A nagyagy: isten hozott a vezérkarban!


A gondolkodás központja a homlok mögött található.


poszt covid neurofeedback biofeedback
Az emberi agy

Az agykéreg mindkét felét négy-négy, mély barázda által határolt terület veszi körül, amelyeknek megvan a konkrét feladatuk. A koponya hátsó oldalán található például a nagyszirti lebeny, amely túlnyomórészt a látásért felel, míg az oldalt, a fül körül lévő temporális lebeny a hallásért és a beszédértésért (utóbbi csak a bal oldalon). Az érzelmek szabályozása és azok testre gyakorolt hatása is fel van osztva. A fejtető mögött lévő falcsonti lebeny az érzékeléssel, a térbeli tájékozódással és az akaratlagos mozgással foglalkozik. Az úgynevezett felsőbb agyi funkciók, mint a tudatos és az elvont gondolkodás, a homlok mögött található frontális lebenyben bontakoznak ki - pontosan ott ahová ösztönösen tesszük a kezünket, amikor gondolkodóba esünk.


A sikeres élet szempontjából döntő fontosságú az agy prefrontális kéregnek nevezett része. Ez van a legszorosabb kapcsolatban az önismerettel és az öntudattal, ugyanis ez a terület észleli az érzéseket. Ezenkívül a prefrontális kéreg irányítja a koncentrációt és az akaraterőt. Gondoskodik arról, hogy az ember ne legyen teljesen kiszolgáltatva a különféle hatásoknak és ösztönöknek, hanem képes legyen bizonyos célok érdekében féken tartani őket.


A fegyelmezett döntések rengeteg energiát emésztenek fel.

A prefrontális kéregnek van a leghosszabb időre szüksége ahhoz, hogy megfelelően kifejlődjön. Ca. a 18. és a 24. hónap körül lesz "online", és csak a pubertás korra fejlődik ki teljesen. Ez alatt az igen hosszú fejlődési idő alatt különösen érzékeny a zavarokra. Számos pszichés probléma oka - pongyola megfogalmazással - az erőtlen prefrontális kéregben keresendő.Szeretnél több ilyen érdekességet olvasni? Csatlakozz a Facebook zárt csoporthoz, ahol kérdéseket is fel tudsz tenni és a terápiás kezelésekről is részletes leírást találsz.


A csatlakozáshoz klikk IDE.
Forrás: www.tudatosagy.hu és Neurofeedback

Meike Wiedemann, Kirsten Segler