top of page

Év végi stressz - kimerültség


Az év végi hajtás, következményeit akkor érezzük a legerősebben, amikor az ünnepek, a partik és a sok vendéglátás utáni napokban megpihenünk. Tapasztalhatunk kedvtelenséget, leküzdhetetlen fáradtságot vagy kellemetlen fizikai és lelki tüneteket.


neurofeedback biofeedback ergoterápia Budapesten
Év végi stressz - kimerültség

Amikor hosszabb ideig erőnkön felül teljesítünk és nem pihenünk eleget, a szervezetünk raktáraiból kölcsönözzük az erőt. Amíg a “meg kell tennem” listán szereplő tételek vannak, hajtjuk magunkat tovább.


A fejünkben fontosabbnál fontosabb feladatok követik egymást amiről gondoskodnunk kell. A teljesítmény hajszolása közben, elveszítjük a kapcsolatot a testünkkel. Észre sem vesszük, hogy a túlzott aktivitással és a regenerálódás mellőzésével mekkora “tartozást” halmozunk fel a szervezetünkkel szemben.

Ahogy eljön a pihenés ideje, felszakadnak a gátak: ránk tör az elnyomó fáradtság, az erőtlenség és a motiválatlanság. Ilyenkor mutatkozik meg, hogy milyen hiányokat halmoztunk fel a túlzott aktivitás időszakában. Néha a szervezet addigra olyannyira kimerül, hogy ágynak esünk a pihenés első napján. A szervezetünk minden erejével az egyensúly fenntartására törekszik. Ez a működésének alapvető törvénye.

Viszont a szervezet nem felejt. Amikor a körülményeket megfelelőnek ítéli, behajtja az adósságot. Az, hogy a szervezet kinek mikor nyújtja be a számlát, illetve hogy milyen kamatokkal kéri vissza a megelőzött energiát, egyénenként változik. Ami viszont minden egyénre egységesen igaz: a fizikai teljesítőképességünk határának átlépése, hosszú távon nem marad következmények nélkül. Legyünk ennek tudatában és próbáljuk megérteni a testünk jelzéseit. Ha úgy érezzük, hogy indokolatlanul vagyunk fáradtak, akkor ennek az oka egy múltbéli rendezetlen tartozás lehet. Engedjük meg magunknak a bűntudat nélkül pihenést, engedjük a testünket regenerálódni.

A felsorolt fizikai és lelki tünetek testi és mentális betegségek jelei is lehetnek. Ha úgy érzed pihenés hatására nem változnak, kérj szaksegítséget. Sokszor a pihenésre való képteleség hátterében korai traumatikus élmények állnak. Ha annak ellenére, hogy tudatosan érted, hogy miért fontos a regeneráció, látod, hogy szükséged lenne rá, mégsem tudod megadni magadnak, akkor érdemes lehet dolgozni ezeken a gátakon egy szakember segítségével. A neurofeedback és biofeedback is segítségedre lehet!



A HRV biofeedback kezelésről, az egyik legsikeresebb módszertanról itt olvashatsz részletesen.



Amennyiben kérdésed van, írjál e-mailt rehab@ergoterapeuta.hu, segítek!

Időpontfoglalás: 00.36.30.123.77.60

12 views
bottom of page