elősegíti az idegrendszerre gyakorolt ​​gátló hatást. Ez az aminosav különösen előnyös az alvásminőség javításában. Mivel a szorongás gyakran megzavarja az alvást, és a rossz alvás a szorongás elsődleges kiváltó oka, a jó éjszakai alvás nagyban hozzájárul a szorongás csökkentéséhez.


B vitaminok

Az adrenalin neurotranszmitter és a kortizol mellékvese hormon a stressz elsődleges hajtóereje a szervezetben. Mindkettő szintéziséhez B-vitaminokra van szükség, a szorongás ezért növeli a szervezet e vitaminok iránti igényét.


B-vitaminokra is szükség van ahhoz, hogy az agy számos kulcsfontosságú szorongásoldó neurotranszmittert termeljen, mint például a dopamin, a szerotonin és a gamma-aminovajsav (GABA).


A B-komplex szedésével támogathatja szervezetét a fokozott stressz idején, miközben nyugtató agyi vegyi anyagok termelését.



Cink

Ez a tápanyag nélkülözhetetlen a szorongással összefüggő stresszválasz modulálásához. A cinkszint a generalizált szorongásos zavarban szenvedőknél hiányosak. Az akut stressznek való kitettség megnöveli a cinkszükségletet, ha az étrendünkben nincs elegendő cink, hiány alakulhat ki.



Golgotavirág

Ez a gyógynövény fantasztikusan növeli a GABA fő szorongásoldó neurotranszmitter aktivitását, és mindezt anélkül, hogy álmosságot okozna.



Ziziphus

Ez a gyógynövény gátolja az agyban a stressz során fellépő túlzott stimulációt; csillapítja a szorongást, frusztrációt és ingerlékenységet, és elősegíti az alvást.



Kava

Ez a gyógynövény nyugtatja az idegrendszert, miközben gyógynövényi izomlazítóként is működik. A káva és a golgotavirág szinergikusan működnek együtt, ezért ezeket általában gyógynövényes formulába is lehet kapni. Különösen hasznos azoknak, akiknek izomfeszülést éreznek a stressz miatt, pánikrohamot tapasztalnak, és éjszaka nem tudnak aludni. Az izomfeszülés kezelésére az EMG biofeedback-re esküsznek a pácienseim.



Withania - álombogyó

A szorongás aktivizálja az idegrendszert, hogy harcba szálljon. Napokig tartó szorongás után az idegrendszer megrekedhet ebben a stresszes állapotban, és a legjobb próbálkozások ellenére sem tud természetes módon megnyugodni. Az álombogyó egy hihetetlen gyógynövény, amely táplálja és helyreállítja a természetes stresszválaszt azáltal, hogy csökkenti a gyulladást, támogatja a mellékveséket és csökkenti a stresszhormonok, például a kortizol termelését. Ez a gyógynövény erősen ajánlott szinte mindenkinek, aki folyamatosan kimerültnek és fáradtnak érzi magát.


Megjegyzés: ha olyan gyógyszereket szedsz, mint például a benzodiazepinek, melyek csökkentik a szorongást, ne aggódj, vannak olyan gyógynövények, amelyek biztonságosan használhatók gyógyszerek mellett. Mindig konzultálj a kezelő orvosoddal, hogy megbizonyosodj arról, hogy a természetes gyógyszerek biztonságosak a gyógynövényes gyógyszerekkel együtt.



Remélem, hogy hasznos volt a cikk, és köszönöm, hogy elolvastad.


Ha tetszett a cikk, küld el a barátaidnak, szeretteidnek, hogy ők is értesüljenek a leírt természetes kezelések lehetőségéről.



105 views
bottom of page