top of page

A gondolataid formálják az idegrendszeredet


Kedves Olvasó! Mielőtt elmerülsz a cikkben, előzetesen szeretném kiemelni, hogy a leírtak különböző tanulmányok eredményei és sok kutatás végeredménye alapján íródott. Próbáltam közérthetően és érdekesen fogalmazni, több cikkben közzétett információt felhasználni. A forráslista a bejegyzésem végén olvasható.

pszichológia biofeedback neurofeedback
Ami az elméden keresztül áramlik, az agyadat állandóan átformálja.

A tested minden nap minden percében fizikailag reagál, szó szerint változik, válaszul az elméden átfutó gondolatokra. De mégis hogyan változtatják meg a gondolataid az agyadat, a sejteket és a géneket?

Ha valamire gondolunk, az agyunk neurotranszmittereket, ún. kémiai hírvivőket bocsájt ki, amelyek lehetővé teszik számára, hogy kommunikáljon önmaga egyes részeivel és az idegrendszerünkkel.


A neurotranszmitterek gyakorlatilag a szervezet összes funkcióját szabályozzák, a hormonoktól az emésztésen át a boldog, szomorú vagy stresszes érzésekig.


A gondolatok önmagukban javíthatják a dolgokra való rálátást, a vitalitást és az erőnlétet. Az elvárások és a tanult asszociációk megváltoztatják az agy kémiáját és áramköreit, ami valódi fiziológiai és kognitív hatást eredményez, mint például kevesebb fáradtság, alacsonyabb immunrendszeri reakciók, emelkedett hormonszintek és csökkent szorongás.


Minden gondolatod neurokémiai változásokat okoz, néhány csupán átmenetit, de néhány viszont tartósat. Például, amikor az emberek tudatosan az öröm érzésre fókuszálnak, rengeteg jutalmazó neurotranszmittert kap az agyuk, mint például a dopamin, és általános éberséget és felüdülést tapasztalnak az elméjükben, valószínűleg a megnövekedett neurokémiai noradrenalinnal is összefüggésben.


Ami az elméden keresztül áramlik, az agyadat állandóan átformálja. Gondolj úgy az elmédre, mint az információ mozgására az idegrendszereden keresztül, ami fizikai szinten az összes ide-oda áramló elektromos jel, melyek többsége a tudatos percepció alatt történik. Ahogy a gondolat áthalad az agyon, a neuronok a kezelt konkrét információk alapján jellegzetes módon tüzelnek, és az idegi tevékenység ezen mintái megváltoztatják az idegi struktúrát.


Az agy legtöbbet "használt" régiói új kapcsolatokat kezdenek kialakítani egymással, és a meglévő szinapszisok, az idegsejtek közötti kapcsolatok, amelyek nagyobb aktivitást tapasztalnak, megerősödnek, érzékenyebbé válnak, és több receptort kezdenek építeni. Új szinapszisok keletkeznek.


Ennek egyik példája a jól ismert londoni taxisofőr - tanulmány, mely kimutatta, hogy minél hosszabb ideig vezetett valaki taxit, annál nagyobb volt a hippokampusza, az agynak a vizuális-térbeli memóriában részt vevő része. Agyuk szó szerint "kibővült", hogy megfeleljen a londoni utcák szövevényes navigációs kognitív igényeinek. A kutatások azt is bebizonyították, hogy a meditáció számos jótékony hatással van az agyra, illetve, hogy a meditáció ténylegesen mérhető eredményeket produkál.


A gondolat egy elektrokémiai esemény, amely az idegsejtekben játszódik le, és fiziológiai változások sorozatát idézi elő. Testünk minden sejtjén ezer meg ezer receptor található. Mindegyik receptor egy peptidre vagy fehérjére specifikus.


Ha például haragot, szomorúságot, bűntudatot, izgatottságot, boldogságot vagy idegességet érzünk, minden egyes érzelem felszabadítja a saját neuropeptid-hullámát.


Ezek a peptidek a testen keresztül áramlanak, és kapcsolódnak azokhoz a receptorokhoz, amelyek megváltoztatják az egyes sejtek egészének szerkezetét. Ez akkor válik érdekessé, amikor a sejtek valójában osztódnak. Ha egy sejt többször volt kitéve egy bizonyos peptidnek, mint a többinek, akkor az osztódása során keletkező új sejtben több lesz az adott peptidhez illeszkedő receptor. Hasonlóképpen, a sejtnek kevesebb receptora lesz a peptidekhez, amelyeknek anyasejtje/testvérsejtje nem volt olyan gyakran kitéve.Összefoglalva: ha a sejtjeidet a negatív gondolatokból eredő peptidekkel bombázod, akkor szó szerint úgy programozod a saját sejtjeidet, hogy a jövőben több hasonló negatív peptidet kapjanak. Ami ennél még rosszabb, hogy ezáltal csökkented a pozitív peptidek receptorainak számát a sejteken, így hajlamosabbá válsz a negativitásra, ergo a visszatérő negatív gondolatokra, szorongásra...


