top of page

A kávé hatása az idegrendszerre


Miért kérem az állapotfelmérésre érkező pácienseket, hogy a vizsgálat előtt ne igyanak kávét? Miért vagyunk néha fáradtak a kávé elfogyasztása után?


neurofeedback biofeedback

Figyelembe véve az idegrendszerre való hatást, két fajtát különböztetünk meg: egész kávébabból, és őrölt kávéból készült italokat. A kávébab kérge koffeint tartalmaz, amely alkaloidos tónusú, ez okozza a felélénkülést a kávé fogyasztásakor. A kávébab belsejében egy másik alkaloid is található, a teobromin.


Az instant kávé a kávébab belsejéből készül. Amint megisszuk a kávét, mindkét alkaloid behatol a testünkbe, azonban nem egy időben fejtik ki hatásukat. Először a koffein, ami a tonizáló hatást okozza, fejti ki a hatást. 25 perc múlva kezd el hatni a teobromin.


A koffein hatására összehúzódnak az erek, a vérnyomás emelkedik, és van egy enyhe vízhajtó hatása. Cirka fél óra elteltével álmosság tör ránk, ami miatt kényelmetlenül érezzük magunkat. A teobromin hatására a vérnyomás csökken, a veseműködés emelkedik. Elkerülése érdekében érdemes kávézás után elfogyasztani egy pohár vizet.


Az instant kávé csak a kávébab belsejét tartalmazza, a koffein tartalma nem haladja meg a 10%-ot. Kevésbé tónusos fázisai vannak, vagy egyáltalán nincsenek, míg az álmosság érzete még nagyobb. Ha nagyon álmos leszel tőle, válassz inkább az egész kávébabból készült kávét. Az instant kávé előtt érdemes vizet inni, hogy megakadályozzuk az álmosságot.


Ha minden nap fogyasztunk kávét, akkor az fokozatosan elveszti ízének a varázsát. A víz megtisztítja az ízlelő receptorainkat, így a kávé íze finom marad.


Ha aggódunk a megnövekedett vérnyomás miatt, amelyet a kávé okoz, akkor próbáljuk inni egy kis vizet, mert az hígítja a koffein hatását, és a feszültség visszatér a normális szintre.



169 views
bottom of page