A fájdalom és a fájdalmat befolyásoló tényezők„A fájdalom aktuális vagy potenciális szöveti károsodással együtt járó kellemetlen élmény. Szubjektív tudattartalom, amely rendelkezik szenzoros, kognitív és affektív komponenssel.”poaszt covid szindróma stressz fájdalom migrén
Biofeedback Neurofeedback

Szerepe elengedhetetlenül fontos az életben maradáshoz, hiszen jelzi a veszélyes helyzeteket, azonban miután betöltette a figyelemfelhívó szerepét, fontos a csillapítása, mert az általa elindított stressz reakció megterheli az emberi testet és lelket.

A fájdalomérzet objektíven nem mérhető. A megélése, a fájdalomra adott reakció nagymértékben függ az érintett neveltetésétől, fájdalomra vonatkozó vélekedésétől, társadalmi szociális helyzetétől, aktuális pszichés és fizikai állapotától. Nincs meghatározott idegrendszeri központja, hanem többszörös kapcsolatrendszer hálózatról beszélhetünk, melyet a szakirodalom fájdalom neuronmátrixnak nevez.


A testet érintő direkt fájdalominger megléte nélkül is aktiválódhat a neuronmátrix.

Felismerésének kognitív szabályozása a figyelem, az előzetes elvárások és az újraértékelés befolyásolása útján történik. Ezek határozzák meg a fájdalomészlelést, és szerepük lehet a placebo hatás és a krónikus fájdalom szindrómák kialakulásában.A figyelem befolyásolhatja a fájdalomnak a felismerését, segítheti a lokalizációját és feldolgozását. A személyiségfejlődésünk során tapasztalt elvárásaink is befolyásolják a fájdalom észlelést. Már a fájdalmat jelző szignálra is a fájdalomhálózatban aktivitás növekedés tapasztalható.


A fájdalominger nagyságától függetlenül befolyásolja az elvárás a fájdalomérzet nagyságát. Kísérletben kimutatták, hogy azonos ingerre, alacsony fájdalom elvárásúak alacsonyabb fájdalomintenzitást jeleztek, mint a magas fájdalom elvárású alanyok. Továbbá alacsonyabb intenzitású fájdalom elvárás esetén kevésbé erős élményt okozott a nagyobb inger. A fájdalom a veszélyes helyzeteket jelzi, melynek mértéke attól függ, hogy az egyén mennyire érzi fenyegetettnek magát az adott helyzetbe, van-e lehetősége vagy eszköze, hogy megbirkózzon a szituációval. Amennyiben az illető úgy ítéli, hogy van választása az adott helyzetben, a fájdalomérzet kontrollálható. Képes újraértékelni a veszély mértéket, a fájdalomélménye változhat. Amennyiben nem képes erre, visszavonul és passzívvá válik.

Tudatosságunkkal felül tudjuk írni a fájdalom érzetet.

A biofeedback és neurofeedback rendszerrel képesek vagyunk hatni erre a rendszerre és jótékonyan befolyásolni a fájdalomérzetet. Segít az idegrendszer harmonizálásba, mely segítségével tovább tudjuk csökkenteni a kellemetlen tüneteket.