Ne csüggedj, most jön a jó hír. Körülbelül kéthavonta minden sejt cserélődik. Tehát, leegyszerüsítve; átprogramozhatod a pesszimista sejtjeidet, hogy optimistábbak legyenek azáltal, hogy pozitív gondolkodási gyakorlatokat alkalmazol, mint például a segítő beszélgetések, a mindfulness, neurofeedback és biofeedback.


Minden gondolatoddal a géneidhez beszélsz. Az epigenetika gyorsan fejlődő területe azt mutatja, hogy aki vagy, az az életedben veled történt dolgok eredménye, amelyek megváltoztatják a génjeid működését. A gének valójában élettapasztalattól függően kapcsolnak be vagy ki, a génjeid és az életmódod pedig visszacsatolási hurkot alkotnak, egymásra visszahatnak.


Az életed nem változtatja meg azokat a géneket, amelyekkel születtél. Ami változik, az a genetikai aktivitásod, vagyis a fehérjék, enzimek és egyéb kémiai anyagok százai, amelyek szabályozzák a sejteket.


A génmutációknak körülbelül 5 százaléka az egészségügyi problémák közvetlen oka. A gének 95 százaléka olyan rendellenességekhez kötődik, amelyek befolyásoló szerepet töltenek be, amelyek az élettényezőktől függően így vagy úgy befolyásolhatók. Természetesen ezek közül sok nem áll a te irányításod alatt, például a gyermekkori események, de vannak olyanok is, mint az étrend, a testmozgás, a számodra megfelelő légzésritmus, a stresszkezelés és az érzelmi állapotok. Az utolsó két tényező közvetlenül a gondolataidtól függenek.


A biológiád nem határozza meg a sorsodat, és nem a genetikai felépítésed irányít. Viszont a genetikai aktivitásod nagymértékben meghatározza a gondolataidat, az attitűdödet és észleléseidet. Az epigenetika arra mutat rá, hogy az észleléseid és gondolataid irányítják a biológiádat, ami úgymond téged helyez a vezetőülésbe.


Az epigenetika lehetővé teszi, hogy az életmódbeli döntéseket közvetlenül a genetikai szintre lehessen vezetni, és megdönthetetlennek bizonyítja az elme-test kapcsolatát. Ugyanakkor az epigenetikai kutatások azt is hangsúlyozzák, hogy mennyire fontosak a pozitív mentális öngondoskodási gyakorlatok, mivel közvetlenül befolyásolják testi egészségünket.


A biofeedback, legyen az HRV vagy EMG és a neurofeedback kapcsolatba hoz az elme-test rendszer forrásával, így gondolataidnak közvetlen hozzáférést biztosítanak a jótékony genetikai tevékenységhez.


Használd a gondolataidat!


Sokkal nagyobb hatalmad van, mint valaha hitted. Igenig befolyásolni tudod a fizikai és mentális valóságodat. Tested felismeri a gondolkodásmódodat – egészen a genetikai szintig, és minél jobban fejleszted a mentális pozitív szokásaidat, a kiegyensúlyozott légzéstechnikát, az izmaid tudatos elengedését a begörcsölés helyett, annál kedvezőbb választ kapsz a testedtől.


Nem tudod ellenőrizni, hogy mi történt a múltban, ami alakította a mai agyadat, programozta a sejtjeidet, és bizonyos gének bekapcsolását idézte elő. Azonban ebben a pillanatban és a jövőben megvan az erőd, hogy megválaszd a nézőpontodat és a viselkedésedet, ami megváltoztatja idegrendszeredet, a sejtjeidet és a génjeidet.Ha szeretnél egy konzultációt a biofedback és neurofeedback terápiás kezelésekről, keress bátran az alábbi elérhetőségeken:


E-mail: rehab@ergoterapeuta.hu

Tel.: 06307712377060Köszönöm a figyelmet!


Ha tetszett a cikk, küld el ismerőseidnek szeretteidnek, hogy minél több emberhez elérjen az információ és a biofeedback - neurofeedback kezelések lehetősége.


A RÓLAM menüpontban bővebben olvashatsz a szakterületeimről és a praxisomban elérhető terápiákról.
Források:

https://www.scientificamerican.com/article/your-thoughts-can-release-abilities-beyond-normal-limits

https://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2015/02/09/7-ways-meditation-can-actually-change-the-brain/#79e65d4c7023 https://www.highexistence.com/thoughts-program-cells

https://www.scientificamerican.com/article/london-taxi-memory

https://thebestbrainpossible.com/its-all-in-your-mind

https://www.nature.com/articles/npp201081bottom of page