Elménk hatalma a testünk felett


Az idegrendszer az a szervrendszer, mely folyamatos kapcsolatban van a külvilággal, és amely a különbőző szervrendszereink összehangolt működéséért felelős.
Fő feladata a külső és belső környezetből érkező ingerek detektálása, azok továbbítása a központi iegrendszer felé, ami az információ feldolgozása után kiadja a parancsot a különböző szervrendszernek az optimális válasz végrehajtására.


Az öntudatlan pisolgástól a főzés közben végzett szándékos tevékenységekig, mint például a zöldség hámozása, minden mozdulatunk és minden érzésünk az idegrendszer működésének van alárendelve. (Az érzésünket illetően például van aki most felhúzza a szemöldökét és elgondolkodik, hogy hol az összefüggés a zöldség hámozás és a mókus (fenti fotó) között? A bejegyzés szempontjától nincsen összefüggés, a kép csupán figyelemfelkeltés.)


De vissza az idegrendszerhez: ez a kommunikációs rendszer biztosítja a külső és belső környezet változásaihoz való alkalmazkodási képességünket, ami nélkül nem lenne esélyünk a túlélésre. Például ha át akarunk kelni egy úttesten, az agyunk kiadja a parancsot - többek között - a fejmozgató izomnak, hogy nézzünk körbe. Az érzékszerveink (ez esetben a fül és a szem) begyűjtik az információt és továbbítják az agyunk irányába.


Az agyunk először megszűri a beérkező információkat, hisz az átkelés szempontjából az például egyáltalán nem fontos, hogy látjuk, milyen színűek az úttest mentén parkoló autók. A megfelelően megszűrt információt (például, hogy látunk-e, hallunk-e felénk haladó autót, vagy, hogy milyen messze van a jármű) az agy felhasználja ahhoz, hogy a megfelelő parancsot elküldje a láb izmainak.


Az agy információ-feldolgozása fogja végül meghatározni, hogy leléphetünk-e a járdáról és átmehetünk-e az úton, vagy maradunk és megvárjuk, míg elmegy a felénk haladó autó. Ez a példa természetesen csak egy kis részét világítja meg annak, ami a gyakorlatban egy időben az élő szervezetben zajlik.


Az idegrendszernek szinte felfoghatatlan mennyiségű folyamat szabályozását kell egyszerre végeznie, hisz az információ szüntelenül és hatalmas mennyiségben érkezik hozzánk. Emiatt nem meglepő, hogy az idegrendszer felépítése és működése rendkívül összetett, amelynek pontos működését, a hatalmas mennyiségű és szerteágazó neurobiológiai kutatások ellenére, máig nem sikerült teljes egészében megismerni.FORRÁS: Czöndör Katalin PhD. - Elménk hatalma a testünk felett (2018)

Nagyszerű könyv, ajánlom minden kedves blog olvasóm figyelmébe.