31 lenyűgöző tény az emberi agyról31 lenyűgöző tény az emberi agyról (a tudomány jelenlegi állása szerint).


1. Egy átlagos agy nagyjából 2%-a a teljes testsúlynak, de a szervezet energia- és oxigénbevitelének legalább 20%-át felhasználja.


2. Agyunk 73%-ban vízből áll. Figyelmünkre és memóriánkra már csupán egy 2%-os hidratációban történő csökkenés negatív hatással lesz.


3. 90 percnyi izzadás átmenetileg olyannyira csökkentheti az agy méretét, mint egy teljes év alatt történő öregedés.


4. Agyunk nagyjából 1,3 kg és száraz súlyának 60%-a zsír. Ez tehát testünk legzsírosabb szerve.


5. A test koleszterinjének 25%-a az agyban található. A koleszterin nélkülözhetetlen eleme minden agysejtnek. Elegendő mennyiségű koleszterin nélkül az agysejtek meghalnak.


6. A csecsemők gyors mértékben növekvő agytérfogatuk okán rendelkeznek testükhöz viszonyítva nagy koponyával. Egy két éves gyermek agyának mérete egy felnőtt agyának 80%-ával egyenlő.


7. Az agy fejlődése nem zárul le tizenéves korban. Az agy nagyjából 25 éves kor körül ér el végleges és teljes mértékben érett formájához.


8. Az információ az agyban 1,5 és 400 km/h sebesség közt mozog.


9. Az agy nagyjából 12-25 wattnyi elektromosságot hozhat létre. Ez elég egy alacsony energiafogyasztású LED lámpa áramellátásához.


10. Egy átlagos agy körülbelül 50.000 gondolatot generál egy nap folyamán. Viszont sajnos a legtöbb embernél a gondolatok 70%-a negatív.


11. Egyetlen másodperc alatt több, mint 100.000 kémiai reakció megy végbe az agyban.


12. A férfiak agya nagyjából 10%-kal nagyobb, mint a nőké.


13. Albert Einstein agya 1,2 kg súlyú volt – 10%-kal kisebb, mint az átlag agytérfogat (1,4 kg) – viszont az agyában található neuronok sűrűsége átlagon felettinek számított.


14. Bolygónkon nem az emberi agy a legnagyobb. Az ámbráscetek agyának súlya meghaladja a 7 kilogrammot.


15. Az agyunk egyre kisebb és kisebb. Az elmúlt 10-20.000 év az emberi agy egy teniszlabda méretével egyező térfogatcsökkentéssel járt.


16. A multitasking, vagyis több funkció egyidőben történő ellátása negatív hatással van produktivitásunkra. Mikor egyszerre több dologgal foglalkozol a figyelmed és teljesítményed csökken, a tanulás folyamatát lelassítja és rövidtávú memóriádnak is árt.


17. A koncentrálóképességünk időtartama egyre rövidebb. 2000-ben az átlagos időtartam 12 másodperc volt. Jelenleg ez 8 másodperc, ami kevesebb, mint az aranyhalaké, mely 9 másodpercnek felel meg.


18. Éhezés esetén az agysejtek felemésztik önmagukat némi energianyerés érdekében. A komoly diétázás tehát arra kényszerítheti agyunkat, hogy elfogyassza önmagát.


19. Az alkohol valójában nem öli meg az agysejteket, ’’csupán’’ károsítja a neuronok végén található kötőszövetet.


20. A magas koleszterinszint nem árt az agy működésének, sőt, valójában csökkenti a demencia kockázatát.


21. Emlékeink sokkolóan megbízhatatlanok. Érzelmek, motiváció és kontextus mind komoly hatással lehetnek arra, miképp emlékszel vissza valamire.


22. A memória inkább tekinthető egy tevékenységnek, mintsem egy helynek. Minden emlék dekonstruálódik és eloszlik az agyban, így mikor agyad felidézi azt, rekonstruálnia kell az emlék ’’szétesett’’ részeit.


23. Agyunk fejlődése lelassul 24 éves kor körül, később viszont más és más kognitív készségeket illetően figyelhetünk meg javulást. Ezért tapasztalhatod az, hogy időnként jobb vagy valamiben, más korban viszont rosszabb.


24. Az emberi agy nem szilárd, inkább tekinthető puhának és vizenyősnek. Állaga a tofuéhoz vagy zselatinéhoz hasonló, és nagyon érzékeny.


25. Azt hiszed, a te kezedben van a kontroll? Gondold át újra. A döntéseid 95%-ért a tudatalattid felelős.


26. Nem a koponyádban található agy az egyetlen, amivel rendelkezel. Beleidben található egy ’’második agy’’, mely további 100 millió neuronnak ad otthont. Bélflórád felelős több, mint 30 neurotranszmitter létrehozásáért, beleértve a boldogságmolekulának becézett szerotonint is.


27. Agyad egy vér-agy-határfelület védi az idegen anyagoktól az azok okozta károk megelőzésének érdekében, de sajnos nem működik tökéletesen. A cigarettában található nikotin 7 másodperc alatt jut el az agyba, míg az alkoholnak ehhez 6 perc kell.


28. A vényköteles altatók valójában nem altatnak el. Agyad kómához hasonló állapotba helyezik, mely nagyjából az ellentéte az egészséges és pihentető alvásnak.


29. Agyunkban több, mint 140 fehérjére vannak negatív hatással az olyan elektromágneses frekvenciák, melyeket telefonunk vagy egyéb elektromos készülékeink sugároznak.


30. Ugyan agyad dolgozza fel a fájdalmat, benne viszont nem találhatóak fájdalomérző receptorok. Ez magyarázza azt, miért nem éreznek fájdalmat agysebészeti beavatkozás esetén még az éber páciensek sem.


31. Néhány aggyal kapcsolatos tény van olyan bizarr, mint Albert Einstein agyának története. Az a patológus, aki autopsziát, vagyis tetemvizsgálatot végzett a relativitáselmélet megalkotóján, 40 éven át tárolta annak agyát pincéjének falai közt. Az agy végül Einstein unokájánál kötött ki miután a patológus elvitte hozzá.www.tudatosagy.hu